Top News
14720 prikaza

Biskup Košić: Imenovao sado-mazo svećenika, vidi vraga...

Biskup Vlado Košić
Goran Stanzl/PIXSELL
Sisački biskup u prvim je redovima kad treba napadati druge i drugačije

Stručni žiri Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) objavio je u utorak da je za "Antikomunikatora godine" izabran sisački biskup Vlado Košić kojemu se, obrazloženo je, najviše zamjera širenje netrpeljivosti, pa i mržnje prema određenim političkim i društvenim skupinama u Hrvatskoj. O biskupu Košiću Express je u nekoliko navrata pisao, a posljednji put je to bilo prošle godine nakon propovijedi povodom Blagdana sv. Mihovila.

Miroslav Krleža jednom je objavio tekst pod zvučnim naslovom "Ivan Meštrović vjeruje u Boga", ali u tom naslovu nema ništa senzacionalno. Šokantno bi bilo kad bi nam sisački biskup dao povoda za naslov "Biskup Košić vjeruje u Boga". No takva senzacija nije na pomolu.

Na propovijedi u Šibeniku, povodom Blagdana sv. Mihovila, biskup je sa zaprepašćujućom otvorenošću priznao da ne podnosi muslimane. Govoreći o onima koje su primile zapadne zemlje, biskup ih je opisao kao ljude koji su "većinom neintegrirani i nasilni prema našem domaćem stanovništvu i kulturi…", pa bi im Hrvatska trebala širom zatvoriti vrata.

Otkud biskupu statistika prema kojoj su ti ljudi "većinom neintegrirani i nasilni prema našoj kršćanskoj kulturi", ostalo je zagonetkom. Papa Franjo prije dvije godine je muslimanskim izbjeglicama prao noge, a na ručak je, urbi et orbi, pozvao 21 Sirijca, čime je svijetu jasno pokazao što misli: oni su naša braća, svi smo isti, nema tu Sirijca ni Argentinca. Papa je poslao poruku biskupima.

Biskup Vlado Košić | Author: Anto Magzan/PIXSELL Anto Magzan/PIXSELL

U Njemačku je prije dvije godine godine došlo više od milijun muslimana, povremeno su zabilježeni sitniji incidenti – manjim su dijelom krivci bili useljenici, većim dijelom njemačke desnoradikalne udruge – a nitko još nije predočio dokaz da bi većina njih bila nasilna prema "našoj kršćanskoj kulturi" – kulturi koja je, uostalom, zbog nafte i geopolitike bombardirala mnoge islamske zemlje, dok obrnut slučaj još nije zabilježen.

No sisački biskup Papi ne vjeruje, eto pravog naslova: štoviše, on je u otvorenoj pobuni protiv njega. Košić je vlastima poslao jasnu poruku: ne treba nalikovati na zemlje poput Njemačke, koje širom otvaraju svoja vrata nesretnicima, već se treba ugledati na ksenofobnu Poljsku, a onda i Češku, Mađarsku i slične "bedeme kršćanstva". Ne samo u pogledu izbjeglica već i u pogledu zakona koji reguliraju svjetonazorska pitanja.

"Kao zemlja s najviše katolika, Hrvatska se – rekao je Košić - mora uspoređivati s Poljskom, a ne raznim zemljama Europske unije koje su se ‘raskršćanile’ i, primjerice, uvele i legalizirale istospolne zajednice kao zajednice jednake zakonitom braku, dozvolile pobačaj i eutanaziju, legalizirale droge i primile velik broj nekršćanskih imigranata…

Vlado Košić Oganj s oltara Top News Košić se kao Šešelj svako malo okomi na Tita

Na skandalozni biskupov apel protiv solidarnosti s muslimanima i otvaranja vrata izbjeglicama nije se oglasio nitko iz vrha Crkve. Kaptol je ostao gluh, Hrvatska biskupska konferencija šuti. Nije potrebno puno pameti da zaključimo kako je grlati Košić samo naglas izrekao ono što vrh Crkve uistinu misli. Tuđinci, inovjerci, osobito muslimani, nisu poželjni.

To što je prije dvije godine azil u Hrvatskoj zatražilo manje od 20 ljudi, i to što većina tih "nasilnih i prema našoj kulturi neprijateljski raspoloženih ljudi" ovamo ni ne pomišlja doći, pa je ta vrsta "opasnosti" čista fikcija, biskupa ne zanima.

On Hrvatsku želi vidjeti kao "civitas dei", božju državu, u kojoj će, doduše – kako stoje stvari – uskoro živjeti samo starci. Nema zemlje za starce? Ima! Bit će to naša zemlja, dobrim dijelom uz pomoć militantne ideologije kleronacionalizma, koja uništava preduvjete za sve što je nalik na normalan život…

Biskup Vlado Košić | Author: Anto Magzan/PIXSELL Anto Magzan/PIXSELL

Nema Židova ni Grka, muškarca ni žene, govorio je apostol Pavao. Vjeruje li naša - i srodne kršćanske zajednice na ovom prostoru – uopće u tu vrstu "bratstva i jedinstva" s drugom djecom Božjom? Malo je dokaza za to. Što o Košićevim idejama misli Jezerinac? Što misli Glas Koncila? Nadbiskup Bozanić? Zlatko Hasanbegović u svojoj je knjizi o zagrebačkim muslimanima citirao odlomak iz "Dnevnika blaženog Alojzija Stepinca", iz 1935 godine, u kojemu budući svetac o muslimanima govori oštrije od Vlade Košića.

"Još bi samo to, pisao je nadbiskup (misleći na islam) – trebalo u Zagrebu. Preko 300 godina branili su djedovi naši mačem u ruci od nekrsta ovu zemlju i ovaj grad. "I što su djedovi časno očuvali, to će unuci moralno duboko pali pomoći u zlu one koji su sami nekoć bili katolici. O tempora o mores! Razumijem da neuki puk pristane i drži se uz islam. Ali da kulturan čovjek koji zbilja teži za spoznajom istine pristane uz ovu smiješnu mješavinu židovstva, katolicizma, odnosno kršćanstva i poganstva, to ne mogu razumjeti…"

Vlado Košić suštinski, dakle, predstavlja glas Crkve a ne neki usamljeni izuzetak. Osim muslimana, biskup je egzorcirao druga zla. Medije koji plasiraju "fake news" i žive od "neistina" i jugoslavenstva, žurnaliste, kapitaliste, sve koji ne pripadaju njegovu plemenu i koje je "obuzeo nečastivi". - S jedne strane njima je najvažniji pokretač zarada, važniji od istine i dobra, a s druge strane ideološke zablude koje se nisu pročistile do dana današnjega - rekao je ovaj "Božji čovjek" pa opet opleo po sotoni, koji se voli prikrivati.

"Moć đavla je u optužbama i sijanju zla u srca ljudi, u neprestanom podmetanju i širenju dezinformacija u svijetu. Danas se Sotona kamuflirao u mnogim, i to najutjecajnijim medijima, koji su u Republici Hrvatskoj više protuhrvatski nego hrvatski budući da ne šire istinu o hrvatskoj povijesti niti dopuštaju da se pročisti hrvatska sadašnjost", rekao je Košić, ne objasnivši ni koje to medije vidi kao "protuhrvatske" niti koji su po njemu hrvatski.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MaRE 20:17 02.Travanj 2019.

    Pa kako se onda zove taj sado mazo pop? Gubim vreme citajuci clanak, a kljucne informacije nema.

  • 6821290642a 00:19 21.Veljača 2018.

    Bog ima dobar želudac kad ove može probavit.

  • kelab 23:28 20.Veljača 2018.

    Biskupe, samo nastavite. Istina ih boli.