Life
17425 prikaza

Ove ljepotice su okrenule leđa svijetu i otišle u časne

Edita Majić
1/4
Davor Višnjić/PIXSELL
Edita Majić nije prva ljepotica koja je odlučila otići u časne sestre. To je već napravila i jedna holivudska glumica i dvije manekenke

Duhovni poziv, psihički nemir, neka velika nesreća ili sreća? Mnogo je pitanja koje ljudi postavljaju sebi i drugima kad čuju da je netko odlučio otići u samostan. No još se više pitanja postavljalo kad je naša poznata glumica Edita Majić odlučila 2004. godine otići u najstroži samostanski red i postati Karmelićanka. Napisani su o njoj kilometri tekstova, snimljen i dokumentarni film, a ovih dana još je jednom iznenadila sve koji su ju poznavali. Upravo se pojavila informacija da se Edita odlučila za još stroži režim života.

Edita Majić | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Iz samostana, gdje nije mogla komunicirati s vanjskim svijetom, gdje časne sestre žive u samostanu bez grijanja i tople vode i spavaju na krevetima od slame, Edita je, nakon 13 godina preselila na sasvim osamljeno mjesto, gdje uopće ne dolazi u dodir s drugim ljudima. Kako je rekla njezina majka Jadranka Kanajet:

- Već dugi niz godina ona je osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Živi izvan samostana na pustom i osamljenom mjestu, nenaseljenom i u samoći.

Razgovarajući o Editi, novinari su svašta saznavali - i da odluku nije donijela preko noći, da ju je u samostan otjerala ovisnost, što je sama Edita kasnije demantirala, zatim se pričalo da je razlog bila nesretna ljubav... Ali ona je uvijek govorila da je osjetila poziv.

No, Edita nije jedina glumica koja se, nakon glumačkog života pod reflektorima javnosti, odlučila za povučeni život u samostanu. Prije nje učinile su sličnu stvar još tri ljepotice. 

Holivudska zvijezda

Jedna od njih je Dolores Hart. Danas 79 - godišnja časna sestra, bila je nekoć doista prava ljepotica. Zvali su ju drugom Grace Kelly. Rođena je kao Dolores Hicks 1938. godine, ali je promijenila ime kad je počela dobivati filmske uloge, a to je bilo vrlo rano. Već s 18 godina dobila je ulogu u filmu s Elvisom Presleyem 'Loving You'. 

Dolores Hart | Author: Wikipedia Wikipedia

Baš u tom filmu Elvis Presley se prvi put poljubio na filmu s nekom djevojkom, a bila je to upravo Dolores. Odigrala je još 9 većih uloga u idućih pet godina, u kojima su joj partneri bili Stephen Boyd, Montgomery Clift, George Hamilton i Robert Wagner.

Bila je i zaručena i umalo se udala i bila na pragu zavidne karijere, kad je s 24 godine odlučila sve napustiti i najavila da odlazi u časne sestre. 

Kako je kasnije objasnila, prekretnica je bila uloga u filmu 'Franjo Asiški' u kojem je dobila ulog svete Klare asiške. Tijekom snimanja filma u Italiji, srela je i papu Ivana XIII. Inače poznat po svojoj dobroti, jednostavnosti i duhovitosti, papa je s njom razmijenio nekoliko rečenica:

- Predstavila sam mu se i rekla:

- Ja sam Dolores Hart, glumica koja igra Klaru Asišku, na što mi je on uzvratio:'Ne, ti jesi sveta Klara asiška!'

Kako je rekla, shvatila je tu rečenicu kao sudbonosni znak. Njezina obitelj, prijatelji i brojni fanovi ostali su u šoku i nevjerici, pa su čak bili i bijesni:

- Moja najbolja prijateljica, koja je nekoć bila svećenica, tad mi je rekla:'Ti si poludjela! To je potpuno nerazumno od tebe!' Drugi prijatelj slao mi je još godinama nakon što sam se zaredila ogorčena pisma, nastojeći me odgovoriti od 'odustajanja od života', kako je nazvao moju odluku. Samo sam mu odgovorila: 'Da si čuo ono što sam ja čula,  i ti bi mi se pridružio!'

Godine 2012. Dolores Hart sve je ispričala u dokumentarnom filmu koji je ušao u konkurenciju za Oscara.

Španjolska manekenka

I španjolska manekenka Olalla Oliveros bila je na početku iznimno uspješne karijere. Glumila je u filmovima, snimala editoriale za tiskovine i televizijske reklame  po cijelom svijetu

A onda je jednog dana ova danas 40-godišnja časna sestra, posjetila portugalsko svetište Fatimu. Mjesto Marijanskog ukazanja kojem je svjedočilo troje djece 1917. godine, toliko je na nju djelovalo da je doživjela preobraćenje

- Istog trena vidjela sam sebe odjevenu kao redovnicu, iako sam do tog trenutka to smatrala sasvim apsurdnim. I ta je slika bila toliko jaka da je se nisam više mogla osloboditi. 

Naposljetku je zaključila da je Isus poziva da odustane od glamuroznog života i postane redovnica.

- Gospodin nikad nije u krivu. Pitao me hoću li ga slijediti i nisam taj poziv mogla odbiti, rekla je. Danas je časa sestra poluotvorenog reda sv. Mihovila.

Kolumbijski foto-model

Amada Rosa Pérez, bila je jedna od najuspješnijih modela u Kolumbiji prije no što je nestala iz javnosti prije deset godina, kad joj je bilo 30. Nakon šest godina potpune izolacije, 2013. godine prvi se put pojavila u dokumentarnom filmu u kojem je objasnila svoju odsutnost. 

Kako je rekla, doživjela je vjersko obraćenje i radila je s marijanskom vjerskom zajednicom, iako nije postala redovnica.

Amada Rosa Perez | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Na vrhuncu svoje karijere, dijagnosticirana joj je bolest zbog koje je izgubila sluh. Dijagnoza je dovela u pitanje njezin stil života:
- Osjećala sam se razočarano, nezadovoljno, površno, uronjena u kratkotrajne užitke, a zapravo sam tražila odgovore koje mi taj svijet nije znao dati, objasnila je Pérez.

Sada redovito odlazi na mise, ispovijeda se, moli krunicu i vrijeme provodi uglavnom u kapelici Božje milosti:

- Sada živim u miru, svijet me ne privlači, uživam svaki trenutak koji mi je Gospodin podario, objasnila je ova mlada žena koja je ujedno i objasnila što zapravo znači biti 'model':

- To znači biti mjerilo, netko čija su uvjerenja dostojna da se imitiraju, a ja sam se umorila da sam model uzvišenosti. Umorna sam od svijeta laži, nastupa, lažnosti, licemjerja i prijevare, društva punog anti-vrijednosti, punog nasilja, preljuba, droge, alkohola, borbe s ovisnostima. To je svijet koji uzdiže bogatstvo, užitak, seksualni nemoral i prijevaru. Sada želim biti model koji promiče pravo na dostojanstvo žena, a ne njihovo korištenje u komercijalne svrhe. 

Sve što su rekle njezine kolegice vjerojatno bi potpisala i Edita Majić.


 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • vjaceslav 08:50 04.Travanj 2018.

  odgovorile su na poziv

 • nelson 10:23 19.Prosinac 2017.

  žalim ih

 • jluci82 20:19 18.Prosinac 2017.

  nije bolest sve što boli