Style
876 prikaza

Časopis Decanter preporučio međimurski pušipel

Dreamstime
Pjenušac od pušipela lani je na Decanterovu ocjenjivanju dobio zlato, a u veljači su mirno vino uvrstili među 21 furmint koji treba probati

Vole u Engleskoj hrvatska vina. I ne samo Englezi. Sve je više najsjajnijih priznanja koja naši vinari osvajaju iz godine u godinu na tamošnjim ocjenjivanjima International Wine Chalenge te onom koje organizira časopis Decanter, a ocjenjivači stižu sa svih strana svijeta. Osim toga, svako malo u Decanteru “osvane” i lijepi članak ili preporuka za neko hrvatsko vino. Sad su tako Pušipel Prestige 2016. međimurske vinarije Dvanajščak-Kozol uvrstili među 21 vino od furminta koje treba probati. Pušipel je, kažu Međimurci, stari naziv za sortu moslavac, koju Slovenci zovu šipon, a širom svijeta poznata je kao furmint. Slavni su furminti iz mađarske vinorodne regije Tokaj, gdje je glavni sastojak slavnih slatkiša za koje kažu da su kraljevi vina i vina za kraljeve. Posljednjih desetljeća sve više tokajskih vinara od furminta radi i suha vina pa ne čudi da je u ovom izboru Decanterove vinske kritičarke Caroline Gilby iz Tokaja dvije trećine preporučenih vina. Među njima i dva velike vinarije Sauska, koje sam imao priliku probati i doista su izvanredna. Tri preporuke imaju naši susjedi Slovenci, po jednu Slovaci, u toj je državi manji dio regije Tokaj, te Rumunji i Srbi, a njihovi vinari mađarskog podrijetla. Vinarija Dvanajščak-Kozol nema veze s Mađarskom, ali doista imaju odličan pušipel. Štoviše, dva: Classic i Prestige. Zajednički su im sorta, termin berbe koji je poprilično kasno, sredinom listopada, te korištenje divljih kvasaca, dakle onih koji “dođu” iz vinograda. Grožđe za Classic je s više položaja, a fermentacija i kasnije njegovanje u posudama od inoksa. Prestige rade od grožđa s položaja Preločko na kojem jako smanjuju prinos, a grožđe prešaju s peteljkom. 


- Fermentacija traje i do šest mjeseci. Krene sama, kad padne temperatura stane, pa ponovno krene kad zatopli. Dio bobica prosušujemo u drvenim gajbicama do prvih mrazeva pa ubacimo u fermentator - ispričala je sommelierka Tea Dvanajščak Vuković, koja s bratom Viktorom, enologom, brine o osam hektara obiteljskih vinograda i dva u zakupu te vinariji.


Priča o pušipelu i proizvodnji dva tipa vina vjerojatno je najbolje osmišljen regionalni vinski projekt u Hrvatskoj. Udruga vinogradara i vinara Međimurske županije “Hortus Croatiae” zaštitila je 2007. brend Pušipel, a tri godine poslije pokrenula i klonsku selekciju sa stručnjacima sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Izabrali su 32 klona pušipela u vinogradima članova Udruge, posadili ih u poseban vinograd 2011., pa do prošle godine izdvojili pet najkvalitetnijih koje će dalje pratiti, a pohranjeni su i u banku sorata na Vinogradarskom pokušalištu Agronomskog fakulteta Jazbina u Zagrebu. 


Članovi Udruge dogovorili su pravila proizvodnje Pušipela, a kontroliraju i grožđe u vinogradima te dogovaraju kad se može brati. Pojednostavljeno rečeno, Pušipel Classic iz svake vinarije treba biti vino sličnog tipa, kako bi i kupci barem otprilike znali što ih očekuje, a s Prestigeom se svaka vinarija može igrati kako želi. U tome trenutačno sudjeluje 10 vinarija, a proizvode do 40.000 boca Pušipela na godinu. Ta je boca i prepoznatljiva na policama prodavaonica jer je posebna oblika koji podsjeća na tokajsku i proizvedena je baš za ovu robnu marku. Međimurje je prije 30-ak godina bila naša najnaprednija vinska regija, prvi su, na primjer, radili ledene berbe, no ubrzo kao da su nestali sa scene. Generacija rođena u ono zlatno doba, mahom su to školovani enolozi, preuzela je vođenje obiteljskih vinarija i danas vraća Međimurju staru slavu. Odjeka, eto, ima i izvan granica Hrvatske.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.