Top News
675 prikaza

Bandićevih 12 veličanstvenih

Milan Bandić
Robert Anić (PIXSELL)
Zagrebački gradonačelnik promijenio strategiju i ide na izbore u svim jedinicama jer pod svaku cijenu želi biti dio sljedeće vlasti u Hrvatskoj

Milan Bandić krenuo je u najzahtjevniju logističku operaciju u svojoj karijeri. Cilj je samo jedan, osigurati po svaku cijenu da nakon izbora bude dio sljedeće hrvatske vlasti. 

Suradnici su se razletjeli po terenu, a on će tijekom ljeta obilaziti sve veće gradove.

Milan Bandić | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

"U dva mjeseca imat ćemo stranačku organizaciju u svakoj županiji. Stranka će imati svoje ljude za izbore u svih 11 izbornih jedinica. Posebno računamo na dijasporu u kojoj je na predsjedničkim izborima Bandić osvojio 96 posto glasova. Tamo možemo potući i HDZ", kaže nam jedan od bliskih suradnika gradonačelnika.

Stranka Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti u nešto više od tri mjeseca skupila je više od pet tisuća članova u Zagrebu.

Osnovana je još dok je Bandić bio u Remetincu zbog pokušaja utjecaja na svjedoke i lažiranja poslovne dokumentacije koja bi prikrila njegova umjetnička djela. 

Iako se Bandiću stavlja na teret u istragama više od 20 milijuna kuna štete, a njegovim bliskim suradnicima više od 120 milijuna, to gradonačelnika uopće ne zamara.

Oni su uvjereni da je riječ o političkoj osveti SDP-a i Zorana Milanovića i na nju su odlučili odgovoriti politički. Izlaskom na izbore. Tu postoji mali paradoks. 

Iako se žale na politički progon i smatraju da Uskok i institucije trebaju nezavisno funkcionirati, podrškom budućoj vladi misle da će istrage prestati. A ambicija je golema.

"Ljudi nam se javljaju sa svih strana. Prema nekim preliminarnim analizama na osnovi istraživanja, mogli bismo osvojiti od 10 do 12 mandata u Saboru", kaže taj Bandićev suradnik.

Kada bi to ostvario, Bandić bi bio zvijezda izbora. Gotovo dvostruko je to više nego osvaja jedan HDSSB u Slavoniji ili su osvojili Laburisti na prošlim izborima.

Milan Bandić | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Bandić je sudjelovao i na prošlim izborima, ali nije izašao u dijaspori, od čega je 80 posto birača u njegovoj rodnoj Hercegovini. 

Izašao je u četiri izborne jedinice koje ulaze i u Zagreb gdje je vladar. Ali nigdje nije prešao tri posto. Tada je bio uvjeren da i ne treba neki program.

"Ma to ćemo na 10 točaka, birači vjeruju licu", bio je pogrešno samouvjeren.

Sada je odlučio znatno promijeniti taktiku i pokušati prekopirati model koji mu je donio relativno velik uspjeh u Zagrebu.

Svagdje će na listama, u svakoj izbornoj jedinici imati nekog poznatog, najvjerojatnije one koji se ranije nisu okušavali u politici.

Ali su se dokazali u nekim drugim područjima. Kako bi to izgledalo, demonstrirao je u Zagrebu prošli tjedan.

Na čelo najjače organizacije, one zagrebačke je isturio uspješnu, mladu karatašicu Ana-Mariju Bujas Čelan.

Jedna od potpredsjednica je i prvakinja Europe i svijeta u bacanju diska - Sandra Perković. 

One nemaju političko iskustvo, ali su nepotrošena imena o kojima javnost ima pozitivno mišljenje.

Kako Bandić nije čovjek od brojki, njegov program će se dodatno bazirati na konkretnim projektima.

Milan Bandić | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Zna se samo da će ih imati 15-ak, pravilno raspoređenih po državi, ali većina će ipak biti u Zagrebu. 

Zna Bandić da je jedna asfaltirana cesta znači više od obećanja o investicijama i industrijskoj proizvodnji. 

On želi preslikati svoj uspješni lokalni model na Hrvatsku i samo je pitanje hoće li u tome uspjeti.

Okosnicu će ipak činiti osobe iz javnog života koje će mu davati potporu. A tu računa na široki spektar.

Najgorljivije ga podržava Branko Lustig, proslavljeni redatelj koji uživa velik ugled. On je čak ranije izjavio da ga Bandićevo uhićenje podsjeća na holokaust, ali se naknadno ispričao.

I glumačka legenda Rade Šerbedžija dao je svoju potporu Bandiću jer je uvjeren da je riječ o političkom progonu gradonačelnika kada je završio s ozbiljnim optužbama u zatvoru.

Za branitelje i veze sa HDZom je zadužen, među ostalima, i Bandićev zastupnik Darko Katuša, bivši specijalac iz Domovinskog rata.

Potpredsjednik Bandićeve stranke je i Jakov Bienenfeld, ugledni poduzetnik.

Milan Bandić | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Pjevačica Sandra Bagarić ga obožava. Na njegovoj listi su od prije i Ana Stavljenić Rukavina, bivša ministrica zdravstva, podršku mu daje i Ljubo Jurčić. 

Odvjetnici poput Ljubice Matijević Vrsaljko ili poduzetnika Davora Šterna dodatno daju vjerodostojnost.

Ako Bandić uspije naći slična imena za svaku izbornu jedinicu, mogao bi imati dobru kombinaciju stručnjaka, sportaša i estradnjaka na svojim listama.

Zasićenim biračima bi se to moglo činiti kao lijek. Bandić naravno, igra i na taktiku iznenađenja koja se pokazala uspješnom.

Imena će otkrivati tek u zadnji tren, kao i svoje programe i projekte. Tako neće biti previše vremena za njihovo preispitivanje.

Cijeli novi Bandićev koncept ipak ima iza dobre kulise i nekoliko velikih problema koje on uopće nikad neće spomenuti.

Broj jedan su Uskokove optužnice, a mediji već bruje da će biti i novih istraga. Ipak, nakon pravne trakavice, teško da će opet završiti u istražnom zatvoru.

Bandić će morati negirati i povezanost sa svojim suradnicima za koje su optužnice već podnesene.

Tako će se praviti da nije znao što je radila pročelnica za imovinsko-pravne odnose Ninoslava Zeković i njezin zamjenik Boro Kisjelica. 

Oni se sumnjiče za više od 80 milijuna kuna štete u razmjenama zemljišta. Oboje su bili kao prst i nokat s Bandićem cijelo vrijeme njegova dva mandata. 

Milan Bandić | Author: Damir Spehar (PIXSELL) Damir Spehar (PIXSELL)

Slično je i s Davorom Jelavićem, koji je vodio građevinarstvo i koji ima niz optužnica, ili Željkom Horvatom koji se smatra mozgom štetnih izmjena Generalnog urbanističkog plana.

I tu dolazimo do trećeg problema. Bandićeva mreža potpuno lojalnih suradnika od prije dvije godine je znatno sasječena. 

Poznati na listama jesu osvježenje, ali ne može na njih previše računati u operativi i vođenju politike. A ako se pokušaju osamostaliti, trebaju se sjetiti kako je naprasno smijenjena Sandra Švaljek i cijela njezina uprava Holdinga.

Bandić jednostavno nema dovoljno lojalne kadrove ni postaviti ih u upravu Holdinga, pa je morao ići na mladu Anu Stojić Deban. 

Posvađao se i s Duškom Ljuštinom, a niti Slavku Kojiću više potpuno ne vjeruje.

Ne zna i tko će svjedočiti protiv nakon što se opekao s akademkinjom Vidom Demarin. 

Kada njegovi zastupnici u Skupštini imaju sastanak kluba, moraju ostaviti mobitele u kutiju. Bandić svoj utjecaj u Zagrebu gradi i na donacijama iz proračuna. 

Pomogao je obilno i Lustigu i Šerbedžiji i mnogim drugima. U ostatku Hrvatske nema toliko novca i nema stranačku infrastrukturu.

Unatoč svemu, Bandić je uvjeren da će u igri na sve ili ništa opet odnijeti pobjedu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.