Top News
1045 prikaza

Jandroković na Bleiburgu: "Dug je utvrditi istinu"

Obilježavanje Beliburške tragedije
Jurica Galoic (PIXSELL)
U znak sjećanja na žrtve, Jandroković je još jednom pozvao na utvrđivanje prave istine

Izaslanstvo koje je vodio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočilo je molitvi i potom položilo vijenac kod spomenika na kojem piše "Mrtvima spomen - živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990."

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina. Jer, dodao je, bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi.

Prema napisu na ploči, u svibnju 1945. jugoslavenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 tisuća pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bjega u Austriju. 

Pokopani su bili u 3,5 km dugom protutenkovskom rovu, koji je bio iskopan kroz šumu između Drave i i ceste Celje - Maribor. Pri gradnji autoceste u travnju 1999. na dijelu nakadašnjeg protutenkovskog rova u dužini od 70 metara, iskopani su ostaci 1179 žrtava, koji su u srpnju 1999. položeni u kosturnicu na novom mariborskom groblju u Dobrovi. 

U neposrednoj blizini kosturnice pokopanu prošlog listopada ostaci oko 800 žrtava Hude jame kod Laškog.

Izaslanstvo je nastavilo put prema Bleiburškom polju u Austriji, gdje će se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održati Središnja komemoracija Bleiburške tragedije.

Predstavnik organizatora, Počasnog bleiburškog voda, rekao je ranije da se komemoracija održava svake godine od 1953., a u posljednjih 25 godina, od samostalnosti Hrvatske, za vrijeme SDP-ove većine, vlast je polagala cvijeće, ali je bila povukla pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.