Top News
657 prikaza

Afganistanke kojima prijeti smrt jer rade na televiziji

Aryana Sayeed
Jedna je istaknuta televizijska novinarka, druga je estradna zvijezda na liniji fronta sa svojim stihovima

Popularna televizijska voditeljica Shakila Ebrahimkhil jedna je od Afganistanki koje su postale simbol građanskog otpora u toj zemlji pred terorističkim napadima talibana. Kao tinejdžericu u 90-ima ju je njena obitelj udala za muškarca koji bi vjerojatno bio sav njen život da nije naglo umro kratko prije NATO-ove invazije na zemlju protiv talibana koji su Kabulom vladali još od 1996.

Tračak građanskih sloboda koji joj se otvorio, iskoristila je da se pod hitno obrazuje i da postane energična i neustrašiva novinarka. Ona je, primjerice, bila ta koja je 2012. otkrila priču o 15-godišnjakinji koju je zatočila i mučila obitelj supruga jer je odbila prostituirati se. Priča je nakratko postala planetarni hit, kao i još niz drugih u kojma je Ebrahimkhil progovarala o jezivom položaju žena u Afganistanu.

Vremenom se skrasila na televiziji Tolo TV, specijaliziravši se za izvještaje o napadima bombaša samoubojica, posebno na žrtve – civile, žene i djecu – koji stradavaju u napadima. U kabulskom odjelu za traumu tamošnje bolnice, već je jako dobro znaju i znaju da ako nju vide na vratima, da će svaki trenutak početi poplava žrtava iz još jedne eksplozije u srcu višemilijunskog grada.

Za BBC je u siječnju priznala da joj prizori raskomadanih tijela svaki put ne padaju sve lakše i lakše, nego,dapače, sve teže i teže. "Strašno patim, možda i zato što sam i sama majka", kazala je tada. Povod za tadašnji razgovor bio je bombaški samoubilački napad na minibus zaposlenih na Tolo TV-u dok su se vraćali s posla. Automobil pun eksploziva zabio se ravno u minibus, pobio sedam i ranio 20 ljudi, a Ebrahimkhil je bio posao da izvještava i o tome.

Čak i po kabulskim mjerilima bila je to jedna od žešćih eksplozija tijekom duljeg vremena, mnogi su tada bježali iz zemlje koja se zateturala pod novim naletom talibana nakon skoro potpunog povlačenja NATO-ovih vojnika iz zemlje. "Htjela sam vrištati dok sam čitala svako ime", opisivala je Ebrahimkhil poslije kako se osjećala dok je čitala popis s imenima stradalih kolega. Njeno ime vremenom je došlo vrlo visoko na listu želja talibana, te je nedavno s djecom odselila u Tursku.

U Afganistanu, međutim, tvrdoglavu ustraje nastaviti raditi karijeru Aryana Sayeed, pop pjevačica, prava nacionalna zvijezda, voditeljica tamošnje televizijske verzije Pop Idola, prelijepa i u nastupima uvijek odjevena u usku, izazovnu odjeću. Već i to bilo bi dovoljno da joj talibani na leđa prilijepe metu. A ona, uz to, sklada pjesme koje su sve samo ne trivijalno zabavne; ona u tekstovima poziva Afganistanke da ustraju, da se izbore za svoju budućnost i za svoju slobodu.

"Oni običavaju svako toliko izdavati priopćenja, kao, tog i tog tjedan Aryanu će ubiti i tome slično. To me i uplaši, ali, znate, smatram da je to put koji sam izabrala i da nema smisla da odustanem na pola puta", objasnila je za BBC i ona u siječnju. Aryana je toliko popularna da je prošle godine u jednom nastupu ispunila cijeli kabulski stadion. No, teško da će se više itko usuditi organizirati tako nešto tako skoro nakon bombaškog napada na Tolo TV.

Mnoštvo ljudi iz show-biznisa tada je odjurilo iz zemlje. Ali ne i Aryana, koja dandanas nastupa, nerijetko i u neprobojnom prsluku. "Mislim si, nije li smiješno da se kao pjevačica u Afganistanu osjećam kao da sam u ratu? To je ludo, a i nije lako. A opet, što mi drugo preostaje", kazala je u siječnju. Ona, inače, ima stan i u Londonu, ali se redovito vraća u Afganistan na tamošnju popularnu scenu, na prvu liniju fronta, s povremenim predasima u Londonu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.