Top News
1153 prikaza

Bandiću potpora raste, Mrak Taritaš i Švaljek u padu

Anketa za Zagreb Nove TV
Screenshot Nova TV
Zanimljivo je da je Sandra Švaljek jedini kandidat koja može pobijediti Bandića u drugom krugu, u koji teško da će ući

Nova TV objavila je zadnje istraživanje prije lokalnih izbora za Grad Zagreb. Situacija je bitno drugačija nego je to bilo krajem ožujka kada je provedena prva anketa. Tada je prvi izbor Zagrepčana bila Anka Mrak Taritaš, potom Milan Bandić, te Sandra Švaljek i svi su imali jako dobre izglede za drugi krug.

Sada, u završnici kampanje Milan Bandić računa na potporu od 24,9 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 24,7 posto birača. Bandiću se potpora od ožujka povećala za 0,8 posto, dok je Anka Mrak Taritaš izgubila velikih 3,1 posto potpore birača.

Sandra Švaljek uživa potporu od 16,7 posto, ali je i ona od početka kampanje izgubila 4,5 posto potpore ispitanika. Bruna Esih kao nezavisna uživa potporu od 8,3 posto birača s blagim padom od 1 posto u odnosu na početak kampanje.

HDZ-ov kandidat Drago Prgomet pak ima potporu od 5,8 posto birača i on je izgubio 1 posto. Ivan Lovrinović koji predvodi Živi zid i Promijenimo Hrvatsku u kampanji je pridobio 4,3 posto potpore, a Marko Sladoljev, MOSTOVA uzdanica 2,9 posto. Njemu je potpora od početka kampanje narasla za 1,8 posto. I na kraju, Tomislav Tomašević, koji okuplja široku skupinu koalicija koju predvodi ''Zagreb je naš'', trenutačno uživa potporu od 2,3 posto. Neodlučnih je 10,1 posto ili 3 postotna poena više nego na početku kampanje.

Kako će izgledati drugi krug?

U drugom krugu Milan Bandić može računati na potporu 44,8 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 44,3 posto birača. Bandić bi pridobio 1,8 posto birača više, a Anka Mrak Taritaš izgubila njih 3,6 posto. Ne bi glasovalo 5,4 posto birača, neodlučnih je 4,5 posto, a odbija odgovoriti 1,0 posto.

Tko može računati na koje birače?

Milan Bandić očekivano računa na 97 posto glasova svoje stranke, a njegova protukandidatkinja na tek 2 posto. 77 posto birača Brune Esih svoj će glas u 2. krugu dati Milanu Bandiću, a njih 6 posto Anki Mrak Taritaš. HDZ-ovci, točnije njih 76 posto, svoj glas daju Milanu Bandiću, a 17 posto njih Anki Mrak Taritaš.

53 posto birača MOSTA svoj glas dalo bi Anki Mrak Taritaš, a njih 43 posto Milanu Bandiću, 50 posto birača Sandre Švaljek glasovalo bi za Anku Mrak Taritaš, a njih 31 posto za Milana Bandića. I na kraju, 89 posto birača SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a glasovalo bi za Anku Mrak Taritaš, a njih 9 posto za Milana Bandića.

Tko pobjeđuje Bandića u drugom krugu?

Sandra Švaljek bi, da uđe u drugi krug, mogla smijeniti gradonačelnika na lokalnim izborima. Osvojila bi 50,7 posto, a Milan Bandić 39,9 posto. Ne bi glasovalo 4,3 posto birača, neodlučnih je 4,1 posto, a odbija odgovoriti njih 1 posto.

Tko će imati većinu u gradskoj skupštini?

Prva je lista SDP-HNS-HSS-HSU s 24,4 posto, potom slijedi HDZ s 13,5 posto, a Bandićeva lista je na 13,2 posto. Lista Sandre Švaljek ima trenutačno 9,9 posto potpore, a Živi zid i partneri 6,5 posto. Lista Brune Esih uživa potporu od 6,2 posto ispitanika, a koalicija Zagreb je naš može računati na 5,6 posto. Dok MOST trenutačno ima potporu od 4,9 posto, ostale liste ukupno imaju 4,1 posto, a neodlučnih je 11,8 posto.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • andrijastjepanjek 21:44 16.Svibanj 2017.

  Bandić jako puno radi i ostvaruje rezultate!

 • MirelaM 21:00 16.Svibanj 2017.

  Zna se ko se trudi i radi, a ko priča maglu.

 • EllaHorvat 20:58 16.Svibanj 2017.

  Vidimo kako su pokradeni novci u Gunji! Vidimo kome kampanja služi za razbijanje HDZ-a! Vidimo da Švaljekica nije nezavisna već najovisnija o lobijima i stručna u zapošljavanjma bez natječaja i djeljenju gradskih novaca!