Top News
142 prikaza

Baldasar se osvećuje Milanoviću jer mu nije osigurao mjesto u Saboru

Zoran Milanović i Ivo Baldasar
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Još je ljetos, kad je šef SDP-a posjetio Split, bilo jasno da odnosi između njih dvojice nisu dobri

Gradonačelnik Splita i istaknuti član SDP-a prvi je, nakon prelaska stranke u oporbu, čelnika Zorana Milanovića pozvao na ostavku. 

"U demokratskoj proceduri postoji praksa da rukovodstvo koje nije uspjelo, a na- žalost SDP-ovo nije, podnese ostavke i što prije raspiše redovite izbore", poručio je Ivo Baldasar. 

U pozadini toga, govore u SDP-u, je činjenica da je Mi- lanović potpuno marginalizirao splitskog čelnika. Nije ga stavio na listu za Hrvatski sabor što je ovaj očekivao. 

Još je ljetos, kad je šef SDP-a posjetio Split, bilo jasno da odnosi između njih dvojice nisu dobri. Baldasar čak nije govorio na završnom skupu SDP-a održanom u Splitu. 

Nakon Baldasarova poziva Milanoviću da podnese ostavku, u šefovu obranu stao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. 

"Štakori prvi bježe s broda", poručio mu je Obersnel. 

Mnoge je to zbunilo s ob- zirom na to da se upravo o riječkom SDP-u već godinama govori kao o struji koja namjerava preuzeti stranku. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina šuti. 

"Čekaj trupla da ti sama isplivaju. To je Komadinin moto", govore nam u SDP-u. Ni Komadina se nije našao na listi za Hrvatski sabor, ali on to nije ni htio ni očekivao. Milanoviću će se prije svega osvećivati oni koji su očekivali da će im osigurati saborske fotelje, a kojima on to nije učinio, smatraju u SDP-u. 

Ističu nam kako, uz Komadinu, zasad šute i Rajko Ostojić te Davor Bernardić. Njih su dvojica dobila saborske fotelje, ali oni su glasali protiv nastavka pregovora s Mostom. 

"Ipak, nedovoljno su hrabri za bilo kakav potez. Sad čekaju", kažu SDP-ovci. 

Pretpostavljaju da je najveći dio članstva trenutačno uz Milanovića jer ga žale nakon što ga je Most izigrao. 

A izigrao ga je, kako doznajemo, i nekadašnji SDP-ovac Milan Bandić. Navodno je Milanović, dan prije Mostove i HDZ-ove odluke o mandataru, preko posrednika pozvao Bandića da se nađu u zagrebačkom hotelu Laguna. Bandić je odgovorio: 

"Može, ali sutra poslije šest."

Zagrebački gradonačelnik tada je već znao da su sutra konzultacije kod predsjednice i da će do 18 sati sve biti dogovoreno - on, HDZ, Most i Tihomir Orešković. I Bandić se, baš kao Baldasar, osvetio Milanoviću. 

Do njihove svađe došlo je 2009. godine kad je Bandić objavio kandidaturu na predsjedničkim izborima. Milanović je inzistirao na Ivi Josipoviću, pa je Bandić napustio SDP. Bio je ovo prvi put od tada da je Milanović tražio razgovor s Milanom Bandićem. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.