Top News
1647 prikaza

147.000 kuna troška jer je netko zaboravio produljiti ugovor

Vozni park
Patrik Macek/ PIXSELL
Kako je potvrđeno, polovicom ožujka istekao je petogodišnji Ugovor o operativnom leasingu za 20 automobila, nabavljenih 2014. godine pa ih je UZOP morao vratiti leasing kućama

Ne vozi se samo majka ministrice Gabrijele Žalac i supruga gradonačelnika Velike Gorice u unajmljenim automobilima. Najmanje dva mjeseca u njima će se voziti pojedini saborski i vladini dužnosnici. Za to će porezni obveznici platiti mjesečno 73.500 kuna s uključenim PDV-om odnosno 147.000 kuna koliko je najduže planiran najam 14 vozila. Od toga je ukupan mjesečni trošak Sabora 38.750 kuna mjesečno, a Ureda za opće poslove Sabora i Vlade (UZOP) 35.000 kuna. 

Kako nam je potvrđeno, polovicom ožujka istekao je petogodišnji Ugovor o operativnom leasingu za 20 automobila, nabavljenih 2014. godine pa ih je UZOP morao vratiti leasing kućama. Do isporuke novih automobila, za koje je, navode, postupak proveo Središnji državni ured za javnu nabavu i sklopio okvirni sporazum, čeka se isporuka 18 automobila. 

- Kako bi se izbjegla situacija da nemamo niti jedno vozilo na raspolaganju, kratkoročno su unajmljena vozila za potrebe prijevoza dužnosnika, službenika i protokolarnog ceremonijala - odgovorili su iz UZOP-a. 

Gabrijela Žalac Ministrica Top News Prometna, pa Mercedes: Taktika Žalac je otezati s istinom

Tako je za potrebe prijevoza potpredsjednika Hrvatskoga sabora iz rent-a-car tvrtke isporučeno Saboru četiri Opel Insignia i dva Mercedesa E klase za potrebe prijevoza stranih delegacija i protokola. Mjesečni najam po za jednu Opel Insigniju stoji 5.000 kuna bez PDV-a odnosno uključeni porezom 6250 kuna.

Najam Mercedesa E klase po vozili mjesečno bez PDV-a iznosi 5.500 kuna odnosno s porezom 6875 kuna. Za potrebe prijevoza službenika i ostalih dužnosnika Sabora, Vlade i vladinih ureda unajmljeno je osam Opel Insignia iz 2014. g. Za svaku od njih mjesečni najam bez PDV-a iznosi 3.500 odnosno s uračunatim porezom 4.375 kuna. 

 S obzirom na to da su vozila unajmljena do isporuke novih vozila, najduže na 2 mjeseca, nije postojala potreba za provođenjem postupka javne nabave nego su ih Sabor i UZOP nabavili sukladno internom naputku o načinu provođenja jednostavne nabave - odgovorili su iz Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. 

- Ovo sve znači da je netko od odgovornih u uredu promašio rokove za nabavu automobila za dva mjeseca. To je sramota. Netko bi trebao odgovarati jer se ne poštuju rokovi za raspisivanja javne nabave. Da su na vrijeme sve napravili ove situacije odnosno dodatne potrošnje državnog novca ne bi došli - kaže naš izvor.   

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.