Top News
236 prikaza

Al Asad Zapadu slao podatke o ISIL-ovcima i prije pokolja u Parizu

Centrala BND-a u Pullachu
BJS/Wikipedia
Francuski, njemački i sirijski obaveštajci skupa love ISIL-ove teroriste, susreću se i na direktnim sastancima

Tijekom skoro pet godina rata u Siriji, Zapad nije baš izrazito bitno oslabio pritisak na predsjednika Bašara al-Asada da ode s vlasti. Unatoč tome, sirijske i zapadne obavještajne službe u sve intenzivnijim su kontaktima, ponajviše u borbi protiv terorizma, u prvom redu protiv ISIL-a.

Njemački tjednik Welt am Sonntag navodi da sirijski, njemački i francuski obavještajci posebno usko surađuju poslije terorističkih napada u Parizu 13. studenog 2015. u kojima su ISIL-ovi teroristi pobili 129 građana. Tjednik sad navodi da su u posljednjih nekoliko godina pripadnici njemačke obavještajne službe BND u nekoliko navrata posjećivali Damask zbog suradnje.

"Za to postoje uzajamni interesi i bilo bi vrlo neodgovorno isključivati takvu suradnju u situaciji kad smo suočeni s prijetnjom napada po Europi, te u situaciji kad su njemačke oružane snage prisutne u toj regiji", komentirala je otkriće Burkhard Lischka, SPD-ova njemačka parlamentarka zadužena za praćenje unutarnje politike.

Još 2014., bitno prije pokolja u Parizu, sirijske vlasti su zapadnim obavještajnim agencijama proslijedile podatke o atentatorima, točnije, bila je riječ o brojevima 3800 sirijskih putovnica kojima su se koristili ISIL-ovci. S takvim putovnicama su, ispostavilo se kasnije, doputovala i dvojica atentatora u Parizu.

Razlog zašto ih nisu pohvatali na vrijeme, odnosno već u Grčkoj, kako navodi Welt am Sonntag, krajnje je prozaičan. Grčke pogranične službe nisu imale informacijski sustav koji bi tehnički bio usklađen s šengenskim standardima. Osim preko osobnih posjeta agenata iz Francuske i Njemačke Damasku, sirijske vlasti su s BND-om komunicirale i preko ispostave BND-a u Bejrutu, te preko Interpolovog ureda u Damasku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.