Top News
1391 prikaza

SDP izbacio 'omraženog zokijevca' - otjerali Miranda

Mirando Mrsić
1/5
Patrik Macek (PIXSELL)
Bivši ministar izbačen je iz SDP-a jer je bez suglasnosti Predsjedništva stranke dao u proceduru prijedlog Zakona o doprinosima

Još potkraj siječnja Mirando Mrsić i Mirna Kasunić Peris bili su uvjerni da će predsjednik SDP-a Davor Bernardić podržati njihov prijedlog Zakona o doprinosima. Mrsić i Kasunić Peris htjeli su, kako su objasnili, novim zakonskim izmjenama, riješiti probleme u poput nestabilnosti radnog odnosa i unaprijediti zakonski okvir za kvalitetnije usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života.

Danas je Mrsić izbačen iz stranke. Naravno, pridonijela je umnogome i njegova otvorena kritika SDP-a i novog programa socijaldemokrata na posljednjoj Konvenciji stranke prije desetak dana. Tada nije štedio riječi:  

Mirando Mrsić i Davor Bernardić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
- Iza nas je teška godina u kojoj smo ostali na 20 posto. No, ne brinu me ankete. Brine me što građani ne prepoznaju što SDP zastupa. Više se ne borimo protiv HDZ-a, naši pogledi su upereni Živom zidu. Umjesto da se borimo da budemo prvi mi se borimo da ne budemo treći.

Davor Bernardić Diktator na baterije Top News Bero, sram bilo medije što ne razumiju tvoj genij!

Građani nam kažu da im izgledamo kao neodlučna osoba koja ne zna iskoristiti prilike koje mu se pružaju. Po čemu nas pamte u posljednjih godinu dana – po politikama i rješenjima ili po selfiejima i satiri. Dajte, osvijestimo se, rekao je inače uvijek staloženi i odmjereni Mrsić, kojeg je odmah napao dio stranačkih kolega. 

No, sve je kulminiralo ovih dana kad je prijedlog Zakona o doprinosima Mrsić uputio u proceduru, što su u stranci dočekal na nož jer je to učinio bez odluke Stručnog savjeta i akcijske radne skupine, pa se izravno suprotstavio odluci Predsjedništva SDP-a. 

O izbacivanju Mrsića iz stranke nisu glasala tri člana - Vedran Babić, Arsen Bauk i Predrag Matić, dok je Biljana Borzan bila suzdržana. 

SDP-ovci na predizbornoj kampanji u Velikoj Gorici | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marko Prpić/PIXSELL

Na sjednici se Mirando Mrsić zadržao jedva tri minute i od Predsjedništva je zatražio da mu pisanim putem dostave obrazloženje zaključka o povlačenju zakona iz saborske procedure kako bi imao mogućnost očitovati se o navedenom zaključku.

Naveo je kako je njegov zakon dobio široku potporu ističući da su iza njega stali sindikati, nevladine udruge, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i njegovi kolege zastupnici, njih 22 iz SDP-a, pa bi eventualne sankcije protiv njega bile običan obračun s neistomišljenicima.

Ivica Račan Reformator Top News Ivica Račan - Čovjek koji nam je dao demokraciju

Mirando Mrsić rođen je 14. listopada 1959. godine. Rođen je u Splitua djetinjstvo je proveo u Makarskoj. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1989. i doktorirao 2000. na biomedicinskim znanostima.

Kao liječnik hematolog iznimno je cijenjeni stručnjak, a usko surađuje sa Zakladom Ana Rukavina i najzaslužniji je za osnivanje Banke krvi iz pupkovine, tzv. placentalne krvi u Hrvatskoj.

Iako je član SDP-a od 1997. godine, nije bio eksponiran u političkom životu sve do 2007. godine kad je prvi put postao zastupnik u Saboru.

Ivo Josipović i Mirando Mrsić | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL
Jedno vrijeme snažno je lobirao da postane SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, a 2010. godine bio je glavni čovjek Josipovićeve predsjedničke kampanje. 

Postao je ministar rada i mirovinskog sustava u Milanovićevoj vladi, a tad je predložio Zakon o poticanju zapošljavanja prema kojem bi mladi ljudi trebali raditi godinu, dvije bez plaće, te stjecati iskustva, a poslodavac im je trebao podmirivati mirovinsko i zdravstveno osiguranje, dok bi im država rad plaćala 1.600 kuna mjesečno. 

Zakon o poticanju zapošljavanja i njegov predlagatelj naišli su na žestoke i oštre kritike ali uz manje izmjene, vrijedi i danas.

Njegova supruga Dijana Šucbah Mrsić našla se u središtu medijske pažnje prije nekoliko godina kad se saznalo da njezina tvrtka Shire d.o.o. duguje HZZO-u oko 10,5 milijuna kuna. Tvrtku je 2015. godine prodala Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd-u, a HZZO se pokušao nagoditi s Ircima da dugovanje namire isporukom lijekova. 

Mirando Mrsić i supruga Dijana Šucbah Mrsić | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL
Mirando Mrsić se ubrzo oglasio i objasnio: 

- Proteklih su dana u medije plasirane brojne zlonamjerne i neistinite informacije kojima se mene, a osobito moju suprugu, želi kompromitirati i uvući u umjetno konstruiranu aferu. Stoga, ovim putem želim demantirati iznesene neistine i razjasniti situaciju.

Poslovni odnos između HZZO-a i multinacionalne farmaceutske kompanije koja se spominje u medijskim objavama zasnovan je 2010. godine, u razdoblju kada je moja supruga preko svoje tadašnje tvrtke bila samo zastupnik predmetnog stranog proizvođača lijekova. Stoga smatram da ne postoji ni jedan opravdan argument da se taj poslovni odnos veže uz nju osobno ili mene, nego na spomenutu farmaceutsku kompaniju, napisao je u pismu medijima. 

Kakva je buduća politička sudbina Miranda Mrsića ovisit će o SDP-u, ali sigurno je da pacijenti, danas u ovakvoj situaciji u kakvoj je hrvatsko zdravstvo, itekako trebaju jednog liječnika njegovog formata. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bizmo 14:35 24.Ožujak 2018.

    crvena kolona u SDP