Top News
9538 prikaza

Bandić i HDZ očajnički traže zamjenu za 'Hasanesihicu'

Milan Bandić i Zlatko Hasabegović
Marko Lukunić/PIXSELL
Nova zagrebačka vlast visi o labilnoj većini političkog braka iz koristi

Milan Bandić, HDZ i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića formirali su nakon dramatičnih pregovora tanku većinu koja bi trebala podupirati vladavinu Milana Bandića. No nepovjerenje između novih partnera je ogromno. Vidjelo se to i na primjeru skupljanja potpisa za promjenu imena Trga maršala Tita, kad su Esih i Hasanbegović inzistirali na 26 potpisa iako oni uopće formalno nisu potrebni. Ali oni su htjeli 26 potpisa da budu sigurni.

I zbog toga se leteći morao mijenjati Branko Lustig, koji je prestao biti član Skupštine jer nije htio potpisati promjenu imena. No kako Neovisni za Hrvatsku ne vjeruju Bandiću i HDZ-u, tako niti oni ne vjeruju da će dugo opstati s duom koji već nazivaju "Hasanesihica". Suradnja se nudi na sve strane. Potvrđeno nam je da su Bandićevi emisari bili i u SDP-u te uvjeravali da bi se tiha suradnja isplatila.

Više sugovornika nam je potvrdilo da je Bandić šefu SDP-a Davoru Bernardiću čak nudio i da pokušaju s njim formirati vlast bez desnog dvojca, ali i bez HDZ-a. Bernardić je zasad odbio iako mu je bila primamljiva ideja da spriječi promjenu imena trga i tako se dodvori ljevici. Kako HDZ i Bandić ipak već godinama surađuju, traže način da se riješe barem Neovisnih za Hrvatsku. Vrh HDZ-a je tražio i od Darinka Kosora i HSLS-a, s kojim su u partnerstvu na državnoj razini, bude i dio gradske vlasti.

Milan Bandić Dišu mu za vratom Top News Tri godine od uhićenja: Gdje je optužnica protiv Bandića?

Zasad je odbio. Isto vrijedi i za jedinog preostalog zastupnika HNS-a u skupštini s kojim su također u nacionalnoj razini u koaliciji. Njih se pušta da budu formalno oporba, ali računa se da, ako zatreba, možda uskoče za držanje kvoruma ili nekim presudnim glasom. Pojedinačno se pristupa i nekim zastupnicima Sandre Švaljek. HDZ i Bandić planiraju "nagrebati" barem pet zastupnika ili imati neke u rezervi ako duo "Hasanesihica" bude radio probleme.

"Bandić je maratonac i to je već puno puta pokazao", kaže nam jedan njegov upućeni suradnik. I u taboru Esih-Hasanbegović su svjesni što se događa. Hasanbegoviću je jedan od prvih čestitara nakon uglavljene suradnje bio biskup Vlado Košić, ali Hasanbegoviću i nije bilo do slavlja. "Onih pet zastupnika koji su suzdržani bit će prvi koji će uskočiti umjesto nas. Bandiću ništa ne vjerujemo i mogao bi nas preveslati", saznajemo da je kazao Hasanbegović u jednom društvu netom nakon dramatičnog dana u kojem je konstituirana skupština.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 12:12 16.Srpanj 2017.

    i treba vas preveslati smradovi smrdljivi ustaški.