Top News
6913 prikaza

Doktorat Vice Mihanovića: Akademska korupcija veće je dno od svih vjetroelektrana

1/4
Ivo Čagalj/PIXSELL
Kako je u Hrvatskoj jednostavno postati doktor znanosti još jednom pokazuje slučaj Vice Mihanovića koji nije prvi HDZ-ovac za kojeg se pokazalo da mu je doktorat faličan

Znanstveno-stručni salto koji je izvelo povjerenstvo osječkog Sveučilišta u slučaju doktorata HDZ-ovca Vice Mihanovića uglavnom nije viđen u hrvatskoj akademskoj zajednici. Iako bi se dalo raspravljati o tome što se sve događa u utrci za titulama, ne samo među stranačkim odličnicima, afera oko ovoga doktorata posebno je bizarna. Podsjetimo, cijelu je priču u ožujku objavio novinar portala Index Vladimir Matijanić, opširno objasnivši koliko je i odakle Mihanović plagirao - interpretirao i parafrazirao bez pravilnog navođenja izvora, te koje je sve propise Sveučilišta o pisanju doktorata prekršio. Tih je “pogrešaka”, prema sustavu PlagScan, 18,3 posto plagijata, no PlagScan, piše Matijanić, pronalazi samo ono što autor prepiše iz izvora dostupnih na internetu na jeziku na kojem je napisan rad.

Mihanović, koji je u to vrijeme bio kandidat za gradonačelnika Splita, nije prvi HDZ-ovac za kojeg se pokazalo da mu je doktorat faličan. Isto tako, osječki Ekonomski fakultet, na kojem je ovaj doktorirao, ima već pravu “zbirku” političara, dužnosnika itd. s akademskim titulama. No neviđena je odluka povjerenstva osječkog Sveučilišta da Mihanovićev doktorat proglase znanstveno validnim, ali da će biti potrebno - dopuniti ga ispravcima.

 | Author: Miroslav Lelas/PIXSELL Miroslav Lelas/PIXSELL

Uz to, Ekonomski fakultet stegovni će postupak pokrenuti protiv mentorice, prof. dr. sc. Ivane Barković Bojanić. To je utoliko bizarna odluka ako se zna da doktorat ne čita samo mentor, nego cijela komisija, te je vrlo lako moglo biti ustanovljeno da je doktorat plagiran. Nesuvislosti u ovom slučaju mogle bi se nabrajati satima. No glavni je problem u tome što je ovo tek vrh ledene sante u kojoj se skriva more sličnih problema. A svi ti problemi svode se na dobru, staru, svima nam znanu - korupciju, a korupcija u znanosti gora je i od korupcije na račun europskih fondova.

Doktorati su postali jeftina roba, zaključuje i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

- Sveučilište u Osijeku i rektor skrivaju se iza paragrafa i pravilnika. Suština je da se političari kite akademskim stupnjevima, a pojedini mentori, dekani i rektori, koji su i sami često stranački ljudi, to im omogućuju. Ovakvo prostituiranje znanosti je moguće zato što su pojedini mentori ljudi koji nisu znanstvenici i nemaju ljudskoga integriteta, a i zato što kandidati-političari na doktorat gledaju kao još jednu stepenicu u svojem političkom usponu i za znanost im se fućka - napisala je ona na svojoj Facebook stranici.

Ovo, naime, nije tek isprazan slučaj korupcije na vlasti, zaključuje i saborska zastupnica Dalija Orešković.

- Način na koji su raznorazne Josipe Rimac stekle svoje nekretnine, a raznorazni Vice Mihanovići svoje doktorate, uzrok je i glavni razlog propadanja jedne nacije. Već 30 godina gledamo takve pojave, što znači da državu nismo nikad niti imali u punom i pravom smislu te riječi - zaključuje ona na svom Twitter profilu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • miroljub1 17:04 03.Siječanj 2022.

    danas u ovoj državi svako govno može doktorirati ako ima novaca a pogotovo ako je nositelj plave knjižice (član HDZeja ) i ako viri velikom vođi iz bulje ... prikaži još! velikom vođi iz bulje

  • BESTpartizan 10:43 29.Prosinac 2021.

    Hdzovci sve mogu