Top News
1111 prikaza

Biskupi koji su za ustaški pozdrav pomažu Milanoviću

Valentin Pozaić
Luka Stanzl (PIXSELL)
Zagovornici “Za dom spremni” tvrde kako je riječ o starom pozdravu iz libreta Zrinskog, no to je izmišljotina

S nečim takvim se još nismo susreli. Skupina desnih intelektualaca, među kojima su dva biskupa, dva akademika, više profesora- doktora, pokoji emeritus i jedan Bujanec - od predsjednice Grabar Kitarović i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka peticijom je zatražila uvođenje pozdrava “Za dom spremni” u Hrvatsku vojsku. 

Vlado Košić | Author: Grgur Zucko (PIXSELL) Grgur Zucko (PIXSELL)

Nisu spominjali i koordinirano dizanje desne ruke u zrak; što je sastavni dio pozdrava. Taj je pozdrav inače - prema uzoru na rimske legionare - prvi, u Italiji, uveo Benito Mussolini. Ruka je dizana u zrak pod kutom od 45 stupnjeva.

U Njemačkoj ga je slijedio Hitler (gesta ima i naziv Hitlergruss) dok su ustaše ruku pregibale u laktu, a dizale pod kutom od 90 stupnjeva s tim da su prisegu polagali s tri dignuta prsta, što je pozdrav koji su u našim danima prihvatili četnici i neki drugi nabrijani Srbi. 

Manje je poznato da je i američka vojska do 1942. imala tzv Bellamijev pozdrav - visoko uzdignutom desnicom odavala se počast himni...

No ukinut je zbog zle reputacije koju mu je, nepovratno, priljepio Benito Mussolini. U nas je zadnji dignutom desnicom pozdravljao Anto Đapić, ali je javno ipak tvrdio da je mjerio visinu kukuruza.

Rimski pozdrav - za razliku od pozdrava “Za dom spremni”, koji je uveo Ante Pavelić, doista ima dugu, a moglo bi se reći i pučku tradiciju, pa ipak, Talijanima nikad nije palo na pamet da ga vrate u službenu upotrebu.

Pozdravi tog tipa u cijelom civiliziranom svijetu danas se označuju sintagmom “Nazi-salute”: u tu vrstu pripadaju pozdravi “Heil Hitler”, “Sieg Heil”, “Heil, mein Fuhrer”, ili samo skraćeno “Heil”... 

Zagovornici “Za dom spremni” tvrde kako je riječ o starom pozdravu iz libreta Zrinskog, no to je izmišljotina, jer nitko nikad nije čuo riječ “spremni” u toj operi niti je u libretu ima. No 

- čak i da jest, a nije - pogledajmo kako zapadni mediji opisuju taj pozdrav. Britanski Daily Mail napisat će nedavno kako je Joe Šimunić kažnjen zbog “nacističkog skandiranja”. Novine, dakle, kažu - nacističkoga, a ne ustaškog, jer to Englezima ne govori previše. 

U tekstu pak koriste riječ “fašistički slogan.” Telegraph također govori o “fašističkom salutiranju”. Isto tako i New York Daily News... 

CNN je javio da je Joe Šimunić kažnjen zbog “fašističkog ustaškog pozdrava”. Washington Post pisao je kako je nogometaš kažnjen zbog “pozdrava koji je korišten za vrijeme nacističke vladavine.”

Što sve to znači? To znači da je o tom pozdravu u demokratskim zemljama postignut željezni konsenzus. “Za dom spremni” nacistički je pozdrav i - basta.

Ideju da se “Za dom spremni“ uvede kao vojni pozdrav, izraelski su mediji prenijeli u istom tonu, dok je njemački Deutsche Welle aferu prokomentirao u članku pod naslovom “lažna povijest lažnih domoljuba”...

Josip Šimunić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Englezi, Amerikanci, Židovi i Nijemci složni su, dakle, oko interpretacije te priče pa su relativno male šanse da će ih autor te inicijative, Branko Borković, akademik Josip Pečarić, biskupi Valentin Pozaić i Vlado Košić, dr. Zvonimir Šeparović, Joe Šimunić, Velimir Bujanec, Nikola Štedul, pobijediti, unatoč tome što je peticiju potpisalo oko 3000 ljudi.

Kolinda Grabar Kitarović ideju je označila provokacijom, a HDZ odbacio, uz obrazloženje kako ima dovoljno pozdrava iz Domovinskog rata.

Što je smisao ove akcije? Kome ona koristi? Nema nikakve sumnje da, na kraći rok, u ovoj poredizbornoj atmosferi, takva akcija može koristiti samo vladi Zorana Milanovića, odnosno lijevoj koaliciji, baš kao i šator u Savskoj 66. 

Čavoglavizacija javne scene, čiji je ovo vrhunac - a dojmljive slike vidjeli smo i u Kninu, i u Savskoj (plinske boce) te na Markovu trgu (stezanje policajca za vrat) - može samo dići uspavane birače ljevice, koji nisu ushićeni Milanovićevim mandatom, pa ga uz ovakve scene ipak mogu vidjeti kao jedinu branu povratku u diluvijalnu prošlost.

Među inicijatorima peticije ima bivših oficira JNA, fanatičnih titoista, bivših komunista, žestokih boljševika, pa i udbaša - i ne bi bilo baš posve paranoično tražiti motivaciju i u tom krugu. 

HDZ na ovo nema jasan odgovor - ako napadnu “Za dom spremni”, zamjerit će se desnom krilu biračkog tijela, a prihvatiti ideju ne mogu, jer bi to Hrvatsku preko noći odvelo u izolaciju...

No na dulji rok takve su akcije štetne za cijelu zemlju. Kome treba reafirmacija jedne zločinačke, usto i gubitničke ideje? Samo onima koji mrze ovu državu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.