Top News
4368 prikaza

USKOK: "Znamo kako se Bandić domogao stanova"

Milan Bandić
Davor Puklavec (PIXSELL)
Bandić će se pomučiti dokazati da nije kupio stanove s tajnih računa

USKOK-ova tvrdnja da Milan Bandić ima još četiri stana u Zagrebu koja ne glase na njegovo ime, otvorila je ponovno i pitanje Bandićeve politike razmjene zemljišta koju mnogi smatraju najštetnijim gradskim poslovima. USKOK-ova blokada stanova otkrila je da su tri od četiri stana u zgradama koje su gradile “prijateljske” Bandićeve tvrtke.

Bez odluke Poglavarstva te zgrade nikada ne bi mogle biti sagrađene

Te zgrade su niknule na nekad gradskim zemljištima koja su tvrtke dobile ili veoma spornim zamjenama zemljišta ili razvrgnućem suvlasništva s gradom. U svakom slučaju, bez odluka Poglavarstva na čelu s Milanom Bandićem, te zgrade nikada ne bi mogle biti sagrađene. Četvrti stan koji ne glasi na Bandića je onaj njegova brata Drage koji je u istoj zgradi i koji je spojen s Bandićevim. Dvije zgrade u kojima su, prema USKOK-u, Bandićevi stanovi u vlasništvu su tvrtke Geoprojekt. Ta i tvrtka Zagrebgradnja u vlasništvu su braće Ivana i Branka Vojnovića.

Express je ekskluzivno dobio opširnu dokumentaciju o razmjenama zemljišta s Geoprojektom. Oni pokazuju nevjerojatan obrazac. Geoprojekt bi kupio velike količine zemljišta za novo naselje. Zatim bi mu grad donio urbanistički plan koji je omogućavao gradnju zgrada. I do točke nije apsolutno ništa sporno.

Beskorisne čestice mijenjali s Gradom za velike, jedinstvene parcele

Međutim, zakon o gradnji i ti planovi propisuju da oko svake zgrade mora biti i nešto slobodnog prostora za zelenilo, šetnice, travnatu površinu... Primjerice, ako je parcela velika 1000 četvornih metara, zgrada se uglavnom može graditi na 700 četvornih metara zemljišta. Ostatak mora biti slobodan inače bi grad izgledao kao košnica.

Međutim, nakon što su dozvole za zgrade dobivene i one sagrađene, uz pomoć Grada, sve one ostatke na kojima zgrada nije izgrađena, Geoprojekt je “isjekao”. Stvorili su od njih posebne čestice veličine po nekoliko kvadrata pa do par stotina kvadrata.

"To se inače ne bi smjelo raditi prema zakonu o gradnji. Zemljište na kojem su zelenilo i šetnice moraju biti sastavni dio zemljišta na kojoj su zgrade", kaže nam jedan ovlašteni sudski vještak za graditeljstvo.

Međutim, tako usitnjene čestice onda su zamijenjene s Gradom Zagrebom. Geoprojekt je dao stotine malih čestica koje su potpuno neupotrebljive gradu jer su primjerice i ispod balkona zgrade, na njima je posađeno drvo ili su napravljene stube. U zamjenu je dobio velike, jedinstvene parcele na kojima može početi graditi nove zgrade.

Stambena zgrada u kojoj navodno Milan Bandić posjeduje stan | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Upravo to se odigralo u naselju Vrbani III. u Zagrebu. Naselje je postalo najpoznatije po tome što su stanari zgrada koje je gradila Zagrebgradnja i Geoprojekt imali zagađenu vodu. Kupci su platili stanove oko 2500 eura za četvorni metar, a voda je imala opasne spojeve. Slučaj do danas nije potpuno riješen. Međutim, sada je u jednoj Geoprojektovoj zgradi na rubu tog naselja USKOK otkrio navodni Bandićev stan

Ima 78 četvornih metara na prvom katu zgrade, te garažu od 22 četvorna metara. Zemljište na kojem je bila zgrada s tim stanom nekad je bilo u mješovitom vlasništvu Grada Zagreba i Geoprojekta. U travnju 2009. godine, Bandić potpisuje razvrgnuća suvlasništva s Geoprojektom. Zagreb dobiva dijelove čestica na kojima treba napraviti cestu, a privatna tvrtka cjelovito zemljište za svoju zgradu.

Sporna zemljišta ispod balkona stanara

Naknadno je Zagreb napravio i ceste, odnosno proširio dvije ulice zbog kojih je mijenjao zemljište. No prava, “kraljevska” nagodba uslijedila je nekoliko dana poslije. Vrijedna je oko 186 milijuna kuna.

Grad je dobio 55.690 četvornih metara zemljišta u naselju Vrbani III. na kojem su trebale biti sagrađene ceste, vrtić, osnovna škola. Među tom kvadraturom su i sporna zemljišta ispod balkona stanara, parkovi i šetnice ispred grada.

Nevjerojatan obrazac poslovanja s Geoprojektom

Zemljište koje je grad preuzeo procijenjeno je od 500 kuna do 180,55 eura za četvorni metar. Naravno, zemljište ispod balkona zgrade nema baš nikakvu vrijednost niti se na njemu može išta graditi. Te čestice su provučene kroz zamjenu zajedno s onim stvarno potrebnim za vrtić, školu, ceste.

Grad je dao u zamjenu cijele parcele na kojima se može graditi, primjerice zemljište na Ravnicama od 1500 četvornih metara, te još zemljišta koja ulaze u parcele na zapadu grada.

Kako je grad ukupno dao nešto više od 13.000 kvadrata, dodatno je isplatio Geoprojektu još osam milijuna eura za zemljište koje je stekao. Geoprojekt je dobio i zemlju na kojoj može graditi nove zgrade i novac za njihovu gradnju.

Stambena zgrada na Krugama u kojoj navodno Milan Bandić posjeduje stanove | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

I zgrada Geoprojekta na zagrebačkom Trnju, u naselju Kruge, također je sagrađena na gradskom zemljištu. USKOK je u njoj blokirao stan na osmom katu zgrade jer smatraju da je Bandićev. Površina stana je 72 četvorna metra, ali ima i lođu od šest i balkon od 17 četvornih metara.

Stanovi u toj zgradi također su se prodavali po cijenama višim od dvije tisuće eura za četvorni metar, pa bi Bandiću za kupnju trebao barem milijun i pol kuna koje nije prijavio.

Čudne zamjene zemljišta na štetu Grada

Povijest je također zanimljiva. Geoprojekt je čistu gradsku parcelu od gotovo 3500 kvadrata na kojoj je napravljena zgrada, opet prepustio u zamjenu za niz manjih parcela. U obrazloženju zamjene iz srpnja 2007. godine, ne navodi se za što je potrebno zemljište koje je grad dobio za od Geoprojekta. Gradu je Geoprojekt dao pet parcela površine od samo četiri do 50 kvadrata.

Dobio je i još dvije veće čestice od gotovo 2000 četvornih metara ukupno. U zaključku o zamjeni ne navodi se nikakva procjena zemljišta, pa ona očito nije napravljena. Vodstvo Geoprojekta je očito znalo koje zemljište, pa bilo ono i četiri kvadrata, treba Zagrebu.

Zauzvrat su dobili zemlju na kojoj se može graditi deveterokatnica. Vrijednost zemljišta ovisi i o tome koliko se na njemu može graditi, a u njihovoj zgradi ima barem stotinjak stanova.

Stan Milana Bandića u Bužanovoj | Author: Goran Jakus (PIXSELL) Goran Jakus (PIXSELL)

I treći stan koji je USKOK blokirao jer sumnja da je izvanknjižni vlasnik Bandićeva supruga Vesna, gradila je tvrtka povezana s poslovima s Gradom. Tvrtka Paron jedna je od mnogobrojnih tvrtki povezanih s GIP Pionirom. Oni su gradili i zgradu u kojoj je legalni Bandićev stan u Bužanovoj, a Paron zgradu na Gračanskoj cesti.

USKOK smatra da je penthouse s dvije kupaonice, tri sobe, dnevnim boravkom i kuhinjom kupila Vesna Bandić. S Paronom i Munisom, drugom tvrtkom kćeri Pionira, Bandić kroz godine mijenja desetke tisuća kvadrata zemljišta.

Na sve optužbe Bandić je odmahivao rukom

I zgrada na Gračanskoj je na zemljištu za koje je Grad Zagreb i Paron razvrgnuo suvlasništvo nakon što su bili zajednički vlasnici parcela. Prije dvije godine to je razvrgnuće potpisao upravo Bandić. Na sve optužbe o tajnoj imovini, Milan Bandić je odmahnuo rukom. On i njegova obrana uvjereni su da je riječ o USKOK-ovu pritisku na pravosuđe i da nemaju nikakve dokaze da je on vlasnik.

"Ako mi nađu bilo što izvan imovinske kartice, podnosim ostavku i povlačim se iz javnog života", rekao je Bandić kada je sve otkriveno. Međutim, USKOK, čini se, ima niz dokaza koje je prihvatio i Županijski i Vrhovni sud.

Koristi stan koji glasi na brata i još tri nova stana

Iako tvrdi da nije njegova imovina, Bandić se žalio na blokadu i smatra da je treba skinuti. Ta žalba je otkrila da on koristi stan u Bužanovoj koji glasi na brata Dragu i da ima još tri nova stana. Vrhovni sud je odbio Bandićevu žalbu i poručio da je USKOK podrobno obrazložio svoju blokadu. Vrhovni sud kaže da iako stanovi ne glase na Bandićeve, da su oni kupljeni i preuzeti od Geoprojekta i Parona. I to gotovinom s dva računa 2008. i 2011. godine.

"Prikupljeni dokazi upućuju na Bandića kao osobu koja koristi i raspolaže stanovima", zaključili su suci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.