187 prikaza

Ovo su vrhunski hrvatski liječnici i njihovi nasljednici, neki imaju ključ nezamislivih područja mozga

Shutterstock
Novi Express donosi vam priče 14 vrhunskih liječnika, starijih, od kojih su neki, poput neurokirurga Lucijana Negovetića, već gotovo 20 godina u mirovini, i mlađih - koji su ih naslijedili

Fascinantne priče liječnika koji su bez današnje sofisticirane opreme rušili barijere, ulazili u područje mozga koje je dotad bilo nezamislivo, kako su se susretali s novim tehnologijama, donosi Martina Pauček Šljivak u novom broju Expressa. Kako nam kaže dr. Ranka Štern-Padovan, kad je počela raditi, radiologija se bazirala isključivo na RTG-u, nije bilo magneta ni ultrazvuka. Prof. Ivo Ivić, poznati splitski infektolog, bio je “dr. House” u stvarnom životu, rješavao je i najmisterioznije slučajeve, a dr. Višnja Ivančan u jednom je trenu ostala jedini anesteziolog na kardiologiji najveće hrvatske bolnice.

Novi Express donosi vam priče 14 vrhunskih liječnika, starijih, od kojih su neki, poput neurokirurga Lucijana Negovetića, već gotovo 20 godina u mirovini, i mlađih - koji su ih naslijedili.

Višnja Ivančan bila je 24 godine na čelu Odjela za anesteziologiju i intenzivno liječenje kardiokirurških i vaskularnih bolesnika u KBC-u Zagreba. Nakon odlaska s Rebra kraće je vrijeme prije umirovljenja radila u KBC-u Split. Danas je predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu te i dalje radi privatno.

- Nekoliko puta godišnje odlazila sam na dvotjedna putovanja po svijetu s dr. Williamom Novickom, kao njegov anesteziolog pri operacijama na dječjim prirođenim srčanim greškama. Sad idemo u Libiju, dalje ne znamo. Ostavila sam i odgojila 14 krasnih anesteziologa na Rebru, s kojeg sam otišla prije dvije godine i nakon toga sam radila još godinu u Splitu. Iako je puno anesteziologa koje sam učila, kao svog nasljednika vidim dr. Željka Čolaka - kaže dr. Ivančan za Express.

Cijeli članak o 14 vrhunskih hrvatskih liječnika čitajte OVDJE

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.