Top News
124 prikaza

Amerikanci troše milijune dolara na trening sirijskih pobunjenika

Sirijski pobunjenici
Youtube
SAD-u nije teško potrošiti milijune kako bi istrenirao borce koji su protivnici Asadovog režima i ljubitelji Amerikanaca

Borac Abu Iskander jedan je od 54 umjerenih pobunjenika koji su podvrgnuti teškom, skupom američkom treningu tijekom kojeg su opskrbljeni sa skupocjenim oružjem, po cijeni od ukupno 41 milijun dolara.

Iskander i njegovi kolege, poznati kao Nova sirijska snaga, ključni su dio američke borbe protiv ISIL-a, iako ih još nema ni blizu dovoljno da bi zabrinuli ISIL-ovce.

Amerikanci naime žele trenirati i opskrbiti umjerenu, ali discipliniranu silu koja bi s vremenom mogla pokoriti radikalne islamiste na tlu i pomoći društvima, koja su im izloženi na nemilost, u obliku uporišta u ratom razorenoj Siriji.

U prvom intervju nekog člana Nove sirijske snage, Abu Iskander apelira na SAD da požuri s pripremama u sklopu kojih bi uskoro trebalo diplomirati još 70 pobunjenika.

Sirijski pobunjenici | Author: Youtube Youtube

"Gotovo 17.000 Sirijaca želi se pridružiti, ali se trening odvija vrlo usporeno. Moramo biti brži, trebalo bi sve skupa trajati 30, a ne 45 dana. Zatim bi trebalo biti više muškaraca uključeno u trening, primjerice u Jordanu nas je bilo 85, a trebalo nas je biti 500 tamo i još 500 u Turskoj. Zahvalni smo, ali bi se stvari trebale odvijati brže", komentira Iskander.

Razgovarajući putem Skypa iz unutrašnjosti Sirije, Iskander je ponudio na uvid CNN-u ekskluzivne fotografije svojih članova ekipe i rijetkog, ali sofisticiranog oružja kojeg su dobili putem američkog programa.

Najmanje pet mladih pobunjenika nedavno je prošlo kroz zarobljeništvo od strane frakcije Al Qaede, al Nusre, nakon sukoba unutar Sirije, zbog čega su pak neki kritičari prozvali program neodrživim.

Pobunjenici, iako nije jasno koliko ih je točno, zadržani su nekoliko dana nakon što je ekipa ušla u Siriju, kratko nakon završetka treninga. Abu Iskander izjavio je da su manja skupina i drugi saveznički pobunjenici zaustavili puno veću jaku skupinu al Nusra ratnika (računaju da ih je bilo 300-injak).

Ovaj incident pokazuje da je svega 40 članova grupe ostalo zajedno dok su ostali razbacani po unutrašnjosti Sirije. Neki od zatvorenika al Nusre su pak u međuvremenu pušteni na slobodu.

Inteligencija s prve linije

Unatoč zatočenju svojih kolega, Abu Iskanderov entuzijazam za borbu protiv ISIL-a i prema američkom programu ostaje netaknut.

Sirijski pobunjenici | Author: Youtube Youtube

"Trening je bio kao iz sna. Od početka naše revolucije zahtijevali smo da Slobodna sirijska vojska bude opremljena. Mi nismo sekta, nego želimo opremiti vojsku i ojačati je kako bismo završili ove mračne sile, ISIL i njihove saveznike", kaže Iskander.

Puno njihovog rada uključuje određivanje ciljeva za američke zračne silne, pa Iskander objašnjava da američki kontakti mogu pratiti njihovo kretanje pomoću GPS uređaja koje nose oko ruke i na zaštitnom prsluku.

"Ja idem na prvu liniju fronte na kojoj se borim protiv ISIL-a, te javim lokaciju koju treba bombardirati. Razvili smo komunikacijske uređaje koji koriste satelite i mogu ciljati iz bilo kojeg mjesta prvu liniju, bez obzira vidjeli je mi ili ne."

Amerikanci su se sa svojim programom usredotočili na borbu protiv ISIL-a, a mnogi pobunjenici su se javno pobunili da ne žele dugo sudjelovati u ovom procesu ako neće moći napasti glavnog protivnika revolucionara - Asadov režim.

Pa ipak, Iskander tvrdi da će se on i njegovi ljudi boriti protiv režima, žaleći se pritom (što se redovito čuje među pobunjenicima) kako želi da više ne bude zone prelijetanja iznad sirijskog sjevera.

"Drugo pravilo koje naučimo tijekom treninga jest da se možemo boriti protiv svakog tko se bori protiv nas. A Asadov režim se bori protiv nas. Mi kontroliramo nove dijelove ISIL-a i moramo se suočiti s Asadom. Učinite da Sirija postane zona u kojoj je zabranjeno letenje, pa nećemo bježati kao izbjeglice u Europu. Ne želimo plakati na vašim televizijskim ekranima, nego želimo da Asadov režim bude zaustavljen."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 17:51 18.Kolovoz 2015.

    Pa da, ameri to sve iz interesa rade. Njima je sve samo biznis i brojke.