Top News
5177 prikaza

Ucjena Plenkiju: Bandić prijeti raskidom koalicije

Milan Bandić, Drago Prgomet, Andrija Mikulić
Igor Kralj/PIXSELL
Posao s rasvjetom od 160 milijuna kuna HDZ mu odbija podržati zbog sveopće sumnje u pogodovanje

Morat ćemo preispitati tko su partneri u koaliciji u Zagrebu, ali i na nacionalnoj razini. Ta izjava zagrebačkoga gradonačlenika Milana Bandića je prošla prilično ispod radara javnosti. Potpuno razljućen ju je dao nakon sjednice Skupštine koja je morala ponovno biti prekinuta jer su mu HDZ-ovi zastupnici svojim nedolaskom srušili kvorum. No problem je puno dublji od jednog rušenja kvoruma. HDZ je s Milanom Bandićem u koaliciji na tri razine.

U Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i najvažnije, na nacionalnoj razini, gdje premijer Andrej Plenković ima tanku većinu od samo 77 zastupnika. Milan Bandić ima tek jednog člana svoje stranke u parlamentu, ali njegov klub čini čak sedam zastupnika, od čega četiri manjinska. A to je snaga s kojom može postavljati ultimatume Plenkoviću. 
Bandić je u Zagrebu uspio izgladiti stvari sa Zlatkom Hasanbegovićem kad je za pročelnicu za kulturu imenovao Anu Lederer.

Snježana Banović Gazdina kaljuža Kultura 'Kulturnu revoluciju' Bandić je započeo pijanom vožnjom

No s HDZ-om, ili bolje rečeno dijelom njihovih zastupnika, nikako ne uspijeva. Kap koja je prelila čašu se može činiti banalnom. HDZ ne želi izglasati zaključak o održavanju javne rasvjete. Čini se tako da bi mali komunalni problem mogao ugroziti Vladu. No HDZ to ne želi podržati jer se radi o poslu "teškom" oko 160 milijuna kuna tijekom četiri godine. Dosad ga je obavljala tvrtka Elicom, i to nakon što je Bandić i prije četiri godine jedva progurao zaključak iako je oporba smatrala da se radi o čistom pogodovanju.

Sad HDZ-ovcima ne pada na pamet popustiti i u tom očekuju i podršku Plenkovića. Podsjetimo da je dio HDZ-a u Zagrebu bio protiv koalicije s Bandićem i htjeli su ga srušiti na proračunu 2016. godine. Upravo na intervenciju Plenkovića, kojem je trebala svaka ruka u Saboru za Vladu koju je tek počeo voditi, to se nije dogodilo. 
O tome kako će se rasplesti ova situacija koja može izazvati novu krizu u Vladi Andreja Plekovića, mišljenja su podijeljena i u samom HDZ-u. 


"Bandić je krenuo u ozbiljnu akciju. Neće on sazivati tiskovne konferencije, ali će pritisnuti Plenkovića. I onda bi to moglo rezultirati time da se zagrebačkom HDZ-u zabrani pravo na mišljenje jer on ne želi novu krizu u ovoj godini u kojoj mu se sve sručilo na glavu", kaže nam jedan HDZ-ovac.

Andrej Plenković i Milan Bandić | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

Drugi ima sasvim drukčije mišljenje. Da ne treba odustati i na ovom slučaju, mora se pokazati i snaga HDZ-a i da se odmiču od Bandićeva načina djelovanja.


"U situacijama koje mirišu na kriminal, kao što je raspisivanje natječaja za javnu rasvjetu, gdje u odluci samo nedostaje OIB tvrtke koja će biti izabrana za posao, ne vrijede pravila koalicije. Takvim nepravilnostima smo se svi dužni oduprijeti, makar gradonačelnik prijetio raskidom koalicije na svim mogućim razinama. O korupciji i klijentelizmu nije dovoljno govoriti, protiv njih se treba konkretno i odlučno boriti", kaže nam taj drugi zastupnik.

HDZ je uspio čak i promijeniti kriterije natječaja, smanjiti iznos koji se daje i Bandić je to prihvatio. Klub zastupnika koji je pregovarao s Bandićem vodi Drago Prgomet. No onda predsjedništvo gradske organizacije poništava taj zaključak i žestoko se protivi popuštanju. Zanimljivo je da je Andrija Mikulić i predsjednik zagrebačkog HDZ-a i dio kluba zastupnika i predsjednik Skupštine.

Milan Bandić Doživotni vladar? Top News Bandićevih 18 godina afera, ludih izjava, zlatnih WC-a...

Odnos HDZ-a i Bandića je zaista bio idiličan dosad na nacionalnoj razini. Bandić nije nikad radio probleme niti kontrirao Plenkoviću, ali onda je prvo prije mjesec dana najavio da najesen treba razmisliti o promjenama u Vladi. Sad je dodatno zaprijetio uskratom svoje podrške u Saboru. No u razgovoru sa sugovornicima iz središnjice HDZ-a saznajemo da zasad njegove prijetnje ne shvaćaju previše ozbiljno i uvjerni su da neće ići na tako drastične poteze poput uskrate podrške Vladi. Zasad daju podršku zagrebačkom HDZ-u.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 20:25 30.Lipanj 2018.

    Loše je kad se sretnu dva bedaka,ali još je gore kad se posvađaju dva luđaka.

  • omer 19:13 30.Lipanj 2018.

    Svi su oni ista bagrq i lopovi, pitanje je sad već samo dana kad će završiti u prdekani ali ovaj puta puno više od mjesec dana u istražnom.