Top News
8922 prikaza

Amerika u problemu: U Turskoj su im ostale nuklearne bombe

Nuklearne bombe
Getty images
Odnosi dviju zemalja su na povijesnom minimumu, pa se stručnjaci s pravom pitaju jesu li američke bombe u Turskoj sigurne

Loši odnosi SAD-a i Turske zbog turske ofenzive u Siriji ponovno su izvukli staro pitanje dviju država - treba li SAD ukloniti nuklearne bombe koje su odavno raspoređene u bazi u Turskoj?

O ovom osjetljivom pitanju se u američkoj javnosti rijetko govori, javlja agencija Beta.

Ta je stvar komplicirana iz više razloga, uključujući i činjenicu da je dugogodišnja politika američke vlade da ne priznaje javno lokacije svog nuklearnog oružja u inozemstvu. No unatoč tomu, javna je tajna da je oko 50 američkih termonuklearnih bombi B-61 uskladišteno pod jakim osiguranjem u zračnoj bazi Incirlik, na jugu Turske.

Nuklearni test na Bikiniju Maršalovi Otoci Znanost Ovaj otok je 1000 puta radioaktivniji od Černobila

Predsjednik Donald Trump je proteklog tjedna implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj kada je na pitanje novinara o sigurnosti bombi odgovorio da je "siguran u to".

Turska, članica NATO-a, prema nekim navodima je 'domaćin' američkim nuklearnim bombama već 60 godina. Bombe bi u slučaju nuklearnog rata izbacili američki avioni. Ovaj 'deal' s bazom Incirlik je dio politike NATO-a kojom se Turska i druge članice povezuju s ciljem saveza da se rat spriječi preko relativno male količine nuklearnog oružja stacioniranog u Europi. Uklanjanje tog oružja bi zbog toga predstavljalo diplomatski problem.

Ne postoje dokazi da je nuklearno oružje u Incirliku neposredno ugroženo, ali su odnosi Washingtona i Ankare trenutno na povijesnom minimumu, a rat u Siriji je postao još kompleksniji i nepredvidljiviji. Incirlik se nalazi oko 240 kilometara od granice sa Sirijom.

Američko-turski dogovor o privremenom zaustavljanju turske ofenzive protiv kurdskih boraca u Siriji je možda usporio pogoršanje odnosa dviju zemalja, ali njihovi su odnosi svejedno jako loši.

Pentagon je u srpnju isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 jer je Ankara odbila odustajanje od kupnje ruskog PVO sistema S-400. To je bio veliki udarac za američko-turske odnose i mnogi u SAD-u su se zapitali je li Turska pouzdan saveznik.

Apokalipsa SIMULACIJA Life Kraj svega: Kako bi izgledao nuklearni rat SAD-a i Rusije

Nekadašnji američki ambasador u Turskoj Eric Edelman, koji je ujedno dužnosnik u Pentagonu, u petak je izjavio da vjeruje da je nuklearno oružje u Turskoj sigurno, te istaknuo da je njegovo premještanje vrlo rizično.

Ipak, neki američki stručnjaci za kontrolu naoružanja tvrde da bi bombe koje se trenutno nalaze u Incirliku bile sigurnije u nekoj drugoj članici NATO saveza.

Pentagon je pak odbio komentirati bilo koje navode vezano za američke nuklearne bombe.

"Američka politika je da niti potvrđujemo niti demantiramo prisustvo ili odsustvo nuklearnog oružja na bilo kojoj lokaciji. SAD ne govore o premještanju nuklearnog oružja, kapacitetima za njegovo skladištenje u SAD-u ili u inozemstvu niti o planovima za bilo koju od tih aktivnosti", objavili su iz Pentagona.

Nuklearne bombe u Turskoj su dio mreže od oko 150 komada američkog nuklearnog oružja u Europi. Stručnjaci navode da su one, pored Turske, raspoređene u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:00 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site