Top News
1282 prikaza

Bandić oslobođen! Nije kriv za 308.000 kuna Markićki

Milan Bandić i njegova suoptuženica Zdenka Palac u trenutku izricanja presude
Marko Lukunić/PIXSELL
U jednom trenutku stajao je na rubu toga da više nikad ne bude gradonačelnik, sad kreće žalbeni rok

Njegova vladavina Zagrebom traje već 18 godina, a sada se po tko zna koji put uspio udaljiti sa samog ruba provalije. Ovaj put zapravo je ugroženiji nego ikad, ali je barem dobio prvu rundu. Sada je Milan Bandić nepravomoćno oslobođen krivnje za pronevjeru 308.000 kuna u korist udruge "U ime obitelji" Željke Markić tijekom još jedne njene referendumske inicijative, one iz 2014. Afera "Štandovi" za koju je Bandić upravo nepravomoćno oslobođen, nije niti blizu krimenu od 25 milijuna kuna iz afere Agram, s čime se Bandić tek treba suočiti, ali je upravo ova mala afera ona koja mu je do danas jako zaprijetila stati mu na kraj.

Evo kako. Prije dvije godine izmijenjen je Zakon o lokalnim izborima, što je spriječilo kandidaturu HNS-ovca Andre Vlahušića u Dubrovniku za još jedan mandat za gradonačelnika. Vlahušić je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno u aferi Šipan, a točno je taj uvjet ubačen u zakon pa su zato izmjene i nazvane "lex Vlahušić".

Zakon sada kaže da birači i političke stranke ne smiju za lokalne razine vlasti ili vijećnika kandidirati osobe koje su pravomoćno osuđene, uključujući tu i uvjetno, na kaznu od najmanje šest mjeseci. Potom se u zakonu navodi niz kaznenih djela na koja se odnosi, a među njima su i zlouporaba položaja i ovlasti te trgovina utjecajem, točno ono za što Uskok tereti Bandića u predmetu Štandovi.

Milan Bandić na sudu Prijelomni trenuci Top News Ako ga osude, više nikada neće biti gradonačelnik

"To je klasični primjer političke korupcije", rekao je prije nekog vremena na sudu Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskoka.

Dakle, ako bi presuda postala i pravomoćna... U tom slučaju Milan Bandić još barem neko vrijeme za Zagreb ne bi postao prošlost. Usto ima i 10 zastupnika što ih je nagomilao u svom zastupničkom klubu u Saboru oko samog jednog jedinog što ga je nekako uspio izboriti na parlamentarnim izborima. Da su ga pak proglasili krivim, ovaj mandat bi dovršio do kraja, ali Zagreb bi za njega onda zauvijek politički zaključan. A ako bi poslije toga bio proglašen krivim i u aferi Agram, uvjetna više ne bi dolazila u obzir nego zatvor.

No, evo što kaže afera "Štandovi". Uskok smatra da je Bandić pogodovao "U ime obitelji, financirao" im kampanju kojoj je za cilj bilo i smanjiti izborni prag u izbornim jedinicama, što bi, među ostalim, pomoglo upravo i Bandićevoj stranci na izborima. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik je, ne slučajno, ustvrdio da se radi o političkom progonu.

A prema optužnici USKOK tvrdi da su Bandić i nekoliko njegovih podređenih kolega iz Grada Zagreba pogodovalo još jednoj referendumskoj inicijativi Željke Markić i njenih konzervativnih aktivista iz "U ime obitelji" 2014. godine. Zagrebački gradonačelnik optužen je za zloporabu položaja i ovlasti te za trgovinu utjecajem.

Milan Bandić na sudu | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Bandić, Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje i sport Grada Zagreba, te bivša šefica Tržnica, Zdenka Palac, optuženi su da su oštetili grad za 308.000 kuna tako što su Markićkinoj udruzi omogućili besplatno korištenje štandova za prikupljanje referendumskih potpisa. Samo, ovaj postupak nije išao niti tako lako niti tako brzo, iako je Bandić u jednom trenutku zavapio da "zašto baš meni sude ovako brzo".

"Nikakav krimen nisam napravio. Postupao sam sukladno zakonu i statutu. Kao gradonačelnik mogu potpisati do milijun kuna, samo moram odgovarati za to. Štoviše, zamolio sam suradnike da pored financijske pomoći, pomognemo i tehnički, i na to sam ponosan", izjavio je Bandić na ispitivanju u Uskoku 12. siječnja 2015.

Optužnicu je Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u srpnju 2015. prvo odbacilo nakon što ju je već jednom vratilo na doradu. Sutkinja Tanja Pavelin Borzić zaključila je "da u postupanju Bandića i ostalih nema obilježja kaznenog djela". USKOK se na to žalio, Vrhovni sud je žalbu uvažio i s predmetom se opet krenulo. A onda su tipično pravosudno hrvatski zaredale odgode. Jednom Bandićev suoptuženik Ivica Lovrić nije primio sudski poziv.

Milan Bandić Lome mu sudbinu Top News Bandić u šoku: Zašto baš meni sude ovako brzo?

Drugi put je Bandić otkazao punomoć svojim braniteljima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću. Pa je Bandić dobio novog odvjetnika, koji se morao upoznati sa spisom. A kada se i on upoznao sa spisom, e onda se obrana baš nekako sjetila zatražiti izuzeće predsjednice Optužnog vijeća. Predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić hladno ih je odbio. I tako se, mic po mic, stiglo do ročišta 2. svibnja koje je otkazano jer je Bandić mora na operaciju bruha. Dan ranije bio je Prvi maja i gradonačelnik je, takav kakav jest, na proslavi za građane išao dizati kotao s grahom od 80 litara.

Iako do tada nije dolazio na optužna vijeća, koja se mogu održati i kad optuženik nije nazočan, u svibnju je baš inzistirao da nazoči sjednici, na što ima pravo, pa je ročište ponovno otkazano. A optužnica još nije bila niti potvrđena. Time se činilo da je svoj pravosudni labirint gradonačelnik stavio pod kontrolu, za razliku od noćne more koju je proživljavao tri godine prije. Bilo je to onomad kad je 19. listopada 2014. uhićen i kad se činilo da je s njegovom političkom karijerom gotovo.

Te noći kad su došli po njega navodno je zavapio: "Pa, zašto baš mene!?" Iz Remetinca je izašao zahvaljujući jamčevini od 15 milijuna kuna Marijana Hanžekovića tek u studenome 2014. No u istražni zatvor vraćen je u ožujku 2015. nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Željka Markić, Milan Bandić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Kako bilo optužnica u slučaju "Štandovi" napokon je potvrđena 13. srpnja 2017. No, onda je na pripremnom ročištu trebalo odrediti koje će svjedoke ispitati i koje dokaze provesti. I opet je u prosincu 2017. Bandićeva obrana tražila da se postupak prekine, ovaj put tvrdeći da optužnicu ne zastupa ovlašteni tužitelj, odnosno zamjenik ravnateljice Uskoka, koji za to nema dovoljno staža, kao što to propisuju Zakon o Uskoku, Zakon o kaznenom postupku i Ustav.

Osim toga, traženo je da se iz sudskog spisa izdvoje i tajno snimljeni razgovori okrivljenika iako je taj zahtjev ranije bio odbijen. Obrana je inzistirala i da se nezakonitom proglasi pretraga ureda Ivice Lovrića, iako je Županijski sud i to već ranije odbio. Sudsko vijeće Županijskog suda sve te zahtjeve je odbilo, pa je afera Štandovi, zbog uloženih žalbi, ponovno završila na Vrhovnom sudu. Nakon što su i ti zahtjevi odbijeni, konačno je zakazan početak suđenja.

Milan Bandić doista se nema što buniti na brzinu suđenja, posebno ako se zalaže za efikasno pravosuđe. Konačno, slučaj "Štandovi" relativno je jednostavan. Zato i jest bilo moguće da suđenje počne krajem kolovoza, a da sredinom listopada, oko mjesec i pol poslije, dočekamo nepravomoćnu presudu.

Milan Bandić i Zdravko Mamić Kad padnu maske Life Tajne snimke: 'Bog ih j...o bolesne!' i ostali biseri

Na suđenju je javno na vidjelo izašao način na koji Milan Bandić, dušom i tijelom predan tradiciji, vjeri i Majci Božjoj, doista razgovara s ljudima i o ljudima, u konkretnom slučaju o poslovnoj partnerici Željki Markić koja je išla tražiti još neke usluge od Grada s plakatima. Bila je riječ o snimci prisluškivanja telefonskih razgovora.

"Reci što ova sad komplicira. Nek radi sama i nek puši k... Jesam ti rekao kako to može ići? Skini mi je s k....!", poručio je Bandić Lovriću kad mu je prenio zahtjeve Markić oko natpisa na plakatima.

Malo potom Lovrić opet zove Bandića i kaže mu što se dogodoilo u međuvremenu. Bandić tada kaže da Lovrića imaš za to kada nekome treba j.... majku.

"Ona bi preko mojih leđa kokošarila a ja sam ono što ona zna o politici odavno zaboravio. Dobit će k...! Boljeg partnera od Bandića neće imati!", kaže Bandić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ferdo 06:07 20.Listopad 2018.

    Naše je pravosuđe na svjetskoj listi od 140 zemalja na 120. mjestu. Ovakva presuda opravdava to mjesto.