Top News Izbori u Americi
7653 prikaza

3.30 ujutro - trenutak kada se u Americi sve promijenilo

Izbori u Americi
REUTERS
Zanimljivo je da je osim ključnih neodlučnih saveznih država, Trump odnio pobjedu i u demokratskoj utvrdi Wisconsinu

Republikanski kandidat Donald Trump pobijedio je na predsjedničkim izborima zahvaljujući iznenađujuće dobrim rezultatima u državama koje su središte američke industrije.

Malo tko se nadao da će Trump "pomesti" u gotovo svim neizvjesnim državama, naročito ne u onima koje su naginjale demokratima poput Pennsylvanije i Wisconsina. S njima je Trump osigurao nedostižnih 288 elektora.

Hillary Clinton ušla je u izborni dan kao blaga favoritkinja, ali je Trump uz već spomenuta iznenađenja u Pennsylvaniji i Wisconsinu osvojio i druge države "klackalice" Floridu, Ohio i Sjevernu Karolinu. 

Zanimljivo je da je osim ključnih neodlučnih saveznih država, Trump odnio pobjedu i u demokratskoj utvrdi Wisconsinu. Naime, tamo još od 1988. godine pobjeđuju samo demokratski kandidati za američkog predsjednika. Clinton i demokrati su bili toliko sigurni u pobjedu u Wisconsinu da nisu tamo održali niti jedan nastup tijekom cijele kampanje! Štovie, čak ni Trump tamo nije išao jer su i u njegovom kampu procjenjivali da je Wisconsin sigurna demokratska baza. No, birači su iznenadili oba tabora. 

Prema grafu koji je objavio New York Times vidi se da su se na samom početku kada su počeli pristizati prvi rezultati velike šanse davale Hillary Clinton. No, sve se počelo mijenjati nešto nakon 3 sata kada je Donald Trump osvojio Floridu, Sjevernu Karolinu i Ohio. 

New York Times projekcija glasanja | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Na kraju su njegov potpuni uspjeh potvrdile i pobjede u Pennsylvaniji

Trumpova protukandidatkinja Hillary Clinton nazvala ga je i čestitala mu na pobjedi. Trumpov potpredsjednički kandidat Mike Pence je nakon objave rezultata u Pennsylvaniji i Wisconsinu izašao na pozornicu njihova njujorškog stožera i kazao da je "američki narod izabrao svog novog prvaka".

"Oprostite što ste čekali, hvala vam svima. Upravo sam primio poziv od Clinton. Čestitala nam je na pobjedi, a ja sam čestitao njoj i njezinoj obitelji na borbi. Vrijeme je da povijemo rane i da se svi ujedinimo i da budemo jedno. Obećavam svim našim državljanima da ću biti predsjednik svih Amerikanaca. Oni koji me nisu podupirali, a bilo ih je nekoliko, pozivam vas kako bismo mogli ujediniti zemlju. Naša kampanja nije bila zapravo kampanja, već veliki pokret. Bio je to pokret Amerikanaca svih rasa i religijskih uvjerenja koji žele da naša vlada služi narodu. Surađivat ćemo i raditi zajedno", kazao je Trump. 

Poručio je da SAD-u neće biti nitko ravan te najavio zapošljavanje milijune ljudi te najavio da će imati najjaču ekonomiju na svijetu. 

Trump će kao 45. američki predsjednik naslijediti Baracka Obamu 20. siječnja iduće godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.