Top News
16093 prikaza

Jezivo: Živu je zapalili jer nije htjela biti seksualna robinja

Islamska država
REUTERS
Prema nekim procjenama, kao seksualno roblje u Islamskoj državi je završilo između tri i pet tisuća žena

Islamska država zadnjih je mjeseci pod velikim udarima saveznika i otkako je počelo raketiranje njihovih uporišta džihadistima je veći prioritet kako zadržati pozicije, terorističke napade su 'preselili' u Europu, ali njihovi zločini nisu zaboravljeni.

Među najgorima, od masakra civila, rezanja glava taocima do uništavanja civilizacijske baštine, posebno se isticalo sistematično seksualno nasilje nad ženama. Svaka priča koja bi se pojavila o tim slučajevima bila bi gora od one prethodne. 

Predstavnica UN-a Zainab Bangura ispričala je najjezivije priče oslobođenih žena iz seksualnog ropstva Islamske države. Naime, kod islamista su posebno na cijeni "lijepe djevice".

Islamska država | Author: Youtube Youtube

"Nakon što napadnu jedno selo i osvoje ga, teroristi odvoje muškarce od žena. Muškarce i dječake iznad 14 godina ubijaju, a potom razdvajaju majke i djevojke. Djevojke skidaju do gola, provjeravaju jesu li nevine, a zatim pregledavaju dojke i ocijenjuju ih po veličini i ljepoti. Najmlađe i one koje proglase najljepšima postižu najvišu cijenu i šalju ih u Raqqu, sjedište Islamske države. Postoji hijerarhija. Prvi biraju šeici, potom emiri i na kraju borci. Najčešće odaberu tri ili četiri djevojke, drže ih kod sebe mjesec dana i kada im dosade vraćaju ih i ponovno stavljaju na prodaju. Kada ih prodaju, što izgleda kao aukcija, kupci se žestoko bore, te spuštaju cijene s argumentima kako su djevojke ružne ili kako su im male grudi. Jedna od djevojaka je bila preprodana čak 22 puta, dok je jedna koja je pobjegla ispričala kako je šeik koji ju je kupio na njezinom dlanu istetovirao svoje ime kako bi se znalo da je ona njegovo vlasništvo", donosi Washington Post.

Bangura upozorava kako je seksualno nasilje u Islamskoj država institucionalizirano, te da su seksualni zločini koji se čine nad djevojkama i ženama postali središte njihove ideologije.

Prema nekim procjenama, kao seksualno roblje u Islamskoj državi je završilo između tri i pet tisuća žena.

"Siluju ih, tjeraju na seksualno ropstvo i prostituciju, ali i razne druge oblike seksualnog zlostavljanja i krajnje brutalnosti. Ispričali su nam za slučaj 20-godišnjakinje koju su živu zapalili jer je odbila sudjelovati u ekstremnom seksualnom činu. Čuli smo i za razne druge oblike sadističkog seksualnog zlostavljanja. Pokušavamo shvatiti mentalitet tih ljudi", rekla je Bangura.

Neke od njih uspjele su pobjeći, a neke su oslobođene na razmjeni, no Bangura ističe kako je tim ženama pod hitno potrebna psihološka pomoć.

"Radila sam sa silovanim ženama iz Bosne, Konga, Somalije i Sudana, ali nikad nisam vidjela ovako nešto", rekla je Bangura.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:26 25.Svibanj 2015.

    Ne mogu shvatiti likove koji mogu drugome nanositi takvu bol,svaki dan iznenade me svojom brutalnošću.Pitam se tko će ih zaustaviti?