Top News
65079 prikaza

Balkanski kralj mafije: Zašto je ubijen točno u 16.15?

Dilaver Bojku
screenshot/youtube
Postoji razlog zbog kojeg je Bojku ubijen u točno određeni sat, a nevjerojatan scenarij ubojstva izgleda kao u filmovima

Likvidacija Dilavera Bojkua (58), glavnog svodnika Balkana i jednog od glavnih bosova albanske mafije u Europi, dugo je i do detalja planirana, a metak u čelo ispalio mu je najvjerojatnije plaćeni ubojica iz Basela u Švicarskoj.

Bojku je ubijen 14. kolovoza nešto iza 16 sati ispred svog restorana na plaži Aqua Blue u Strugi. Iako motivi nisu do kraja otkriveni, istragom se polako, ali sigurno slažu kockice ovog zločina.

Pozivajući se na svoje izvore, Nova Makedonija piše da je egzekucija Bojkua bila dugo i precizno planirana. Postoje indicije da je najmanje pet osoba sudjelovalo u samoj organizaciji ubojstva, a jedan od njih je bio egzekutor. 

Dilaver Bojku Dilaver Bojku Top News Metak u glavu - ubili balkanskog kralja prostitucije

Vjeruje se da je planirano da se likvidacija Bojkua izvrši upravo na dan kada je sa ohridskog aerodroma trebao poletjeti zrakoplov za jednu stranu zemlju, a sat egzekucije planiran je tako da se ubojica u zadnji trenutak ukrca na zrakoplov, odnonso da odmah nakon atentata ode na sigurno u zračnu luku.

Strogo se vodilo računa i o identitetu izvršitelja i njegovim 'originalnim' putnim dokumentima, a avionska karta nije kupljena na dan zločina, već puno ranije. Utvrđeno je i da je ubojica Bojkua dolazio u njegov restoran nekoliko dana prije ubojstva i naručivao piće, a kada bi ga popio, bez ikakve komunikacije s bilo kim, napustio bi lokal.

Ubojica je u Aqua Blue došao i tog ponedeljka kada se ubojstvo dogodilo, sjeo je za stol, a kada je popio piće uredno je platio i ušao u toalet. Kada je izašao iz WC-a, oko 16.15 sati, mirno je prišao stolu za kojim je sjedio Dilaver Bojku, izvukao pištolj i ispalio mu metak u čelo. Hitac je bio smrtonosan.

Nakon zločina, ubojica je počeo bježati u pravcu stadiona Karaorman, a kada je primijetio da ga jure dva gosta, okrenuo se i prema njima ispalio dva metka, nakon čega su se oni povukli. Ubojica je zatim sjeo na motor, na glavu stavio tamnu zaštitnu kacigu, i kada je vidio da ga nitko ne juri, motorom se vratio prema Aqua Blue.

Tamo nije stao, već je samo nastavio dalje prema hotelu Mirage, udaljenom oko 200 metara od mjesta zločina, u pravcu Ohrida. Tamo ga je čekao kamionet Mercedes, u čiju se prikolicu, kao u filmovima, popeo ne silazeći s motora. Tako je prebačen do ohridskog aerodroma Sv. Apostol Pavle, gdje se u 16.35 čekirao na šalteru za let u Basel.

Vježba Specijalne policije na brodu Marko Polo Hrvatsko podzemlje Life 10 najgorih mafijaških bandi u povijesti Hrvatske

U čekaonicu za polijetanje je ušao u 17.15 sati, iako je zrakoplov trebao poletjeti tek u 18.30 sati. Pretpostavlja se da su mu ljudi, koji su mu i organizirali dolazak u Strugu, osigurali sigurno sklonište u Švicarskoj, gdje mu se za sada gubi trag. Izvor na koji se poziva Nova Makedonija navodi da je u organizaciji, planiranju i realizaciji ubojstva Bojkua sudjelovalo najmanje petero ljudi.

Imali su i dodatnu logističku mrežu, ljude iz sela Livada kod Struge. Oni su olakšali petočlanoj bandi da neposredno prije ubojstva lociraju Dilevera Bojkua nakon njegovog povratka u Makedoniju.

Stahujući od krvne osvete, on je neko vrijeme bio izvan Makedonije. Čim se vratio, to su uočili prijatelji kriminalaca, koji su potom dobro prostudirali njegovo kretanje.

Ova nova saznanja govore da je cijela akcija likvidacije Bojkua bila dugo i precizno planirana. Kada su bili utvrđeni svi detalji, doveden je egzekutor, koji je uspješno obavio posao.

(Nova Makedonija)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.