Top News
122 prikaza

Bivši turski parlamentarac: "Erdogan će iskoristiti krizu za konsolidaciju moći"

Turska vojska
BAZ RATNER/REUTERS/PIXSELL
Deseci tisuća turskih državnih dužnosnika ostat će bez posla, a tisuće su zatvorene zbog sumnje u sudjelovanje u neuspjelom pokušaju vojnog udara prošlog tjedna.

Gotovo tjedan dana prošao je otkako je turska vojska izišla na ulice gradova i pokušala preuzeti vlast. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan u posljednji trenutak izbjegao je smrt, a pojavili su se medijski napisi da su brojni političari već bili pomirili se s vlastitom smrću. Zašto je sada puč propao, a nekoliko puta ranije je vojska uspješno preuzela vlast u Turskoj? Što će se događati s turskim članstvom u NATO-u i Europskoj uniji nakon političkih čistki što ih ovih dana provodi Erdogan i njemu odani elementi državnog aparata? Sve su to pitanja na koja, po svemu sudeći, još dulje vrijeme nećemo dobiti odgovor. Međutim, pobliže s tom tematikom može nas upoznati doktor Aykan Erdemir, bivši zastupnik u turskom parlamentu i član zajedničkog saborskog odbora EU i Turske.

Najbitnije pitanje je zašto je vojni udar propao, a 1997. godine vojska je uspjela promijeniti vladajuću strukturu. "Mislim da se mnogo toga promijenilo u Turskoj od vojnih udara iz osamdesetih i 1997.. Velika većina turske javnosti vjeruje kako vojsci više nije mjesto u politici. Pregovori o pristupanju Turske Europskoj uniji također su doprinijeli reformi odnosa vojske i civila. Dosta je nesretno to što su pučisti bili tako udaljeni od vlastitog društva", ispričao je Erdemir u ekskluzivnom razgovoru za Express.

Erdoganova slika uz Atatürkovu | Author: Lena Klimkeit/DPA/PIXSELL Lena Klimkeit/DPA/PIXSELL

Brojke uhićenih su zapanjujuće, ali Erdermir smatra da je sve moglo završiti znatno drukčije da je Erdogan iskoristio političku dobru volju nakon pokušaja vojnog udara i osude pučista od svih parlamentarnih stranaka, uključujući i kurdskog HDP.a "Odmah na početku je pokušaj vojnog udara ujedinio vlasti i opoziciju u Turskoj u otporu vojnom preuzimanju vlasti. Nezavisni mediji, poznati po glasnim kritikama autoritativne vlasti predsjednika Erdogana, branili su izabranu vlast usprkos vojnim pritiscima. Ovo je bila ogromna prilika za Erdogana da oporbi pruži ruku kako bi mogli početi skladnije upravljati Turksom. Čini se da će Erdogan potratiti ovu jedinstvenu priliku. Iskoristit će krizu kako bi konsolidirao svoju moć i dodatno osnažio svoju vlast", objašnjava Erdemir.

Čistkama ovog tjedna posebno je izložena vojska i policija. Privedeno je oko 6.000 vojnika, gotovo trećina svih turskih generala i admirala nalazi se u lisicama, ali tu ne prestaju čistke turskog sigurnosnog aparata. Suspendirano je oko 9.000 policajaca, 2.745 sudaca i gotovo 9.000 ostalih zaposlenika ministarstva unutarnjih poslova. 

Doktor Erdemir, trenutačno predavač na sveučilištu u Bilkentu kaže da će političke čistke ostaviti velike posljedice. "Turske snage sigurnosti, uključujući i vojsku i policiju i obavještajne službe, teško su pogođene propalim vojnim udarom. Osim što gube tisuće pripadnika, izgubit će i neprocjenjivo iskustvo i vještine. Posljedica toga će biti velike posljedice na tursku borbu protiv Islamske države, ali i kurdskih pobunjenika. Izjave američkog ministra vanjskih poslova Johna Kerrya dodatno će ohladiti već sada zategnute odnose Ankare i Washingtona", smatra Erdemir.

Erdoganove pristalice na trgu Taksim u Istanbulu | Author: TUMAY BERKIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL TUMAY BERKIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Turska je gotovo nevjerojatno bitan američki saveznik iz mnoštva razloga, od granice sa Sirijom, Irakom i Iranom, sve redom državama s kojima SAD nema baš ugodne odnose, do kontrole strateški bitnih Bospora i Dardanela. Na turskom tlu nalaze se američki zrakoplovi koji bombardiraju Islamsku državu, u zračnoj bazi Incirlik nalazi se između 50 i 90 američkih nuklearnih bombi. Ti odnosi ovih dana nalaze se na najvećim iskušenjima u bližoj povijesti.

Riječima doktora Erdemira: "Turski ministar rada optužio je SAD da stoje iza pokušaja vojnog udara. Sukladno tome, tursko-američki odnosi bit će jedna od žrtava propalog vojnog udara. Problemi u bilateralnim odnosima mogli bi se proširiti na odnose Turske i NATO-a. Sjevernoatlantski savez bi trebao nastaviti podsjećati Tursku da NATO nije samo vojni savez već i savez liberalnih demokratskih vrijednosti. NATO bi također mogao ponuditi pomoć u reformiranju problematičnih odnosa između vojske i civila u Turskoj."

Hrvatska i Turska istog dana počeli su pristupne pregovore s Europskom unijom, a Turska do danas nije ostvarila značajniji napredak. Iako, pregovori godinama stoje na mrtvoj točki, Erdemir smatra da EU može i treba imati utjecaja na tursko društvo. "Europska unija mogla bi imati veliki utjecaj na prava i slobode u ovim teškim trenucima. Europski dužnosnici trebali bi poticati svoje turske kolege da poštuju zakone i zakonske procedure. Istovremeno bi trebali poticati na institucionalne reforme kojima bi se spriječili budući vojni udari", ispričao nam je Erdemir.

Kratko je komentirao i čistke državnog aparata od svih nepoćudnih zaposlenika što ih ovih dana provodi predsjednik Erdogan: "Velik broj uhićenih vojnika i časnika dobar je pokazatelj da je propali vojni udar bio rezultat suradnje brojnih frakcija turskog društva. Od Gulenovih simpatizera, sekularnih nacionalista pa do časnika koji su se vjerojatno pridružili pučistima kako bi ostvarili osobni probitak. To je još jedan podsjetnik da turska vojska ima institucionalne nedostatke koji rezultiraju vojnim udarima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.