Top News
140 prikaza

Bitka za SDP: Komadini nije trebala 'fora' s Goebbelsom

Odbor SDP-a
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Ivo Baldasar nije pomogao Komadini uspoređujući Milanovića s nacističkim monstrumom, a Komadina je ovih dana pokazao i da je lagao - unatoč obećanjima da će ići u TV sučeljavanje s Milanovićem, u zadnji je čas odustao

Zlatko Komadina je dva tjedna prije izbora za predsjednika SDP-a imao dobru situaciju pred sobom, pogotovo nakon što su u 24sata objavljene poruke iz Viber grupe u kojima Milanovićevi pobornici vrijeđaju Komadinine ljude. 

Zlatko Komadina | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)

Trebao je time samo uvjeravati članove kako je on bolji izbor i kako on ne donosi razjedinjenost u najveću oporbenu stranku. No tada mu je sve krenulo nizbrdo te je u samo tri dana doživio nekoliko udaraca koji su zapravo došli iz njegove kampanje.

Prvo je Ivo Baldasar, splitski gradonačelnik koji na Dan NDH polaže vijence na HOS-ov spomenik i psuje u TV nastupima, Milanovića na naslovnici dnevnih novina usporedio u intervjuu s Goebelsom, čime su Milanovićeve bravure oko vjeverica i sličnih životinjskih usporedbi pale u drugi plan.

Potom je u nastupu na javnoj televiziji Komadina sve one iz svoje Primorsko-goranske i susjedne Istarske županije nazvao izdajnicima, a to je njemu kao osobi koja tvrdi da je ujedinitelj SDP-a nanijelo prilično mnogo problema.

Na kraju je iz njegova stožera od njemu bliskih suradnika plasirana priča koja je završila na naslovnici dnevnih novina, a u kojoj se u slučaju poraza najavljuje osnivanje Novoga SDP-a, što je za vikend unijelo mnogo nemira među članove SDP-a.

No iako je jasno da su ovakve pogreške jako naštetile Komadini, u njegovu timu pokušavaju ostaviti dojam da to nije utjecalo na njihovu kampanju te za sve pokušavaju pronaći opravdanje.

Taktiku kampanje tako smatraju da ne trebaju mijenjati u finišu zbog svojih pogrešaka, što bi bilo drugi put da to rade. Podsjetimo, na početku kampanje Komadina je pokušavao glumiti pacifista u odnosu na HDZ i ne ići radikalno na njih, čime bi bio suprotnost Milanoviću, no vrlo je brzo, vidjevši kako vladajući djeluju i govore, zaoštrio svoju retoriku prema njima.

Doduše, ne kao Milanović, no više nego što je planirao.

"Na ovo što se dogodilo s Baldasarom odmah se reagiralo i jasno osudilo, a priča o izdajnicima je nategnuta, kao i s Novim SDP-om. Naši članovi shvaćaju da to nije primarno u kampanji. A i sami se udaraju nakon svega kad govore da mi imamo udbaške metode i nama onda nešto govore", govori mi bliski Komadinin suradnik koji me uvjerava da njima kampanja ide po planu i da taktiku ne misle mijenjati.

No jedan drugi istaknuti pobornik Komadine i dugogodišnji protivnik Milanovića s distance drugačije govori.

Zoran Milanović | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)

"Ovo s izdajnicima je ispalo potpuno krivo i ne možemo si dopuštati takve promjene. Članovi SDP-a su na takve izjave od osobe koja je inače umirujuća vrlo alergični, a onda im kao alkohol na ranu dolaze najave o nekom novom SDP-u, što sve ljuti, pogotovo nakon Holy i Josipovića koji se, realno, danas u bazi smatraju izdajnicima. Nažalost, Zlatku ovo u zadnja dva tjedna nije trebalo jer se bezveze morao na to osvrtati i peglati nešto za što je kriv i on i ljudi oko njega, a ne baviti se svojim idejama. Ne mogu procijeniti koliko će to utjecati", govori Komadininin bliski podupiratelj koji je bio aktivan u kampanji.

Iz Milanovićeva stožera čak ni neslužbeno više ne žele govoriti o protukandidatima. Kažu da su se skoncentrirali na posljednje obilaske po otocima i da su sve pogreške rezultat želje Rajka Ostojića i Davora Bernardića za što duljom kampanjom.

"Željeli su dugu kampanju i sad mogu žaliti jer im očito koncentracija pada posljednjih dana i rade gluposti, a nama dociraju o uništavanju slike stranke u javnosti. Neka se sami vade, mi obilazimo teren i pripremamo završni skup u Tvornici", govori osoba bliska Milanoviću.

Kažu da je Milanović svojom energijom iznenadio protivnički stožer koji nije očekivao da će se bivšem premijeru dati obilaziti Hrvatsku i razgovarati s članovima.

"Zoran zapravo to voli, iako svi smatraju da je on elitist i da bježi od ljudi. Pa on sam zna imena većine članova diljem Hrvatske i neku anegdotu s njima koju prepričava, dok sumnjam da Komadina bez Ostojića, Picule, Bere ili Baldasara može tako među članstvo", kažu Milanovićevi.

Jasno je kako se svaka sitnica izvlači drugima u finišu kampanje i kako se važe svaka riječ. 

Milanović jest favorit i dalje, uvjereni su mnogi koji sve gledaju sa strane, skupovi su mu posjećeniji, no isto tako mnogi govore kako se 30.000 članova ne može kontrolirati i kako mnogi tek posljednji dan donose konačnu odluku.

I jedni i drugi završne skupove imali su u Zagrebu. Rezultate će ipak čekati na Iblerovu trgu u središtu SDP-a zajedno, a onda im predstoji dva tjedna kampanje za izbornu konvenciju, gdje bi novi ili stari predsjednik SDP-a trebao dobiti najbliže suradnike.

Tu počinje lov na one koji su sjedili na dva stolca i tako postali delegati te izrada šalabahtera kako se u predsjedništvo, ali i u Glavni odbor ne bi izabrali oni iz suparničkog tabora.

No svi su svjesni da nakon izbora SDP čeka do ljeta puno šivanja rana jer alkoholne gaze na rane nisu dovoljne s obzirom na to koliko je ova duga kampanja razjedinjila SDP i nanijela im problema.

"Neki više neće sjesti i popiti kavu nikad više nakon ovih dva mjeseca, a kamoli zajedno raditi u kampanji. Puno je ovdje drugarstva razvrgnuto jer smo se odlučili igrati sami demokracije. Revolucija ipak ubija svoje ljude", kaže, pomalo tužno, sugovornik blizak Komadini koji Milanovića ne podupire.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.