Top News
3792 prikaza

"Bero mora otići i raditi, on nikad nije zaradio plaću"

Zdravko Ronko
Patrik Macek (PIXSELL)
Koalicija s HDZ-om način je da Davor Bernardić osigura svoju budućnost, smatra Ronko

Aferu Agrokor, te posebno aferu 'hotmail', koja je dovela do ostavke potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, s posebnim oduševljenjem dočekali su članovi opozicije na čelu sa SDP-om. Već nekoliko dana SDP ponavlja potrebu za prijevremenim izborima i tako građanima poručuju kako će sve dosad nastale probleme u našem društvo, moći riješiti jedino i isključivo prijevremeni izbori i odlazak HDZ-a s vlasti. Pritom zapravo ne znamo što nas čeka, i kako bi nam mogla izgledati politička budućnost, tko bi mogao biti na vlasti, i što bi zapravo ta nova vlast s našim društvom mogla napraviti.

Da su prijevremeni izbori loša opcija, smatra i Zdravko Ronko, do jučerašnji član SDP-a čiji je izlazak iz stranke, uz još nekoliko njegovih kolega, još jednom u centar pažnje doveo mogućnosti SDP-a na čelu s Davorom Bernardićem da predstavlja najjaču opozicijsku stranku u Hrvatskoj. Posebno kada znamo da posljednjih mjeseci bilježi konstantu u padu podrške birača.

U razgovoru za Express.hr, Ronko nam je objasnio kako su njegovi razlozi odlaska iz stranke, u kojoj je bio oko 25 godina, potaknuti, kako sam kaže, predsjednikom stranke koji ju vodi putem koji je prije nekoliko godina doživio i HSLS. Na marginu političkog društva.

"Ja se bojim da je ovo put bez povratka za SDP, i da je naša sudbina slična onoj HSLS-a. Bernardiću je dovoljan i da bude jedan Kosor. Iako su prije bili jaki, sada više nisu, a Kosor je i dalje tu. I Bernardiću je to dovoljno", naglašava.

Zdravko Ronko | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Smatra kako će SDP-u pomoći upravo odlazak predsjednika Bernardića. 

"Želim nešto posve drugo za SDP. Najprije želim da Bernardić ode iz stranke i jedino ću se pod tim uvjetom vratiti u stranku. On bi htio da praktički sutra budu izvanredni izbori. Misli Bernardić, pa meni je dosta 20 zastupnika, ne treba ni toliko, pa ako i idem u koaliciju ja sam sebe osigurao. Ja hoću da taj Bernardić počne zarađivati, da vidi kako je teško zarađivati. Osobno bih želio da on radi u školi, i to u srednjoj školi, gdje bi predavao fiziku, da radi pripreme i da vidi kako je teško zaraditi svoju plaću. A ne biti stalno na jaslama, stranačkim, saborskim ili ne znam ja već kojim", naglašava.

Ronko koji je četiri puta izabran za gradonačelnika Požege, od 2006. do 2008. godine obnašao je dužnost župana Požeško-slavonske županije, a od 2008. zastupnik je u Hrvatskom saboru, iz stranke je izašao s još desetak članova i time nastavio niz odlazaka SDP-ovaca. Rekao nam je kako je velika većina SDP-ovaca nezadovoljna stanjem u stranci.

"Ovim činom želim probuditi članstvo i da pokušamo još spasiti SDP, ako se spasiti može. U SDP-u je sveprisutan oportunizam, poltronstvo, ulizištvo. Ja razumijem ljude, ali bitka je hoće li netko biti u onoj kvoti koja prolazi ili neće biti", rekao je.

Kaže kako je posljednja odluka SDP-a o obaveznom podmirenju članarine koje uvjetuje mogućnost kandidature, zapravo interesna potreba. 

Davor Bernardić Rasulo Top News Beri nema spasa: SDP-ovci odlaze, podržat će Plenkija

"Prevršili su svaku mjeru zlorabeći infrastrukturu i institute stranke, sve se zaobilazi, radi se naopako, radi se zločesto, radi se interesno", naglašava.

Odbacuje navode kako iza njegovog čina stoji moguća koalicija sa HDZ-om, i kako time pokazuje svoju podršku premijeru Andreju Plenkoviću.

"HDZ je meni protivnik i takmac, ja sam u opoziciji i kao takav sam protiv vladajućih. No u svakom čovjeku imate i jedno zrnce dobrog i postoje dobri potezi, po meni, za vrijeme Plenkovića. Ako je nešto dobro ja bih to podržao, ali zbog toga što je to dobro a ne zbog Plenkovića, ne zbog HDZ-a", smatra.

Da je Bernardić opasnost za SDP kaže upozoravao je i puno ranije, još 2016. godine kada je na predsjedništvu SDP-a tražio da se Bernardića isključi zbog "razaranja i uništavanja tkiva SDP-a", no kako je rekao, Milanović tu točku nije htio ni staviti na dnevni red, a nije imao ni podršku od ostalih kolega.

Davor Bernardić i Arsen Bauk Novi raspašoj Top News Da vas Račan vidi, sve bi vas smijenio

"Sad imaju to što imaju, nek im bude. Bernardić radi sve kako bi što prije došlo do prijevremenih izbora, bez obzira što nama sada ne odgovaraju izbori, pa mi smo u najgoroj situaciji ikad! Međutim njega ne zanima sada koliko će on imati mandata, 20 je sasvim dovoljno, pa će on u koaliciju s HDZ-om i opet će se uhljebiti", naglašava.

SDP ima 34 zastupnika u Hrvatskom Saboru a izbori za vrh gradske organizacije stranke očekuju ih 10. lipnja. I dok konstantno pozivaju na prijevremene izbore, možda su zapravo, nakon svega čemu smo svjedoci u SDP-u posljednjih mjeseci, zapravo izbori najpotrebniji upravo njima.

"Kad bih ja vidio da gori, ja bih bio spreman osujetiti Bernardića i na način da glasam da ova vlada ne padne. Zašto bih ja možda i dao glas HDZ-u kad bi baš gorjelo, kad bi se postavilo pitanje prijevremenih izbora? Zato da Bernardić ne može sutra s njima koalirati. HDZ više nema s kim ići u koaliciju. HNS neće, IDS neće, sa Živim zidom ne mogu, s MOST-om više neće i njima je ostao samo SDP", naglašava Ronko.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.