Top News
1490 prikaza

11 zastrašujućih predviđanja - ovako će svijet izgledati za 10 godina!

Angela Merkel u posjetu mornarici
DPA/PIXSELL
Prema predviđanjima u narednih će deset godina Rusija ekonomski propasti, Njemačka se naći u gadnim problemima, Poljska postati europski lider

Privatna obavještajna tvrtka Strateško predviđanje Stratfor objavila je svoju Prognozu desetljeća, u kojoj predviđa najvažnija globalna politička i ekonomska zbivanja. Dok internacionalni analitičari predviđaju glavne događaje sljedeće godine, u Stratforu vjeruju kako se lako mogu uočiti trendovi koji će biti okidač promjena u duljem razdoblju.

Predviđaju kako će svijet na više načina postati opasnije mjesto, sa slabljenjem moći SAD-a te razdoboljima velike gospodarske krize u drugim istaknutim zemljama.

1. Rusija će doživjeti kolaps

Neće biti ustanka protiv Moskve, no sposobnost Moskve da kontrolira Rusku federaciju stvorit će vakuum, a ono što će u njemu postojati su samo fragmenti te velike današnje federacije, upozorava Stratfor. Sankcije, oad cijena nafte, nestabilan rubalj, povećanje vojnih troškova i unutarnji nesklad diljem najveće svjetske zemlje. Rusija se neće službeno podijeliti u više zamlja, no oslabjet će moć Moskve i političkog establišmenta te će zaživjeti niz poluautonomnih regija koje se međusobno neće najbolje slagati.

- Očekujemo formalnu i neformalnu fragmentaciju Rusije, te su iznimno male šanse da Rusija opstane u sadašnjem obliku - stoji u izvješću.

2. SAD će vojskom morati osigurati ruske nuklearke

Ruska nuklearno-vojna infrastruktura je raširena na velikom geografskom području, a ako dođe do političke dezintegracije, kako Stratfor predviđa, tada će oružje, fizijski materijali i sustavi isporuke biti izloženi cijelom svijetu. To će izazvati najveću krizu u sljedećem desetljeću, navodi Stratfor. SAD će s druge strane morati smisliti što s tim, čak i ako to znači slanje kopnenih trupa da čuvaju oružja, materijale i rakete.

- Washington jedini ima moć da riješi taj problem, ali neće biti u stanju preuzeti kontrolu nad ogromnim brojem vojnih lokacija te će teško jamčiti da u tom procesu neće biti ispaljena ni jedna raketa. Vjerojatno će morati usmjeriti svoje snage na stvaranja stabilnih vlada u regijama koje će biti uključene u neutralizaciju tog oružja  - piše izvješće.

3. Njemačka će se naći u velikim ekonomskim problemima

Njemačko gospodarstvo u velikoj mjeri ovisi o izvozu te je imalo velike koristi od liberalizacije trgovine kroz Europu i euro, no to samo znači da ta zemlja ima najviše za izgubiti pogoršanjem europske krize, što će rezultirati valom euroskepticizma. Domaća potrošnja neće moći nadoknaditi manjak od izvoza, pa će stagnirati u stilu Japana.

4. Poljska će postati jedan od europskih lidera

S istočne strane Njemačke stvari neće biti tako loše. Tako će se u epicentru ekonomskog rasta i političkog utjecaja naći Poljska. Poljski natalitet neće padati tako kao u drugim velikim europskim gospodarstvima. Činjenica da je to najveća i najbogatija europska država na ruskoj zapadnoj granici će je također pogurnuti na poziciju regionalnog vodstva, što će joj donijeti veći politički i gospodarski prestiž, a to će rezultirati i s važnim strateškim partnerstvom sa SAD-om.

5. Postojat će četiri Europe

Nije tako davno vrijeme u kojem se činilo kako je europsko jedinstvno nezaustavljiva povijesna sila, no u sljedećih deset godina to će se činiti kao daleka uspomena. Prognoza desetljeća govori kako će se države Europe otuđiti, a cijeli će se kontinent podijeliti u četiri regije: Zapadna Europa, Istočna Europa, Skandinavija i Britanski otoci. Ipak, EU bi na neki način mogla preživjeti, no politički, ekonomski i vojni odnosi dogovarat će se prvenstveno bilateralno, a ne na bazi više država.

6. SAD i Turska će morati biti bliski saveznici, ali iz neočekivanog razloga

Više će arapskih država biti u stanju prirodnog pada, a Prognoza desetljeća ne najavljuje smirivanje kaosa u tim regijama. Turska će izvući najveću korist iz situacije, ta velika i relativno stabilna zemlja čije se granice protežu od Crnog mora do Sirije i Iraka. Turska će nevoljno sudjelovati u sukobima na svojim granicama, ali će bitii primorana, a kako će njena moć jačati, tako će biti važan partner SAD-u. No, Turska će htjeti nešto zauzvrat - liniju obrane od moćne zemlje na drugoj strani Crnog mora koja ima vojne baze u susjednoj Armeniji, Rusije. Tako će SAD svoje savezništvo morati plaćati sudjelovanjem u kontroliranju Rusije.

7. Kina će osjetiti politički kaos

Pred Kinom je teško desetljeće kako će oslabjeti ekonomski rast. što će izazvati raširenom nezadovoljstvo komunističkim režimom. No, partija se neće liberalizirati. što znači da će jedina opcija kontrole kaosa biti povećanje unutarnje represije. Peking će se susresti s još jednim problemom - rast Kine nije jednako geografski raspodjeljen - obalni gradovi će rasti, no unutrašnjost je siromašnija, a taj će se problem samo pogoršati kako Kina nastavi s urbanizacijom. To će izazvati pobune, prosvjede...

8.  Japan će postati azijska pomorska sila

Japanska pomorska tradicija traje stoljećima, a kao otočna nacija oni su ovisni o određenom uvozu. Kako Kina gradi vlastiti mornaricu, moguće je da će postati agresivnija u kontroli trgovačkih ruta u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i Indijskom oceanu o kojima Japan ovisi.

- Trenutno, Japan ovisi o SAD-u koji mu jamči pristup, no kako će se SAD angažirati u drugim stvarima i neće toliko ovisiti o uvozu, njihova pouzdanost dolazi u pitanje. Stoga će Japanci morati sami povećati svoju pomorsku moć - stoji u Prognozi desetljeća.

9. Otoci Južno kineskog mora neće započeti rat, no postoji "caka"

Regionalni moćnici će odlučiti da se sporovi oko otoka u Južno kineskom moru ne isplate većeg vojnog angažmana, no i dalje će biti simptom pohlepe.

-  Sukovi oko manjih otoka neće biti primarna stvar u regiji, već će se u slici pojaviti treći igrač. Rusija će sa svojom smanjenom moći imati i manji sposobnost očuvanja svojih pomorskih interesa, a i Japanci i Kinezi će biti zainteresirani za njih, kao i za spriječavanje da ih ovaj drugi dobije - stoji u izvješću.

Opasna dinamika sila vraća se u istočnu Aziju, čak i ako ne završi oružanim sukobom.

10. Nastat će 16 mini Kina

Kinesko će se gospodarstvo usporiti, a rast proizvodnih kapaciteta stagnirati. To je zapravo dobra vijest za brojne zemlje - proizvodni će poslovi u kojima je Kina dominirala prijeći u ruke 16 država čije gospodarsvo tek treba doživjeti rast s nepredvidivim ekonomskim i političkim posljedicama - Meksiko, Nikaragva, Dominikanska republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš. Mianmar, Šri Lanka, Kambodže i Filipina, a i Indonezija bi mogla značajno poboljšati svoju proizvodnju.

11. Američka će moć oslabjeti, no namjerno

Kako će svijet postati nepredvidivo mjesto u sljedećih 10 godina, SAD će reagirati tako da će postati pametniju u biranju svojih izazova umjesto da preuzima aktivnu ulogu u rješavanju svjetskih problema. Rastuće gospodarstvo i domaće proizvodnje energije, pad izvoza i stabilnost u zemlji dat će najmoćnijoj zemlji svjeta luksuz da se izolira od svjestskih kriza. Posljedice toga osjetit će brojne zemlje koje su dosad bile ovisne o pomoći SAD-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nije-bitno55 22:43 04.Siječanj 2018.

    mozda ste vi pogresili i umjesto Ameroike stavili Rusiju Amerika je na pomolu sloma bankrutirala drzava a dugova koliko hoces