Style
23309 prikaza

Nevjerojatno: Todorić umjetninama ukrasio i kupaonicu

Kulmerovi dvori
Marko Lukunić (PIXSELL)
Najluksuznija hrvatska rezidencija svih vremena vrlo vjerojatno su Kulmerovi dvori

U usporedbi sa susjednim dvorcem, Ured predsjednice - bivše Titovo zagrebačko odmorište - izgleda kao ubožnica!  Dvori Nadana Vidoševića također se doimaju kao lovačka kolibica, naspram ovoga čuda od blještavila, koje nadmašuje i Dallas i Dinastiju.
Kulmerovi dvori, o njima se naime radi, smješteni fizički nešto niže, dramatično nadvisuju objekt šefice države.

Godinama je obitelj Todorić pomno čuvala od oka javnosti kako su uredili svoj dom. Novinare su pustili samo kada još uređenje nije bilo gotovo. Fotografije koje objavljujemo jasno svjedoče o luksuzu.

Ivica Todorić opsesivno je želio nadmašiti Tita. Svojedobno je doveo dvojicu stručnjaka za genetiku, jednog iz Australije drugog iz Mađarske, kako bi mu ukrižali jelena lopatara većeg od onoga kojega je svojedobno odstrijelio Josip Broz Tito. Nije poznato je li u tome uspio, ali u luksuzu jest... Jer, kako pokazuju fotografije na koje se poziva DORH, Kulmerovi dvori su najluksuznija hrvatska rezidencija svih vremena.

Umjetnički reljefi - čini se, Meštrovićev rad, smjestio je u kupaonicu! Biblioteke u kojima su knjige kupovane na metre (čine se netaknute),skupa pića i kupaonica iz "Tisuću i jedne noći" (uočljivi su ručnici sa monogramom I.T.), mramor, skupo drvo i druga obilježja "ima se - može se" životnog stila, vide se na svakom kvadratnom centimetru. Čak i wc školjka podsjeća na zmijsku kožu. Kuhinja je specifična u obliku potkove i nastavlja se na trpezariju.Luksuzno uređenje Kulmerovih dvora plaćao je Agrokor, a pomogli su i sa 122 milijuna kuna da Todorić otplati kredit koji je digao za njihovu kupnju. Agrokor je davao pozajmice švicarskoj tvrtki Agrokor AG, navodno za financiranje nabave roba i plaćanje, ali je i taj račun služio kao kasica-prasica za Todorića. Istražitelji smatraju da je time Todorić podigao i plaćao privatne troškove s tog računa u visini barem 64,5 milijuna kuna.

S računa švicarskog Agrokora plaćan je i dio hiperluksuznog uređenja Kulmerovih dvora, koje je povjereno britanskom stručnjaku Stephenu Ryanu i francuskom Attelieru Saint Jacques. Plaćani su artikli koji su naručivani za privatnu rezidenciju. Ryan se pohvalio na svojim stranicama kako izgleda unutrašnjost jedinog dvorca u Hrvatskoj kojeg je uređivao. A i na svojim profilima na Facebooku i Twitteru objavio je fotografije unutrašnjosti.

Ryan nam je potvrdio da je u Hrvatskoj radio interijer samo za jedan dvorac, ali nije otkrio vlasnika iako je više nego očito za koga je odradio posao, a to dokazuju i plaćeni računi koje je našao DORH.

>>> Sve fotografije luksuznog interijera Kulmerovih dvora pogledajte OVDJE

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.