Top News
2074 prikaza

17 samoubojstava omogućilo je bijeg zloglasnog ISIL-ovca

Isil-ova autobomba u Mosulu
screenshot/youtube
Čak 17 automobila bombi napalo je šijitske paravojne formacije, vjerojatno kako bi omogućili bijeg vođi ISIL-a

Abu Bakr al-Baghdadi, vođa Islamske države i samoproglašeni halifa, pobjegao je iz okruženog Mosula prije dva mjeseca, javlja britanski Independent. Cesta za bijeg bila je otvorena na samo nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno Baghdadiju da pobjegne.

"ISIL je koristio čak 17 bombaša samoubojica iz Mosula kako bi preuzeli kontrolu nad cestom koja vodi prema Siriji", rekao je Fuad Hussein, šef ureda krudskog predsjednika Masuda Barzanija. Uvjeren je da su pripadnici ISIL-a pristali na tako teške gubitke za minimalan uspjeh samo pod uvjetom da im to omogući izvlačenje Baghdadija na sigurno.

Pobjegao je nakon što je istočni Mosul oslobođen, ali prije nego su iračke snage sigurnosti započele s posljednjim napadima na utočišta ISIL-a na zapadnoj obali Tigrisa 19. veljače. Hussein kaže da je istovremeno s autobombama iz Mosula, ISIL napao i iz Sirije s tristotinjak dobro naoružanih džihadista. ISIL-ovcima zatočenima u Mosulu jedini je bijeg preko pustinje i u Siriju, a taj dio Iraka pod kontrolom je šijitskih paravojnih formacija.

Pripadnici Islamske države u žestokom napadu uspjeli su potisnuti šijitske jedinice i na nekoliko sati probiti obruč oko Mosula. Nakon toga su se vratili u Siriju, a preko radija su se hvalisali uspješno provedenom operacijom. Zbog svega toga, Hussein je uvjeren da su uspjeli izvući osnivača i pravog vođu ISIL-a.

"Očekujem da će preživjeti oslobođenje Mosula, ali ne vjerujem da će preživjeti kao država", kaže Hussein. ISIL još uvijek drži stari dio Mosula na zapadnoj obali, a prema procjenama Ujedinjenih naroda, tamo se skriva i oko 400.000 civila.

Ozbiljan problem u Iraku je što ne postoji nikakav dogovor o postratnom stanju u državi. Nije postignut dogovor o političkoj organizaciji, ne zna se tko će kontrolirati teritorijem oslobođenim od Islamske države. Kurdi će vjerojatno htjeti zadržati značajne dijelove sjevernog Iraka koji nisu službeni dio Kurdistanske pokrajine, na što centralne vlasti vjerojatno neće pristati. Pogotovo je tu riječ o Kirkuku i bogatim naftnim poljima koja su kurdski vojnici oslobodili od Islamske države.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.