Top News
3573 prikaza

Analiza: Čije glasove dobiva Kolinda, čije Milanović

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović
Goran Stanzl (PIXSELL)
Drugi krug će biti borba za svaki glas - kome idu glasovi Škore, Juričana, Kolakušića, Peović...

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbori su pokazali da će se u drugom krugu voditi tijesna i neizvjesna bitka između Zorana Milanovića kojeg podupire SDP i još 11 stranaka, te Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje HDZ-a, Stranke Milana Bandića i još nekoliko manjih stranaka.

Razlika između njih dvoje je 54.000 glasova, a presudnu ulogu u odluci o novom predsjedniku ili predsjednici će imati upravo birači onih koji nisu prošli u drugi krug. Iako je najveći bazen upravo kod Miroslava Škore, u ovako napetoj političkoj bitci ne treba zanemariti niti ostale kandidate.

Sve tri nacionalne televizije su prije prvog kruga predsjedničkih izbora radile i simulaciju što bi se dogodilo da u drugom krugu završe Milanović i Grabar Kitarović. I sva tri istraživanja predviđaju pobjedu Kolinde, ali razlika je prilično mala.

Dnevnik Nove TV je objavio posljednji anketu koja je točno predvidjela da će Milanović biti relativni pobjednik izbora, a Grabar Kitarović druga.

Miroslav Škoro, Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović | Author: PIXSELL PIXSELL
Prema toj anketi, veliku ulogu imat će oni koji žele ostati kod kuće ili ne znaju za koga će glasati. Čak 11 posto birača tada se izjasnilo da ne želi glasati, a pet posto da ne zna za koga. 

Oni su objavili da Kolinda može računati u drugom krugu na 47 posto birača Miroslava Škore, ali i 37 posto birača Ivana Pernara. Prevedimo to u brojke.

Škoro je dobio 464.730 glasova, a Pernar 44.050. Kada uzmemo navedeni postotak koji će glasati za Kolindu, onda ona dobiva oko 218.400 glasova Škore i 16.280 glasova Pernara. Uz svojih 507 tisuća glasova, Kolinda je po toj računici na oko 758.000 birača.

Prema istoj anketi, Milanović u drugom krugu dobiva većinu glasova Mislava Kolakušića, Darija Juričana, Dejana Kovača, Dalije Orešković i Katarine Peović. Nije naveden točan postotak, ali ti kandidati su ukupno dobili 294.383 glasa. Milanović je u prvom krugu osvojio 562.696 glasova.

Zbroj bi bio nešto veći od 857.000 glasova. Ali ako oduzmemo samo 10 posto od tog zbroja jer nije pojašnjeno što je većina, već su Kolinda i Milanović skoro izjednačeni.

U posljednjim anketama HRT i RTL nisu davali postotke o tome kome se prelijevaju birači kandidata koji nisu prošli u drugi krug. RTL je u svom istraživanju naveo kako Grabar Kitarović ima podršku 49 posto, a Milanović 45.9 posto. Neodlučnih je 5 posto. Ali ta anketa nije predviđala ovako velik uspjeh Škore, ali ni Juričana koji je na kraju dobio skoro 88.000 glasova.

Jakov Kitarović Prvi gospodin RH Top News Otkrivamo: Sve o tajnom životu Jakova u sjeni Kolinde

Veoma slično je i s HRT-ovom anketom koja je prema zadnjem istraživanju, predvidjela u drugom krugu podršku Kolindi 49 posto, a Milanoviću 46,9 posto uz četiri posto neodlučnih. I naspram njihove ankete su Škori i Juričanu predviđeni lošiji rezultati nego što su ih u konačnici ostvarili.

Na kraju, večeras će biti objavljeno puno šire istraživanje o tome kome će birači Škore, Kolakušića, Juričana i svih ostalih dati svoj glas. Ipsos je uz izlazne ankete provodio i istraživanjima preferencija za drugi krug predsjedničkih izbora. 

Treba imati na umu da ipak sinoćnja izlazna anketa provedena do 18 sati nije uhvatila točno raspoloženje birača. Predvidjela je da će Kolinda biti prvi izbor birača s 29,7 posto, iza nje je trebao biti Zoran Milanović s 26,7 psoto, a treći Škoro s 19,3 posto. U samoći birališta je dio onih koji su  rekli da će glasati za Grabar Kitarović ipak zaokružilo Škoru.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar SharonQV84
  SharonQV84 15:03 31.Svibanj 2020.

  Žеlite lеžеrni seks? Moja mаса vаm jе na гaspolagаnju! Ovdje pronađitе mоj рrоfil s tеlefonskim brоjеm – w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

 • Avatar maks20022
  maks20022 17:49 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • Penzić 22:24 30.Prosinac 2019.

  hajde ovce na izbore i izaberite si komunjaru !!! Nismo drugo niti zaslužili !!!!