Top News
34428 prikaza

Bandićeva noćna mora: Tko je svjedokinja N. Z.?

PIXSELL
Nakon nevjerojatnih 13 godina zavlačenja, držanja u ladicama, dugotrajnih izvida i istraga, konačno počinje suđenje za najštetnije poslove u Zagrebu: zamjene zemljišta

Milan Bandić vjeruje da je u situaciji u kojoj je bio Tito na Sutjesci: opkoljen je višestruko nadmoćnim neprijateljskim snagama, vojnici mu bježe, ali on vjeruje  da će u zadnji tren pronaći izlaz iz obruča. Ne bi mu bilo prvi put!  Ali ovaj put, za razliku od svakog prethodnog, sve više suradnika otvoreno govori kako polako gubi kontrolu, sve je nervozniji, a ankete pokazuju da mu se potpora prepolovila. Njegov brod definitivno tone. 

Zadnja dva tjedna se ponovno otvorila afera o tome kako se razveo od supruge da bi dobili trošni stan. Sad su 40-ak kvadrata prodali moćnom Anti Vlahoviću i od toga kupili i stan te otplatili kredit. Dakle, od jedne parcele Bandićevi su uspjeli osigurati kćeri stan. 

Noćna mora Top News Milanović ima novi cilj - razbijanje Milana Bandića

Više od 20.000 građana izašlo je na Trg bana Jelačića i prosvjedovalo protiv namještenih poslova, poskupljenja otpada, uhljebljivanja, pogodujućeg urbanizma “preko koljena” i lošeg upravljanja gradom. Zagreb je u minusu više od milijardu kuna i zbog preplaćenih radova, poput žičare, o kojoj smo pisali i koja je poskupjela i zasad bi u konačnici mogla koštati i 800 milijuna kuna. 

Njegov habitus, u kojem se novac slijevao u milijardama kroz Holding, prirez i porez, jednostavno se potrošio. Oko 170 milijardi kuna potrošenih kroz godine vladavine bilo je dovoljno za održavanje na vlasti, ali sad i novac kopni...

Sve to je u sjenu bacilo ono što je Milanu Bandiću jedan od najvećih strahova: da će njegovi suradnici otvoreno progovoriti pred sudom i neće podmetnuti prsa da bi primili metak umjesto njega. Bandiću se sudi, a zadnjih godina to je palo u drugi plan iako se na suđenjima otkrivaju pravi modeli načina poslovanja u Zagrebu. Bandiću sude za nezakonito zapošljavanje, zlouporabu položaja i ovlasti, štetnu zamjenu nekretnina, namještanje poslova. A na tim suđenjima još budu i kamere. 

 | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)
No to suđenje, iako otkriva Bandićeve naredbe o zapošljavanju, duboki klijentelizam, prava je sića u odnosu na procese koji traju za njegove suradnike. A Bandiću je na optuženičkoj klupi gotovo cijelo gradsko poglavarstvo i najbliži suradnici. 

Apsolutno najveće afere, u kojima su se okretale stotine milijuna kuna, jesu zamjene zemljišta. A nakon tri godine napokon je potvrđena optužnica i počinje suđenje Bandićevoj desnoj i lijevoj ruci što se tiče pravnih makinacija s nekretninama. A oni bi mogli otkriti po čijem su nalogu radili.

Radi se o Ninoslavi Zeković (70) i Bori Kisjelici (58) iz Ureda za imovinsko-pravne poslove Zagreba. Uz njih su optužena i dva odvjetnika, Pero Lozica i Davor Galetović, sudski vještak Mirko Kožulj i “poduzetnik” Ante Barada. Čini se mala grupa ljudi, ali oni su ključ za razumijevanje dugogodišnjeg modela koji je bio razrađen u detalje i kroz koji su se odlili milijuni kuna iz gradske blagajne. I onda se vraćali u “rikverc”, premda Uskok nikad nije odradio taj dio posla. 

Radi se o tri afere, tri štetne razmjene zemljišta koje su dočekale optužnicu 13 godina od trenutka u kojem je inkriminirano djelo počinjeno. I to dovoljno govori o brzini “onih koji trebaju raditi svoj posao” neovisno od političkog utjecaja. Ukupna šteta za proračun u ta tri slučaja je, prema optužnici, oko 152 milijuna kuna. No prava razina pogodovanja i odljeva proračunskog novca znatno je i veća kad se pogleda sve ono što nije spomenuto u optužnici, a odigralo se prije i poslije posla opisanog u optužnici. 

Milan Bandić Hobotnica Top News Bandićeva tajna mreža: Od šefa krim-policije do obavještajaca

I tu treba naglasiti da je isti model primijenjen u desecima drugih predmeta koje Uskok nikad nije procesuirao iako su na apsolutno istim postulatima. A zamjene zemljišta u tim nedotaknutim predmetima vrednije su od 500 milijuna kuna. Primjerice, zamjene zemljišta na Vrbanima s tvrtkom Geoprojekt, tvrtkom Zagrebgradnja i tvrtkom Munis iz grupe kojoj pripada GIP Pionir, da spomenemo samo najveće. 

I sasvim slučajno, baš u zgradama koje su niknule na tim zemljištima koja su bila gradska, Uskok je utvrdio da tajne stanove koristi Milan Bandić. Tri stana su uređena, nisu prodana nego su te tvrtke bile vlasnici u zemljišnim knjigama. Ali to je danas proliveno mlijeko zbog sporosti pravosuđa. 

Blokade s tri dodatna tajna Bandićeva stana su skinute nakon tri godine, pa ih sad prodaje njegov prijatelj iz djetinjstva, koji kaže da su stanovi njegovi. A Bandić i njegov brat su i one stanove koji glase na njih prepisali na supruge. Tako će otežati njihovu zapljenu u slučaju da gradonačelnik ikad bude osuđen. Pojeo vuk magare zbog sporosti suda i DORH-a.

Tisuće na prosvjedu protiv Bandića u Zagrebu | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
Ali vratimo se zato barem na onaj dio koji su istražitelji uspjeli uhvatiti u svoju mrežu. Ninoslava Zeković je vrsna pravnica koja je desetljeća provela u gradskoj upravi. Služila je i Marini Matulović Dropulić, a Bandić ju je veoma pametno ostavio u sedlu, prvo kao savjetnicu, a zatim kao pročelnicu. On je dobio prve izbore prije 20 godina upravo suprotstavljajući se HDZ-u, ali je lukavo ostavio dio njegovih starih kadrova koji su znali sve o gradu. 

Dok nije istesao svoje ljude. Ninoslava Zeković je svakako jedna od njih. Uvijek osorna, čest opis za nju bi bio “pravni demagog”. Mogla je satima uvjeravati i pozivati se na pravne argumente da su, primjerice, zamjene zemljišta koje su sad u optužnici, izvrstan posao za Grad. 

A malo kasnije ćemo i opisati dio tih argumenata. Ali s druge strane, Zeković je uvijek bila u sjeni. Mrzila je razgovarati s novinarima, na njihova pitanja i prozivke često je odgovarala da ništa ne razumiju. 

Boris Malešević Spin doktor Top News Doveo je Zokija i Plenkija na vlast. Pitali smo ga je li mu žao

Tomislav Jelić, koji je bio oporbeni zastupnik, godinama je “ratovao” sa Zeković, a zatim i podnio najviše kaznenih prijava protiv nje, poznaje ju “u dušu”. I zato je uvjeren da bi se baš ona mogla slomiti. 

- Ovako vam je stvar funkcionirala. Bandić, kao i ranije Matulović Dropulić, dođu s nalogom. Oni su nešto dogovorili i to treba obaviti. Zeković uvijek nađe pravni način da se on izvrši. Zato je toliko godina ostala na funkciji. Ona je vječno služila gospodarima i okretala se kako je vjetar puhao štiteći sebe. Baš zato, zbog njenoga karaktera, i zbog novih vjetrova koji pušu nakon pobjede Zorana Milanovića na izborima. ali i zbog bunta građana, vjerujem da bi upravo ona mogla otvoriti dušu. Bandićev utjecaj na pravosuđe slabi i to bi moglo biti ključno. Jer Nina, kako su je zvali, nikad ništa svih ovih godina nije radila na svoju ruku. Nitko s njom nije pregovarao o zamjeni zemljišta, to je sve ranije dogovoreno, a ona i Kisjelica samo su izvršili naredbu kao i uvijek. Godinama pratim Bandićev rad i znam vremena kad se klupa na tržnici nije mogla postaviti da on to ne odobri. Vjerovati da su atraktivne parcele vrijedne stotine milijuna kuna u Zagrebu zamijenjene bez njegova blagoslova može samo naivac ili netko tko uopće ne poznaje funkcioniranje grada. Ako Zeković odluči spasiti sebe, sve to će izaći na vidjelo - kaže Jelić. 

Od tri slučaja obuhvaćena optužnicom protiv Zeković i ostalih, on osobno je podnio dvije kaznene prijave po kojima su DORH i Uskok radili.

Tisuće na prosvjedu protiv Bandića u Zagrebu | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
- Moju tvrdnju da je Bandićev polusvijet imao utjecaj na dio pravosuđa najbolje svjedoči to što je od kaznenih prijava do optužnice prošlo 13 godina. A pitaj Boga kad će suđenje završiti  - kaže Jelić, koji je uvjeren da taj utjecaj danas itekako slabi.

Slučaj razmjene zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu, za koji su sad optuženi Zeković i njen pomoćnik Kisjelica, ogledni je primjer kako zaraditi na gradskom zemljištu i još ti grad napravi škole, vrtić, bazen i digne cijenu stanova. Naziv afere Krašograd samo je djelomično točan jer je to jedna trećina zamijenjenog zemljišta. 

Kisjelica, koji je sa Zeković sve vodio, još je savjetnik u uredu Milana Bandića, tako da je nevjerojatno da bi ga gradonačelnik držao s tako ozbiljnim optužbama na visokoj funkciji ako ne računa da će Kisjelica šutjeti na sudu i braniti štetan posao vještačkim nalazima. 

Kako je tekao taj ogledni primjerak posla u koji su bili uključeni visoki predstavnici grada, rođaci i prijatelji Slobodana Ljubičića, bivšeg čelnika Holdinga, ali i on sam? Porezna uprava je već ranije utvrdila da je vrijednost zemljišta lukavo napuhana kroz prodaje kroz povezane tvrtke, ali čovjek koji je riskirao svoj posao u Poreznoj, sve poslao Uskoku i dao autoru ovog teksta, danas kaže da se osjeća kao budala. 

Advent u Zagrebu Korupcija Top News Bandićevi plaćenici: Nisu samo vlasnici Adventa, još je gore...

- Vjerovao sam da nemaju toliku kontrolu i da Uskok mora odmah reagirati. Ali ispao sam budala. Tek sad je optužnica potvrđena, sedam godina nakon što sam im sve potpisao i poslao. Sva sreća da sam bio pred mirovinom i nisam se boja za posao jer su i u Poreznoj upravi tražili tko je to dao u medije  - kaže nam rezignirano. 

Kako je, dakle, tekla ta najopsežnija i pomno isplanirana operacija u kojoj su masno profitirali graditelji stanova, a Zagreb ostao oštećen za milijune kuna? Prvo i osnovno bilo je imati sve ključne ljude na pozicijama u gradu. Jer teško da bi ijedan investitor uspio nešto slično. 

Tvrtka Degrad kupila je 2005. godine 13 hektara zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu. Cijena: samo 19,9 milijuna kuna jer je kupljeno od Dalmacommerca u stečaju. Kvadrat su, dakle, platili 21 euro. Zemljište su zatim unijeli u novu tvrtku, Dohel, u kojoj su, osim Degrada i Đuričića, imali udjele Vice Gulam i Pero Lozica. 

Vice Gulam je inače rođak Slobodana Ljubičića, najbližeg Bandićeva suradnika. A Pero Lozica je najdraži Ljubičićev odvjetnik. Otprilike u vrijeme kad su obavljene zamjene zemljišta, Lozica je bio pravni savjetnik pri izdavanju obveznica i blisko surađivao s Ljubičićem. Te veze Uskok uopće ne spominje u optužnici.

Milan Bandić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)
Već tijekom 2006. godine na zemljište su dobili kredit od 435 milijuna kuna od Hypo banke, a doneseni su i urbanistički planovi koji omogućuju gradnju naselja i određuju koje parcele će biti namijenjene za školu, vrtić i dvoranu. 

Brzom donošenju plana vjerojatno je pomoglo i što je direktorica Dohela, Helena Lozić Doklestić, supruga Borislava Doklestića, zaposlenog u Uredu za planiranje i razvoj grada. Osim toga, plan je izradila tvrtka Studio Forma Urbis, koja je u vlasništvu kuma Slavka Dakića, čovjeka koji je u to doba vodio gradski Ured za strategijsko planiranje, a prije je bio Bandićev savjetnik. Dakle, u cijelu operaciju bili su uključeni najbliži Bandićevi suradnici. 

Kad je kredit dobiven, a urbanizam bio gotov, Vice Gulam i Pero Lozica krajem 2006. i početkom 2007. izašli su iz Dohela, za što im je Degrad isplatio iznos koji nismo uspjeli utvrditi.

I onda počinje odiseja s mešetarenjem i zamjenama koje bi teško imale logiku, osim ako se zna da će Grad preuzeti zemljište. Prema rekonstrukciji Porezne uprave i Uskoka, u veljači 2007. Dohel prodaje oko 44.000 četvornih metara potrebnih za javne objekte i ceste tvrtki Rarus projekt(kasnije nazvanoj Lethe ulaganja). 

Milan Bandić Megalomanija Top News Bandićeva 'žičara od zlata' - koštat će 803 milijuna kuna!

Cijena je 83 i 100 eura za četvorni metar. U dva navrata, odmah u ožujku, a zatim i svibnju, Rarus projekt prodaje zemljište Studiju X po prosječnoj cijeni od 181 euro za m2. Grad dvaput mijenja zemljište sa Studijem X, odmah nakon što su oni preuzeli vlasništvo, prvi put u travnju a drugi put u lipnju. Vrijednost tog zemljišta procijenjena je na 270 eura po četvornome metru. 

Obrazloženje Ninoslave Zeković, pročelnice za imovinu, koja predlaže zamjene, glasi da je zemljište potrebno za gradnju javnih objekata i cesta te da je zemljište na 270 eura procijenio sudski vještak Mirko Kožulj. Zaključak o zamjenama je prihvaćen u Poglavarstvu, a nakon toga potpisao ga je Bandić. 

Tako je u samo četiri mjeseca vrijednost zemljišta umjetno povećana gotovo triput – u kunama, prvo je prodano za 33 milijuna, pa preprodano za 52 milijuna, a zatim Grad mijenja po vrijednosti od 87 milijuna kuna. 

Navodno je cijeli taj model osmislio Pero Lozica, a Ante Barada također je bio paravan za igrače povezane sa skupinama koje su već poznate u crnim kronikama. Davor Galetović, koji je također sudjelovao kao pravi vlasnik, poznat je kao odvjetnik knežijske skupine. Veoma slična stvar ponavlja se s druge dvije tvrtke, Mala ulaganja i Karantena, koje su vodili studenti opet bliski Slobodanu Ljubičiću. Samo što je iznos za koji je Grad mijenjao zemljište bio manji. 

Milan Bandić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Porezna, a zatim istražitelji, zaključak o štetnosti donijeli su pod ovom pretpostavkom: da je Grad htio zemljište, mogao je zamijeniti s Dohelom jer nema logike da se ono dva puta preproda, a ni jedno zemljište u okolici nije prodavano za 270 eura. Tržišna vrijednost definira se kao ona koja je postignuta u blizini nekretnine koja se prodaje. 

- Zemljište je skupina prodavala među sobom kako bi prividno podigla njegovu vrijednost - zaključuju istražitelji. 

Ključnu ulogu u ovim zamjenama odigrao je vještak Mirko Kožulj, koji je, uz dvoje pročelnika, Lozicu, Baradu i Galekovića, i optužen.

Taj vještak potpisao je sve procjene zemljišta te utvrdio da je sve realno i ispravno. I tu su dvije stvari nevjerojatne. Prema svjedočenjima samog Kožulja, tvrtke koje su mijenjale zemljište došle su mu s iznosima i on ih je samo potpisao. Ali ni tu nije kraj. U uredu N. Zeković nitko nije doveo pod upitnik tu procjenu iako su neki zaposlenici svjedočili kako je uobičajeno da se zatraži i drugo mišljenje ili da Grad angažira svojeg vještaka. Takav razvoj situacije opet dokazuje kako je nemoguće da je sve slučajnost. Na kraju krajeva, Bandić je potpisao sve zamjene zemljišta. 

- Ja vjerujem svojim pročelnicima, a odluke koje oni šalju čitam dijagonalno - tvrdi Bandić redovito na sudovima kad ga pitaju o malverzacijama njegovih bliskih suradnika. 

A onda mu istražitelji daju materijal koji je on pisao svojom rukom i davao upute,  a Bandić kaže da je to bio radni materijal te da je na sudu hoće li mu povjerovati ili neće... Isti razvoj situacije možemo očekivati i na ovom suđenju.

Milan Bandić | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL
Ali niti tu nije kraj dokazima da je sve za naselje Iver u Sesvetskom Kraljevcu unaprijed namješteno. Nakon što su zemljišta razmijenjena, Grad odmah prianja na gradnju društvenih objekata. Od škole, vrtića, bazena, dvorane, gradi ceste... Ukupno je više od 100 milijuna kuna uloženo u to naselje na kraju krajeva grada. Naravno, s takvom infrastrukturom i novim objektima, investitoru Degradu porasla je cijena po kojoj su prodavali neke od 1100 stanova. 

Dakle, rezimirajmo. Investitor je kupio zemlju za 20 eura po kvadratu. Ona je za društvenu i komunalnu namjenu mijenjana s Gradom po cijenama od 185 do 270 eura po kvadratu. Ekipa je dobila nova zemljišta u Zagrebu na kojima danas niču novi stanovi. A ova ekipa u naselju dodatno škole, vrtić, dvoranu, bazen... Čini se kao san svakog investitora. 

Ovaj model koji smo opisali samo je jedan primjer. Optužnicom je obuhvaćena još jedna razmjena zemljišta, nevezana za Sesvetski Kraljevec. Riječ je o zemljištu koje je na kraju završilo u rukama Konzuma, ali čini se da oni nisu sudjelovali u muljaži. Opet je prijatelj Slobodana Ljubičića prodao jedan objekt tvrtki paravanu. A Grad je baš trebao taj ruinirani objekt za socijalne potrebe. Opet je Mirko Kožulj precijenio ruinirani objekt, a podcijenio gradsko zemljište uz Heinzelovu ulicu. 

Uskok je u ovoj optužnici išao samo na ono što može dokazati. Nisu spominjali niti Bandića, niti Ljubičića, niti dodatnu ekipu iza njih. Ta mreža je još ostala nedodirnuta. A sve o njoj i drugim razmjenama zemljišta zna upravo Ninoslava Zeković. Ako ona progovori da spasi vlastitu kožu, Bandić bi se iz toga teško iskoprcao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 989783042d255fc3f7f65b6a836a3b838e00d442 14:57 08.Ožujak 2020.

    Žеlitе lеžerni sеks? Мojа mасa vam je na гаspоlаgаnju! Оvdjе pгonаđitе moj prоfil s tеlefоnskim bгojеm – KISSIA.CLUB

  • 14:21 08.Ožujak 2020.

    Dorothy, 18. bxes.xyz/d962097

  • Pomorac-HRVAT 06:22 13.Veljača 2020.

    Ma kojih 20 000 prosvjednika ? Baš sam tada hodao trgom ..Nije ih bilo više od 3-4 000 s tim da su i mediji (čitaj plaćenici) zbijali grupe i snimali s tko zna kakvih kuteva kako bi stvorili privid mase ... prikaži još! .. Jadan ti je onaj tko vjeruje ovom listu i portalu .. Njega su osnovali PROPALI POLUPISMENI wanna be novinari .