Top News
1306 prikaza

Ako Zambija slučaj prebaci na Kongo, neće biti dobro

1/3
Noel Sichalwe/24sata
Postavlja se pitanje što znači odluka da se slučaj prebacuje na Visoki sud. U razgovoru s odvjetnicima doznajemo kako to s jedne strane može biti za bolje za Hrvate

Slučaj Hrvata koji su prvi put uhićeni u Zambiji 7. prosinca i potom pušteni, da bi opet bili uhićeni 7. veljače pod istim optužbama za navodnu trgovinu djecom, neprestano se komplicira. Iako su u srijedu opet pušteni da se brane sa slobode, to još nije sasvim dobra vijest.

Naime, predmet je s Općinskog suda prebačen na Visoki sud u Ndoli. Tu je odluku donijela sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe, koja je državi odobrila zahtjev da se slučaj sasluša na višem sudu. Upravo je taj sud donio i odluku o puštanju na slobodu. No Chembe zasad nije odredila kojeg će se točno datuma održati iduće ročište, a cijeli slučaj se neprestano oteže. Postavlja se pitanje što znači odluka da se slučaj prebacuje na Visoki sud. U razgovoru s odvjetnicima doznajemo kako to s jedne strane može biti za bolje za Hrvate.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Emica Elvedji/PIXSELL

Kako su nam objasnili, zambijski sud može prebaciti nadležnost, a to znači da slučaj može prebaciti na Hrvatsku. S druge strane, može biti gore jer može prebaciti nadležnost na DR Kongo. Još jedna stvar radi koje ovo može biti gora odluka za Hrvate je i to što nitko ne zna postoje li novi svjedoci, novi dokazi i dijelovi optužbe.

Zambijske vlasti zatražile su prebacivanje slučaja na Visoki sud zbog toga što je ovaj slučaj privukao široku pozornost, kako u zemlji, tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo prikladno da se stvar sasluša pred Visokim sudom, stoji u objašnjenju zahtjeva koji je zambijskom Visokom sudu uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni.

U izjavi o zahtjevu podnesenom Visokom sudu Ndola, Kombe Sakeni rekao je da je neizbježno da će zakoni Republike Hrvatske i DRC-a biti predmet razmatranja tijekom rasprave na suđenju.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Emica Elvedji/PIXSELL

- Dio dokaza u ovom predmetu dotiče se komunikacije upućene suverenoj državi, to jest DR Kongu, i moguće je da bi predmet mogao biti od međunarodnog interesa. Slučaj uključuje i četvero djece, na čiju će sudbinu utjecati ishod ovoga predmeta - rekao je Sakeni.

Uz osmero Hrvata, optužena je i viša službenica Odjela za useljeništvo Gloria Sakulenga (36), koja je u kućnom pritvoru, a svi su se izjasnili da nisu krivi za kazneno djelo koje im se nameće.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 21:20 24.Veljača 2023.

    Sta rade milanović i plenković nek reagiraju netko im je namjestio