Style
2911 prikaza

Rockefellere čeka milijardu dolara od rasprodaje umjetnina

Marly Rouge servis, napravljen za Napoleona I
1/8
Kirsty O'Connor/Press Association/PIXSELL
U utorak, 8. svibnja počinje trodnevna aukcija u Christie'su na kojoj će se prodavati 1600 skupocjenih predmeta i umjetnina

Zrakom je lebdio prigušeni osjećaj strahopoštovanja dok su grupe posjetitelja s vodičima razgledale oko 1600 predmeta pripremljenih za dražbu u zgradi aukcijske kuće Christie's na Manhattanu. Doajeni njujorške umjetničke scene i najbogatiji ljudi iz cijelog svijeta, s privatnim su vodičima obilazili eksponate među kojima su bili radovi Moneta, Picassa, Rivere, kao i razni ukrasni porculanskih predmeti iz cijelog svijeta, kao i namještaj i mnoge osobne stvari pokojnog multimilijardera.

U utorak 8. svibnja počet će – kako su ju već nazvali – aukcija stoljeća, najavljuje The Guardian. Svi predmeti su privatna zbirka Davida Rockefellera, unuka najbogatijeg čovjeka Amerike, magnata Johna Davisona Rockefellera. David, koji je umro prošle godine u 102. godini života, i sam je bio milijarder, ali i dobrotvor, a kao i njegov djed, i on je cijeli život prikupljao vrhunska djela suvremene umjetnosti, koja su se sad našla na dražbi, a sav novac bit će uplaćen u dobrotvorne svrhe.

Eugene Delacroix - Tigar se igra s kornjačom | Author: Kirsty O'Connor/Press Association/PIXSELL Kirsty O'Connor/Press Association/PIXSELL

Mnogi predviđaju da bi prvi put na nekoj aukciji, vrijednost svih prodanih predmeta mogla biti veća od milijarde dolara.

"Ovo nije samo veliki događaj u New Yorku, ovo je svjetska atrakcija. To je izuzetna dražba", rekao je Jonathan Rendell, dopredsjednik Christie'sa. 

Među najznačajnijim umjetninama je i Picassova "La fillette à la corbeille fleurie" – 'Djevojka s košarom cvijeća'. Picasso ju je naslikao 1905., a ovo ulje na platnu je desetljećima krasilo dnevni boravak Rockefellerovog doma na Manhattanu na Upper East Sideu. Rockefeller ju je kupio od Gertrude Stein 1968. godine, što znači da je slika imala samo dva slavna vlasnika.  Očekuje se da bi ova slika mogla postići cijenu i veću od  100 milijuna dolara.

Pogledajte galeriju.

1/8

Također u prodaji će biti veliki format Claudea Moneta 'Lopoči u cvatu', a razlikuje se od drugih iz tog ciklusa jer su svi lopoči u punom cvatu. Sliku je 1956. u Parizu kupila Davidova supruga Peggy , a slika je visila u njihovom domu u Hudson Pinesu. Ona bi mogla postići cijenu između 50 i 70 milijuna dolara.

Zbirka također uključuje niz djela američkih umjetnika, uključujući Edward Hoppera, Georgia O'Keeffea i Willema de Kooninga. Tu je i remek djelo Diega Rivere 'The Rivals', a naslikao ju je na parobrodu, kojim su on i Frida Khalo doputovali u New York 1931. godine. Slika bi mogla biti prodana za oko 7 milijuna dolara. No tu su i mnogi drugi slavni slikari i njihova djela, poput Van Gogha, Toulouse- Lautreca, Maneta, Delacroixa i mnogih drugih. 

Claude Monet - Eksterijer stanice Saint-Lazare | Author: Kirsty O'Connor/Press Association/PIXSELL Kirsty O'Connor/Press Association/PIXSELL

Iako najveća novčana vrijednost leži u umjetničkim slikama, na aukciji će se naći i mnogi drugi izvanredni primjerci, poput Napoleonovog stolnog servisa za svečane večere kojeg je slavni vojskovođa ponio sa sobom u izgnanstvo na otok Elbu 1814. godine, kao i sirijski stolni plamenik iz 13. stoljeća kojeg je Rockefeller držao na svom radnom stolu.

Kako bi predmeti na aukciji bili dostupni što većem broju ljudi, nekim će predmetima početna cijena biti i po 100 dolara.

Već sad se zna da će se među kupcima naći i grupa menadžera hedge fondova, zatim lovci na trofeje, koji žele upotpuniti neke od najvećih privatnih umjetničkih zbirki na svijetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.