Top News Izbori u Americi
1846 prikaza

Amerika je s Trumpom dobila svog Keruma

Donald Trump
REUTERS
Amerikanci se vole dobro zabavljati dvorskim ludama tokom kampanja

Čemu Trump ima zahvaliti toliku popularnost? Samo drskosti i bezobrazluku. Svaki dan napravi skandal nekom svojom izjavom, poput one da treba dići revoluciju protiv Obame, ili da su svi ilegalni meksički imigranti potencijalni silovatelji.  

Novine nemaju izbora nego pisati o njemu i iako pišu negativno, njegova popularnost raste kao nekoga tko se usuđuje. Onako kao što u Hrvatskoj postoji knjiga “zoranizama”, tako i ovdje pojedinci pažljivo zapisuju “trumpizme”.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
Jer Donald je odrastao u bogatstvu, kao razmaženi sin jednog od najvažnijih graditelja stanova za srednju klasu u poslijeratnom New Yorku.  Njegov otac, Fred, sin njemačkih imigranata, međutim, bio je marljiv (počeo raditi s 14), skroman i pažljiv (židovskim stanarima bi rekao da je švedskog podrijetla da ih ne povrijedi) i sagradio je 27.000 stanova za radničku klasu.

Donald, kao netko tko gradi stanove i za gornjih jedan posto, sušta je moralna suprotnost – on je odrastao tako da ne mora nikad paziti što govori pred nekim. Najveći užitak mu je reći: “Otpušten si!”

Na sreću, ako nam je povijest svjedok, Amerikanci se vole dobro zabavljati dvorskim ludama tokom kampanja, no na kraju gotovo uvijek glasaju za provjerena politička imena. 

Ako je vjerovati anketama, vjerojatno nećemo živjeti u svijetu u kojem je Donald Trump lider modernog društva.

Nije velika šteta – jer iz onoga što nudi, iz toga koji segment populacije ga podržava, i iz onoga što je do sada u napravio ne proizlazi ništa dobro. 

Osim toga, želimo li predsjednika SAD-a koji valja gluposti svaki dan? 

Njega bi se možda još i dalo podnijeti kao šefa neke bezvezne i nebitne državice, ali kao šefa svjetske supersile to bi bila prava katastrofa.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
Kao sin imigrantkinje i unuk imigranata koji su u Americi nešto postigli i namrli, Trump je nouveau riche, koji voli luksuz, pokazivanje bogatstva (spreman je staviti na sud svakog novinara koji procjeni njegovo bogatstvo na manje od 10 milijardi dolara, iako ga Forbes cijeni na četiri, a Wall Street Journal samo na 1,5 milijardu dolara) i žestoko mrzi imigrante, sirotinju (ljenčine) i drukčije. 

I takav tip birača mu daje glasove u istraživanjima: rasisti i fašisti. Činjenica da je toliko popularan, samo pokazuje da ni SAD nije imun na rast popularnosti krajnje desnice, koji vidimo u drugim zapadnim demokracijama.  U svom poslu Trump se prema stanarima ponaša kao Schauble, a prema svojim kreditorima kao Varoufakis.  

Još 1973. protiv njega se vodila savezna istraga za rasizam, kad je ustanovljeno da za crnce ima druge kriterije i da na nekim lokacijama, bez obzira na ekonomska mjerila i bez obzira na to ima li stanova na prodaju, njegov menadžment crnim aplikantima šalje odbijenicu - kao da nema stanova na prodaju.  

Tu se nekako nagodio. S druge je strane odmah kako je nastupila kriza 2008., prestao otplaćivati zajam od 640 milijuna dolara Deutsche Bank – uzeo je zajam za renovaciju, ali kad je nastupila kriza nije mogao prodati renovirane stanove po očekivanim cijenama, te je smjesta proglasio “force majeure” i odbio plaćati dug.

Donald Trump | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Dapače, s revnošću Bernieja Sandersa i Živog zida napao je DB kao lihvare i u protuoptužbi zahtijevao da njemu isplate 4 milijarde dolara odštete što su ga naveli, naivca, da taj zajam uopće uzme. i tu se nagodio i platio dug uz produženi rok otplate. 2012. u Edinburgu na dodjeli nagrada Duh Škotske, za čovjeka Škotske (“Top Scot”) proglašen je Michael Forbes – koji je odbio prodati svoju zemlju Donaldu Trumpu za gradnju ekskluzivnog (sve Trumpovo je ekskluzivno) golf-terena.  Golf-teren je ipak sagrađen, unatoč protivljenju lokalne populacije i zelenih, ali bogataši moraju gurati loptice oko Michaelova “štakornjaka”.  

Iako su Trumpovi projekti visoko luksuzni, Donald se nije sramio proglasiti bankrot (4-5 puta do sada) i odigrati Zorbu bankarima. Drskost je vjerojatno na djeda. Originalni Trump, Friedrich Drumpf došao je u New York u 19. stoljeću sa 16 godina, snašao se i za nekoliko godina završio u zlatnoj groznici na Aljasci kao vlasnik restorana i hotela (koji je uglavnom služio kao kupleraj).

Usput je pametno zaključio da mu valja promijeniti prezime. Inače bi unuka danas svi zvali Donald Drumpf - Papa Štrumpf i od njegove kampanje ne bi bilo niti K.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.