Life
3730 prikaza

"Kuhala sam glave ubijenih ISIL-ovaca"

Umm Hanadi i vojnici
Facebook
Šest puta su joj postavili autobombu, ali još uvijek je živa i još uvijek se bori protiv terorista

"Šuti i stani mirno", oštro naređuje žena u crnoj uniformi i s crnom maramom oko glave. Naređuje naoružanim muškarcima dok ona nonšalantno sjeda na intervju. Gotovo istog trenutka oni su zašutjeli, svaki namješta oružje kao da moraju podnijeti izvještaj.

Ona je žena koja samom svojom pojavom dobiva poštovanje, pištolj nosi pod lijevom rukom, a oko okidača se boja izgulila zbog čestog korištenja. 

Umm Hanadi i vojnici | Author: Facebook Facebook

Ona je Wahida Mohamed, ima 39 godina i vodi jedinicu od oko 70 pripadnika u blizini Mosula u Iraku. Ona i njeni podređeni dio su paravojnih formacija koje pomažu iračkoj vojsci i policiji u borbama protiv Islamske države, a nedavno su pomogli osloboditi grad Širkat stotinjak kilometara južno od Mosula.

U muškom svijetu ratovanja protiv ISIL-a, Wahida je jedna od rijetkih žena. Poznata i pod nadimkom Um Hanadi, već godinama se jako dobro snalazi u tom svijetu.

"Počela sam se boriti protiv terorizma 2004. godine. Surađivala sam s iračkim snagama sigurnosti i koalicijskim vojnicima", ispričala je Um Hanadi za CNN.

Umm Hanadi i vojnici | Author: Facebook Facebook

Redovito je primala prijetnje smrću, a nekoliko puta su joj postavili i autobombu. "2006., 2009., 2010., pa tri puta 2013. i 2014. godine", nabraja Um Hanadi sve pokušaje njezinog ubojstva. Prvi suprug joj je ubijen u borbama, poslije se opet udala, ali i drugi suprug je poginuo u borbama protiv ISIL-a.

Ubili su joj oca i trojicu braće. "Ubili su mi ovce, pse i ptice. Šest puta su mene pokušali ubiti. Imam gelere u glavi i nogama, a rebra su mi slomljena", rekla je ona.

Umm Hanadi i vojnici | Author: Facebook Facebook

Nakon što je pobrojala sve što joj se dogodila, ispričala je kako se osvetila ISIL-u. "Borila sam se protiv njih. Rezala sam im glave. Kuhala sam njihove glave, palila sam im tijela", priča Um Hanadi. Međutim, ona ne nudi objašnjenja, ne opravdava se. Ona se hvali svojim postupcima.

"Sve je to na Facebooku", priča Um Hanadi.

Umm Hanadi i vojnici | Author: Facebook Facebook

Za sebe kaže da je kućanica i priča da ima dvije kćeri.

Spremne su za borbu, ali zasad imaju pune ruke posla sa svojom djecu, završava svoju priču Um Hanadi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.