Style
950 prikaza

Časopis Decanter preporučio međimurski pušipel

Dreamstime
Pjenušac od pušipela lani je na Decanterovu ocjenjivanju dobio zlato, a u veljači su mirno vino uvrstili među 21 furmint koji treba probati

Vole u Engleskoj hrvatska vina. I ne samo Englezi. Sve je više najsjajnijih priznanja koja naši vinari osvajaju iz godine u godinu na tamošnjim ocjenjivanjima International Wine Chalenge te onom koje organizira časopis Decanter, a ocjenjivači stižu sa svih strana svijeta. Osim toga, svako malo u Decanteru “osvane” i lijepi članak ili preporuka za neko hrvatsko vino. Sad su tako Pušipel Prestige 2016. međimurske vinarije Dvanajščak-Kozol uvrstili među 21 vino od furminta koje treba probati. Pušipel je, kažu Međimurci, stari naziv za sortu moslavac, koju Slovenci zovu šipon, a širom svijeta poznata je kao furmint. Slavni su furminti iz mađarske vinorodne regije Tokaj, gdje je glavni sastojak slavnih slatkiša za koje kažu da su kraljevi vina i vina za kraljeve. Posljednjih desetljeća sve više tokajskih vinara od furminta radi i suha vina pa ne čudi da je u ovom izboru Decanterove vinske kritičarke Caroline Gilby iz Tokaja dvije trećine preporučenih vina. Među njima i dva velike vinarije Sauska, koje sam imao priliku probati i doista su izvanredna. Tri preporuke imaju naši susjedi Slovenci, po jednu Slovaci, u toj je državi manji dio regije Tokaj, te Rumunji i Srbi, a njihovi vinari mađarskog podrijetla. Vinarija Dvanajščak-Kozol nema veze s Mađarskom, ali doista imaju odličan pušipel. Štoviše, dva: Classic i Prestige. Zajednički su im sorta, termin berbe koji je poprilično kasno, sredinom listopada, te korištenje divljih kvasaca, dakle onih koji “dođu” iz vinograda. Grožđe za Classic je s više položaja, a fermentacija i kasnije njegovanje u posudama od inoksa. Prestige rade od grožđa s položaja Preločko na kojem jako smanjuju prinos, a grožđe prešaju s peteljkom. 

Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude. Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima. S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima, ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.