Top News
3347 prikaza

Bizaran razlog zbog kojeg će Trump spasiti Kima od sramote

Kim Jong Un i Donald Trump
REUTERS
Sjeverna Koreja već je dugi niz godina izložena vrlo teškim sankcijama, što je Kimu stvorilo neočekivane probleme

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je dao naslutiti da bi se sa Kim Jong Unom želio sastati u demilitariziranoj zoni, najnaoružanijoj granici na svijetu, a ta bi Trumpova želja mogla Kim Jong Una spasiti od prilično velike sramote.

Kim je naime otako je postao predsjednik Sjeverne Koreje 2011. godine samo jednom putovao u inozemstvo i to u susjednu Kinu, a tamo je išao vlakom. Neki su stručnjaci u travnju za Washington Post rekli kako je vrlo moguće da Kim nema zrakoplov koji je u stanju letjeti na dugom letu bez prestanka.

"Znali smo se jako dobro zezati oko toga što Sjeverna Koreja ima. To je sve teška starudija. Šalili smo se na račun njihovih prastarih sovjetskih aviona", rekla je Sue Mi Terry, bivša analitičarka CIA-e.

Donald Trump PIŠ-PIŠ DOSJE Top News Najveći misterij Trumpove divlje noći u Moskvi

"Sjeverna Koreja nemaju zrakopolov koji može letjeti preko Pacifika. Većina je prestara za tako nešto", rekao je analitičar Joseph Bermudez.

Sjeverna Koreja već je dugi niz godina izložena vrlo teškim sankcijama i za Pjongjang je postala praktički nemoguća misija da kupe ili održavaju svoje zrakoplove. Osim toga, gotovo kompletno gorivo za svoje avione uvoze iz Kine, koja je jako srezala izvoz u Sjevernu Koreju.

Neki stručnjaci pak smatraju da zrakoplovna flota Sjeverne Koreje možda ipak ima zrakoplove koji mogu odraditi međunarodne letove. Air Koryo, sjevernokorejska državna zrakoplovna kompanija u svojoj floti ima dva Tupoljeva, koji su slični Boeingu 757.

Također postoje sugestije kako bi usluge letenja Kim Jong Unu mogle ponuditi Švedska ili Južna Koreja, ali tek taj potez bi za Kima bio malo veća sramota. Osim toga, Kim Jong Un je i sam pilot i poznato je da voli letjeti, pa bi i ta činjenica stvorila dodatnu neugodu za ovu situaciju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.