Life
52513 prikaza

Znate li tko je ovaj zločinac i demon i njegova zla muza?

Slobodan Milošević i Mira Marković
Facebook
Upoznali su se u gimnaziji i odgovorni su za milijune ubijenih, raseljenih i ekonomski uništenih ljudi

Ova fotografija snimljena je davne 1960. godine. 

Na njoj je budući bračni par – Slobodan Milošević i Mira Marković.

Slobodan Milošević je bio dobar i vrlo povučen đak. Nije bio u dobrim odnosima s majkom, učiteljicom koja je bila neugodna, usamljena žena. Ona se - nakon što su joj obojica sinova otišla na studij u Beograd i ondje se zaposlila, potpuno zanemarivši majku, ne posjećujući je u Požarevcu - 1974. objesila. Ubio se i njezin brat.

Slobodan Milošević i Mira Marković | Author: Facebook Facebook
Slobodan Milošević bio blizak s Mirjanom Marković, godinu mlađom Požarevčankom koju je upoznao u gimnaziji. Ona je bila pravo partizansko dijete, rođeno u šumi. Njen otac bio je poznati komunistički revolucionar Moma Marković, koji se rodio 1912. u kosmajskom kraju. Bio je prijeratni komunist, dva puta zatvaran, član najužeg vodstva KP nakon što je 1937. Josip Broz Tito odlukom Kominterne postao generalnim sekretarom KPJ. 

Kao mlada komunistička aktivistica u omladinskoj organizaciji upoznala je godinu dana starijeg Slobodana Miloševića u prosincu 1958., kada su zajedno bili u odboru za školski doček Nove godine. U siječanju 1959. dobila je trojku iz povijesti, jedinu među samim peticama, te se nesretna žurila iz škole u knjižnicu da posudi "Antigonu", knjigu koju je često čitala kako bi se utješila. 

On ju je toga hladnog dana pratio i tješio. I rodila se ljubav. Analitičari su tvrdili da su, upravo jer su oboje bili iz razbijenih obitelji, počeli rano obiteljsku sigurnost tražiti - jedno u drugom. Vršnjaci su ih zvali "Romeo i Julija". 

O toj ljubavi beogradski dnevnik Večernje novosti objavio je svjedočanstvo njihove nekadašnje susjede Bise Milićević: "Sjećam se kako su se on i Mirjana Marković uvijek sastajali u Jug Bogdanovoj ulici. Tada su se nosili žiponi, široke suknje. Njega su zvali Coba, a nju Baca.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • nova51 10:33 05.Travanj 2017.

  Sorry...pogrešno napisala..htjela sam reći ,Mansona, a ne Masona

 • nova51 10:30 05.Travanj 2017.

  Ja sam mislila da će pisati o nekom tipu poput Charlesa Masona...kad ono najobičniji megalomanski diktator. Takvih je bilo još a napravili su genocide i većih razmjera. (Hitler, Staljin...)

 • ines72 18:08 04.Travanj 2017.

  i jedno i drugo