219 prikaza

Prodaja pametnih telefona pala prvi puta u 20 godina

Mobiteli Samsung
DPA/PIXSELL
Južnokorejski Samsung i dalje je vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona, premda mu je prodaja u prvom tromjesečju pala za 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 79 milijuna uređaja

Prodaja pametnih telefona pala je u prvom tromjesečju u svijetu za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 335 milijuna uređaja, što je prvi pad u povijesti tržišta pametnih telefona, izvijestila je tvrtka Strategy Analitics.

U izvješću, objavljenom u četvrtak, ta analitička kuća poručila je da je prvi pad prodaje pametnih telefona na godišnjoj razini od 1996. godine, kada se počelo razvijati moderno tržište pametnih telefona, posljedica zasićenja tržišta u Kini i opreza potrošača zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Južnokorejski Samsung i dalje je vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona, premda mu je prodaja u prvom tromjesečju pala za 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 79 milijuna uređaja.

Udjel Samsunga na globalnom tržištu pametnih telefona skliznuo je, prema podacima Stretegy Analiticsa, na 23,6 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 24 posto.

Još je oštrije pao udjel Applea, s lanjskih 17,7 na 15,3 posto tržišta, jer je prodaja njegova iPhonea u prvom tromjesečju potonula 16 posto na godišnjoj razini, na 51,2 milijuna uređaja.

Na trećem mjestu po prodaji pametnih telefona u svijetu zadržao se kineski Huawei, koji je u proteklom kvartalu prodao 28,3 milijuna uređaja i jedini među vodeća tri proizvođača zabilježio rast prodaje na godišnjoj razini – za 64 posto.

Zahvaljujući tome, njegov udjel na svjetskom tržištu pametnih telefona porastao je s lanjskih 5 na 8,5 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.