Top News
30244 prikaza

Ako Islamska država padne, stiže još veća opasnost

Sukob s Islamskom državom u Iraku
REUTERS
Islamska država je doživjela brojne uspone i padove u zadnjih godinu, iako je zabilježila više padova, uključujući povlačenje iz Sirije, Iraka i Libije

Islamska država i grupe koje su joj se priključile svojim su djelovanjem i zločinima odvratile pažnju s ostalih džihadističkih skupina na koje su skoro svi zaboravili. 

No, dok Islamska država širi svoju propagandu i ratuje s praktički cijelim svijetom, Al-Kaida u tišini i daleko od pažnje javnosti ponovno jača svoje redove. 

Sukob s Islamskom državom u Iraku | Author: REUTERS REUTERS
Islamska država je doživjela brojne uspone i padove u zadnjih godinu, iako je zabilježila više padova, uključujući povlačenje iz Sirije, Iraka i Libije. 

Drastično se smanjio teritorij kojeg kontrolira, što ide u prilog Al-Kaidi koja jača u Aziji i Africi.

Al-Kaida oštro kritizira Islamsku državu zbog svih užasa koje radi, ali to radi s ciljem dobivanja podrške muslimanskog svijeta, naročito plemenskih lidera i na taj način želi proširi svoju zajednicu.

Za razliku od Islamske države, Al-Kaida se jako trudi kako bi im se približila i izbjegavaju bilo kakvu vrstu prijetnji. Osim toga, Al-Kaida ne traži i ne želi publicitet.

"Al-Kaida smatra da će, ako se istaknu zauzimanjem teritorija privući protuterorističke obavještajne službe i zato se ne oglašavaju i rade u tišini", smatra David  protivterorističke obaveštajne službe, zato ona nije toliko 'glasna', ekao je Daveed Gartenstein-Ross, stručnjak za antiterorizam.

Kada su u listopadu ubijena tri važna člana Al-Kaide u Siriji, Jemenu i Afganistanu, svijet tome nije dao puno značaja.

Tri lokacije gdje su u američkim zračnim napadima poginuli važni članovi Al-Kaide su ključne strateške zone u kojima je Islamska država ili podbacila u pokušaju uspostavljanja kontrole ili se trenutno povlači.

Islamska država u Afganistanu nije doživjela uspjehe uglavnom zbog protivljenja militantnih plemena, prije svih talibana.

S druge strane Al-Kaida je s njima održala dobre odnose i još uvijek je jaka u Afganistanu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se u Jemenu bori protiv šiitskih pobunjenika Huta, kriva je što je Al-Kaida za sebe na jemenskoj obali odvojila praktično jednu manju državu koju vodi već mjesecima.

Sukob s Islamskom državom u Iraku | Author: REUTERS REUTERS
Strateški postavljen grad i luka Mukala omogućavaju Al-Kaidi prihod od oko dva milijuna dolara dnevno.

Al-Kaida na Arapskom poluotoku, što je dio Al-Kaide koji je aktivan u Jemenu, 2015. godine imao je oko 4.000 boraca, a očekuje se da će taj broj još rasti.

Oni su uspostavili veze sa stanovnicima južnog Jemena, koje su marginalizirali pripadnici sjevernih "elita".

"Možda ćemo se suočiti s kompliciranijom Al-Kaidom, ne samo terorističkom organizacijom, već pokretom koji kontrolira teritorij sa zadovoljnim stanovništvom od kojeg ima podršku", tvrdi jedan neimenovani diplomat.

Al-Kaida je značajno pojačala svoju prisutnost u Africi, ali ipak ključ njene opasnosti leži u Siriji.

Slabljenjem Islamske države u Siriji, otvara se prostor Džabhatu Fateh al-Šamu, ranije poznatom kao Fronta al-Nusra. Iako se ovi pobunjenici sada deklariraju samo kao protivnici sirijskog predsjednika Asada, poznato je da su oni bili dio Al-Kaide.

Stručnjaci smatraju da Al-Kaida želi da se njene frakcije posvete lokalnim ciljevima kako bi privukle što više pristalica.

Međutim, kada Islamska država više ne bude u igri u Siriji, frakcija Al-Kaide bi mogla dobiti slobodan prostor za sprovođenje svojih ciljeva, a to su džihadistički napadi na Zapadu. 

"Kako Islamska država nastavlja gubiti teritorij i međunarodna koalicija nastavlja sa zračnim napadima, vrlo je vjerojatno da ćemo sve češće viđati drugo ime vijestima: Džabhat Fateh al-Šam", Matthew Henman iz Centra za nadgledanje terorizma.

Henman opisuje Džabhat kao "sposobniju od Islamske države i veću dugotrajnu prijetnju".

(Independent/Blic)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.