Top News
3427 prikaza

Bizarni atentati, otmice i napadi Sjeverne Koreje

Kim Jong Un
REUTERS
Sjeverna Koreja malo čime više može iznenaditi, a Južna Koreja je nakon smrti Kimovog polubrata podsjetila na dio njihovih incidenata

Južna Koreja optužila je sjevernokorejske agente da stoje iza neočekivane smrti Kima Jong Nama, sina bivšeg diktatora Kima Jong Ila. Pokažu li se optužbe točnima, bit će to tek posljednji u nizu atentata i napada tajnih agenata sjevernokorejske obavještajne službe na disidente i južnokorejske državljane.

Bomba na zrakoplovu

Kako piše CNN, krajem 1987. godine na zrakoplovu Korean Aira eksplodirala je bomba i poginulo je svih 115 ljudi na letu. Istragom je utvrđeno da je dvoje sjevernokorejskih agenata postavilo bombu tijekom presjedanja u Abu Dhabiju. Njih dvoje su se iskrcali i bomba je eksplodirala dok je zrakoplov letio iznad Andamanskog mora. Dok se policija približavala tajnim agentima, oboje su progutali cijanid i pokušali samoubojstvo. Kim Hyon-hui je preživjela i na kraju je izručena Južnoj Koreji gdje je osuđena na smrt. Kasnije je pomilovana i nastavila je surađivati s južnokorejskim vlastima.

Pokušaj atentata

Sedam godina je disident i prebjeg Park Sang-hak slao balone s kritikama na račun Sjeverne Koreje i vladajućeg režima. Dok se on skrivao u Južnoj Koreji, cijelo vrijeme su mu prijetili, a krajem 2012. godine su prijetnje odlučili pretvoriti u djelo. 

Kim Jong Un Kim Jong-nam Top News Kim Jong-un ubio brata? U pismu ga molio da ga spasi

Sjevernokorejski ubojica pokušao je ubiti Parka koristeći olovku koja je ispaljivala otrovne kuglice. "Pištolj možete vidjeti, ali ova oružja su tako neprimjetna da je nevjerojatno lako ubiti nekoga. Bio bih mrtav na licu mjesta", ispričao je Park 2012. godine za CNN. Na njegovu sreću, nesuđeni ubojica uhvaćen je nedugo prije pokušaja atentata.

Otmica redatelja

Redatelj Shin Sang-ok i glumica Choi Eun-hee nekad su bili pravi kraljevski par u okvirima južnokorejske kinematografije. U siječnju 1978. godine je Choi oteta u Hong Kongu, a Shina je zadesila ista sudbina šest mjeseci kasnije dok je pokušavao otkriti što se dogodilo njegovoj supruzi. Ispostavilo se da su ih oteli sjevernokorejski agenti kako bi dvojac snimao filmove za potrebe režima Kim Jong Ila. Možda i najpoznatiji je Pulgasari, priča o mitskom čudovištu nalik Godzilli.

Špijuniranje u Južnoj Koreji

Osim brojnih pokušaja ubojstava, tajni agenti sjevernokorejske obavještajne službe godinama špijuniraju južno od granice. Won Jeong-hwa osuđena je na pet godina zatvora nakon što je priznala da je zavodila južnokorejske vojne dužnosnike kako bi iz njih izvukla tajne informacije.

Kim Jong-un ŠOKANTAN VIDEO Life Strava i užas u Koreji: Tjeraju djecu da grade prugu

Bivši sjevernokorejski špijun ispričao je medijima kako je prošao četverogodišnje obrazovanje gdje su ga učili borilačkim vještinama, ronjenju i baratanju eksplozivima. "Špijuni su jednaki generalima. Špijuni su jako važni Sjevernoj Koreji", ispričao je Kim Dong-shik 2015. godine.

Ostale otmice

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, sjevernokorejski agenti oteli su najmanje 17 Japanaca, a neke procjene kažu da je i više od japanskih državljana oteto i prebačeno u Sjevernu Koreju. Japan službeno priznaje samo 17, a Sjeverna Koreja kaže da su oteli 13 civila, nezavisna istraživanja kažu da bi žrtava moglo biti i znatno više. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.