Style
7091 prikaza

Tko u kući ima bazen, a tko živi u staklu

Gnijezdo i špilja (Nest and Cave)
Sandro Lendler
Najljepše hrvatske kuće inspirirane su Hollywoodom, Titovom špiljom...

Vidio sam kuća i kuća, a daleko najljepša, ne u Zagrebu, nego u cijeloj Hrvatskoj je ona nogometaša Darija Šimića. Zamislite, ima 1100 četvornih metara stambenog prostora, a grijanje ga košta 100 kuna na mjesec. To je zato što se i grije i hladi termalnim vodama, kaže nam sugovornik. Kuća bivšeg reprezentativca u zagrebačkim Vinogradima stara je četiri godine.

- Kad je kupio taj teren, govorili su mu da nije normalan. To je toliko strma parcela da su zahtjevi gradnje bili vrlo visoki - kaže nam Šimićev znanac. Samo kotlovnica veća je od većine hrvatskih kuća.

- Golem dnevni boravak, zatvoreno dvorište, nogometno igralište, igralište za mali nogomet. Ma, čudo. Sve je u staklu. Vidi se iz jedne prostorije u drugu.

U vrtu su mu nogometno i igralište za mali nogomet

Dok ne stisneš prekidač. Zatim se stakla zamagle i ne vidi se baš ništa. Jedino kupaonica nije okružena staklom. Htjela je supruga da i to bude u staklu, ali on ipak nije bio za to. Rekao je: ‘Di će moja mater, kad dođe, u tu staklenu kupaonicu’ - kaže nam sugovornik. Veliku ulogu, dodaje, u uređenju ove vile odigrala je upravo Jelena, nogometaševa supruga.

- Dok su živjeli u inozemstvu, ona je uočavala dizajnerski namještaj i fotografirala ga. Nakon što su sagradili kuću, angažirali su hrvatske obrtnike koji su im napravili to isto. Mnogi pomisle da je unutra strašno skup namještaj. Ispadne da taj komad košta samo 700 eura, dok bi dizajnerski koštao 70.000 eura. Dakle, unutra je sve hrvatsko, ali arhitekti nisu hrvatski. Mislim da su Talijani - govori nam.

I kuća Tomislava Bote, direktora tvrtke Trast, dugo je slovila kao jedna od najljepših. Nalazi se na Pantovčaku, odmah uz cestu. Unutra je, govori nam sugovornik, minimalistički stil.

- Golem dnevni boravak je bijeli. Sve je svijetlo. Kuhinja je isto velika, američki stil, s onim kuhinjskim otokom na sredini. U kući ima i saunu, teretanu i manji bazen – otkriva nam Botin znanac. 

U istoj je ulici i kuća predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba i šefa HSLS-a Darinka Kosora. Također, impresivna.

- Ma nije vam to najljepša kuća. Stara je već 14 godina i ima samo 400 četvornih metara. Imate mnogo novijih i ljepših kuća - rekao nam je Kosor, ali o interijeru nije htio govoriti. 

Osim ove, Kosor ima i kuću u Bolu s 380 četvornih metara i stotinjak metara od mora.

- Jedan sam od rijetkih političara koji je 16 godina bio privatnik - kaže Kosor pokušavajući objasniti podrijetlo svoje imovine.

Namještaj u kući 'gumno' je iz prostorije i artisana

Vila Gumno na Krku | Author: Turato Turato

Jedna od najmodernijih u Hrvatskoj je kuća četveročlane obitelji iz Rijeke, koja se nalazi na Krku. Trebala je to biti vikendica, no rad arhitekata Idisa Turata i Marka Liovića toliko ih je oduševio da su se u kuću “Gumno” preselili za stalno, a stan u Rijeci koriste povremeno. Gumno je zapravo okrugli zaravnati plato omeđen niskim kamenim zidom, a u prošlosti je služio za vršidbu žitarica. Jedan takav u selu Risika danas je središnji dio ove elitne kuće.

- Prvi dio je masivni, rustikalni podrum s konobom za ulja i vina. Drugi je ostakljeni dnevni boravak, a treći velik bazen s pogledom na more. Na vrhu kuće su četiri kućice s intimnim terasama i mirnim spavaćim sobama,  govori nam arhitekt Turato.

Sav namještaj je dizajnerski, proizvođači su Prostorija i Artisana. Zavjese, koje reflektiraju odsjaj sunca, šivala je dizajnerica Svjetlana Despot. Kuća nema ulazna vrata nego je glavni ulaz kroz ostakljeni stakleni boravak okružen aluminijem i čelikom. Stubište je betonsko. Zidovi su tamni. Vlasnik kuće je privatni poduzetnik koji se medijski ne želi eksponirati.

Gnijezdo i špilja (Nest and Cave) | Author: Sandro Lendler Sandro Lendler

Jednako je i s vlasnikom avangardne kuće Nest And Cave (Gnijezdo i špilja) u Voloskom kraj Opatije, također djelo Idisa Turata. Naručitelj Nick je iz Londona, poslovni je čovjek koji rijetko boravi u kući.

Čeličnu konstrukciju napravili su Talijani

Turatu se javio 2010. godine. Na parceli površine oko 1770 četvornih metara riječki arhitekt smjestio je građevinu od 393 četvornih metara. Sastoji se od betonske kutije ukopane u teren nalik na špilju te dugačkog lebdećeg kontejnera dugog 17 metara koji na špilji balansira.

- Spojio sam špilju, koja predstavlja osjećaj zaštite i tople sigurnosti doma te konzolu koja predstavlja osjećaj lebdenja u ptičjem gnijezdu. Odatle i ime Nest And Cave - kaže Turato.

Gnijezdo i špilja (Nest and Cave) | Author: Sandro Lendler Sandro Lendler

Gornji dio kuće ima stotinjak kvadrata. Tu su dnevne prostorije dok su spavaće sobe u donjem dijelu. Čelična konstrukcija za ‘kontejner’ izgrađena je u Italiji, a dopremljena u Hrvatsku i sastavio ju je lokalni bravar. Tu su blagavaonica, kuhinja, spremište, toalet i garaža. Do donjeg dijela spušta se stubištem. Ondje su glavna spavaća te dječja soba i kupaonica. ‘Špilja’ je prekrivena zemljom i zelenilom što je ujedno odlična prirodna izolacija, a oklopljena je kamenim stijenama iz istarskog kamenoloma. Pokraj kuće je dugačak bazen.

Vila Levanta u Solinu prije nekoliko godina bila je derutna drvena kuća. A onda ju je kupio otac arhitektice Gorjane Drašković iz Splita. Zidove prekrivene žbukom i kojekakvim sumnjivim slojevima su ogolili kako bi došli do kamena i tako je vratili u vrijeme kad je i sagrađena – prije 150 godina.

- U ovim prostorijama nema ništa dizajnerskog. Izvana smo je djelomično obojili u nijansu lavande, baš kao i same ‘škure’ te vrata oplemenivši ih elementima od kovanog željeza - kažu nam.

Na ljestvici najljepših kuća je i ona arhitektonskog tima DAR 612. Arhitekti Andrea Donatović Poljičak, Morana Lepur Donatović i Jakov Poljičak svoju su kuću nazvali Naša kuća. Prostire se na 400 četvornih metara u Zagrebu u podsljemenskoj zoni, dok joj je okućnica dvostruko veća. Kuća se sastoji od tri stana i ureda.

- Polazišna motivacija bila je napraviti dom za naše dvije obitelji i povezati ga s radnim prostorom - kažu nam. Arhitekti nam objašnjavaju kako je bijela boja kombinirana s drvenim elementima zapravo vrlo popularna u novijim obiteljskim kućama. 

House 04 u Osijeku | Author: Helena Alfirević Arbutina Helena Alfirević Arbutina

Takvim se osnovnim bojama, kažu, stvara nenametljivost, ali i vlasnicima kuće daje na izbor da interijer poslije preurede bez velikih zahvata. Slično je projektirana i kuća House 04 zagrebačke arhitektice Helene Alfirević Arbutine u Splavarskoj ulici u Osijeku, u prvom redu do rijeke Drave. 

Vlasnik je Tvrtko Salitrežić iz projektantskog ureda Sirrah-projekt. Riječ je o skupu triju krila - u istočnom je garaža te zatvoreni wellness dio s kupaonicom i velikom spavaćom sobom s garderobom. S druge strane je krilo rezervirano za djecu i njihovu kupaonicu. Dva su krila povezana u središnje, zajedničko područje, gdje su u jednom prostoru integrirani kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. House 04 je, tvrde stručnjaci, pravi primjer ekološki osviještene kuće.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Silvia88
    Silvia88 13:01 28.Veljača 2017.

    Meni su prekrasne vile na otoku Krku poput ovih ovdje http://villasradic.com/ baš raj!