Top News
1742 prikaza

Bivši američki ambasador u RH: Vrhovni sud SAD u ratu s liberalnom demokracijom

1/7
PIXSELL
Konzervativna većina na Sudu, koju podupire većina republikanskih birača, ima to izričito ustavno pravo da bude nepovrediva i gotovo neograničena

O Ukrajini ima manje vijesti nego inače, jednostavno zato što se situacija malo promijenila u posljednja dva tjedna. Kao što se i očekivalo, Rusija je padom Lisičanska uspjela zauzeti cijelu Lugansku oblast i sad okreće svoju golemu vatrenu moć na gradove u Donjeckoj oblasti s ciljem osvajanja cijele regije Donbas. To jasno predstavlja alarmantnu točku u ratu s perspektive Kijeva, ali daljnji smjer sukoba ostaje neizvjestan kao i uvijek. Ukrajinci izražavaju optimizam da će se situacija uskoro okrenuti u njihovu korist, nakon što nabave napredne dalekometne raketne sustave u dovoljnim količinama. Međutim, nejasno je u kojoj mjeri bilo koja strana može nastaviti podnositi goleme gubitke ljudstva i materijala. Istaknuti proratni ruski vojni bloger koji je oštro kritizirao strategiju Kremlja, ovaj tjedan lobirao je za mobilizaciju u punom opsegu. Čini se da je sam Putin potvrdio iscrpljeno stanje ruskih snaga sugerirajući potrebu za operativnom pauzom. Sljedeća dva mjeseca možda će pokazati može li jedna strana steći odlučujuću prednost ili će se - kao što se čini vjerojatnijim - sukob zapeti u produljenoj pat poziciji.

U Americi je proslava Dana nezavisnosti nacije 4. srpnja bila narušena posljednjim masovnim ubojstvom koje je počinio poremećeni napadač, ovaj put u mirnom prigradskom gradu sjeverno od tipično nasilnog Chicaga. Sjedinjene Američke Države proizvode poremećene pojedince u naizgled neobičnim razmjerima, a smrtonosno oružje čine lako dostupnim kako poštenim građanima, tako i onima s druge strane zakona. U umovima mnogih Amerikanaca jedina obrana od proliferacije oružja je još više oružja. Ako vam se to čini iracionalnim, razmislite o ovom: prošlog tjedna Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država srušio je više od 100 godina stari zakon države New York koji je ograničavao nošenje skrivenog oružja na javnim mjestima. Sud je svoju odluku temeljio na Ustavu SAD-a, čiji drugi amandman jamči građanima pravo na nošenje oružja. Konzervativna većina na Sudu, koju podupire većina republikanskih birača, ima to izričito ustavno pravo da bude nepovrediva i gotovo neograničena. Doista, oni to smatraju temeljnim za slobode koje su Amerikanci slavili 4. srpnja.

 | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Sadašnja većina na Vrhovnom sudu - uglavnom kandidati bivših republikanskih predsjednika Trumpa i G. W. Busha - izjašnjavaju se kao doslovni tumači Ustava SAD-a. Na temelju toga Sud je donio još jednu bombastičnu presudu kojom je utvrđeno da u Ustavu ne postoji posebna odredba kojom bi se potvrdilo pravo žene na pobačaj. Suci su tako poništili povijesnu odluku liberalne sudske većine 1973. godine (Roe protiv Wadea), koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji, čak i u državama u kojima je većina smatrala tu praksu gnusnom. To je pitanje koje najviše dijeli Sjedinjene Američke Države već pola stoljeća.

U razmaku od tjedan dana Vrhovni sud zadao je zbunjujući dvostruki udarac američkom političkom sustavu. Rezultat će s jedne strane biti nastavak nesmetane proliferacije oružja, što će zauzvrat sigurno dovesti do povećanog nasilja oružjem i sve većeg broja vlasnika oružja u beskrajnoj povratnoj vezi. Što se tiče pobačaja, odluka Suda dodatno će rasplamsati američku politiku na lokalnoj i na nacionalnoj razini. U liberalnim državama takva praksa ostat će legalna. U konzervativnim državama u kojima se ukida pobačaj najpogođenije bit će siromašne žene i djevojke koje si ne mogu priuštiti putovanje nekamo drugamo. Ali u međuvremenu, vjerski konzervativci uživaju u sjaju povijesne pobjede za koju su trebala desetljeća političke borbe i čiji je konačni uspjeh bio posljedica njihova nevjerojatnog “saveza s vragom”: krajnje nereligioznim Donaldom Trumpom.

 | Author: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL

Nereligioznim i buntovnim Donaldom Trumpom, moram dodati. To je doista druga udarna vijest iz Sjedinjenih Američkih Država, odnosno uvjerljivi dokazi kongresne istrage u tijeku da je Trump sudjelovao u pokušaju državnog udara protiv američke demokracije. Saslušanjima je utvrđeno da je Trump bio potpuno obaviješten da je Joe Biden legitimno pobijedio na izborima 2020. i da nema pravnu osnovu za osporavanje rezultata. Razotkrili su njegov neuspjeli pokušaj snažnog zastrašivanja lokalnih republikanskih dužnosnika kako bi ilegalno osporili rezultate izbora u svojim državama. A Odbor je pokazao kako se Trump urotio kako bi spriječio Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu 6. siječnja. Isprva se pokušao dodvoriti ili obeshrabriti svog potpredsjednika Mikea Pencea da sabotira prebrojavanje glasova izbornog kolegija, a njegova dužnost bila je predsjedati nad time. Kad to nije uspjelo, Trump se konačno okrenuo svjetini, na koju je računao da će širiti kaos na Capitolu i spriječiti da Bidenova pobjeda bude službeno registrirana.

Najeksplozivnije svjedočanstvo stiglo je prošlog tjedna od ključnog pomoćnika bivšeg šefa osoblja Bijele kuće, Cassidyja Hutchinsona, koji je posvjedočio da je Trump znao da je svjetina naoružana i opasna te da ju je ipak jedva čekao poslati na put prema Capitolu - pa čak i osobno je odvesti do sjedišta Kongresa. Također je izvijestila da je Trump bio svjestan i ravnodušan prema prijetnji koju je svjetina predstavljala za život njegova potpredsjednika. Očekuje se kako će u sljedećim tjednima biti izneseno još inkriminirajućih dokaza na posljednjim saslušanjima odbora.

 | Author: REUTERS REUTERS

Pa ipak, hoće li se Trump suočiti sa značajnim posljedicama za svoje buntovno ponašanje daleko je od izvjesnog. Odluka će u konačnici biti na državnom odvjetniku hoće li kazneno goniti bivšeg predsjednika, što se nikad nije dogodilo u američkoj povijesti. Nitko ne bi trebao biti iznad zakona, ali osuđivanje Trumpa na suđenju bilo bi teško, a nastojanje da se to učini moglo bi izazvati nasilje Trumpovih fanatičnih pristaša, kojih ima na desetke milijuna.

Prepredeni preživjeli, Trump vidi stvarnu prijetnju koja mu dolazi od potencijalnih republikanskih suparnika za stranačku predsjedničku nominaciju 2024., koji se doista privatno nadaju da će istraga poremetiti njegovu kandidaturu. U panici zbog saslušanja, Trump, kako se izvješćuje, razmišlja o proglašenju svoje kandidature za 2024. znatno prije roka, možda već ovog ili sljedećeg mjeseca, u nastojanju da odvrati druge od ulaska u utrku. Nesumnjivo ga ohrabruje činjenica da je istraga do sada imala malo vidljivog utjecaja na njegovu potporu među republikanskim biračima. Nažalost, oni u stvarnosti vjeruju da je Biden nelegitiman predsjednik i da bi Trump trebao biti u Bijeloj kući bez obzira na stvarne rezultate izbora 2020. godine. Suučesnici su u laži i subverziji demokratskog procesa.

Neki politički analitičari vjeruju da bi saslušanja ipak mogla na kraju pomoći uvjeriti republikance da prihvate manje problematičnog kandidata s većim izgledima za pobjedu 2024. godine - primjerice, borbenog guvernera Floride, Rona DeSantisa, čija popularnost doista raste u republikanskim istraživanjima javnog mnijenja i koji je očito bacio oko na predsjedničku kandidaturu. Sve je moguće u nastavku istrage, ali moja procjena je da će trebati više nego što smo dosad vidjeli da se Trumpu uskrati republikanska nominacija koja mu je sad dostupna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Crocop79 22:27 13.Srpanj 2022.

    Članak je toliko dobar da pišete o Casidy Hutchinson kao muškarcu, a radi se o ženi, vrhunski poznavatelji materije...

  • BESTpartizan 18:17 13.Srpanj 2022.

    Trump luzer