Top News
5541 prikaza

Srbi bjesne: Tajna večera Mesića i albanskog milijardera

Stjepan Mesić
Patrik Macek/ PIXSELL
Tvrde da za multimilijunaša Behgjeta Pacollija pokušava spasiti Ramusha Haradinaja iz Francuske

Srbijanski "Blic" optužio je bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da ga je "kosovski milijuner" Behgjet Pacolli "debelo platio kako bi se založio za slobodu lidera OVK Ramusha Haradinaja. "Blic" to argumentira fotografijom s večere na kojoj su bili, među ostalima, Pacolli i Mesić. Haradinaj je krajem 2004. i početkom 2005. nakratko bio četvrti kosovski premijer, Pacolli je 2011. mjesec i pol bio kosovski predsjednik.

Uglavnom, Haradinaj u Francuskoj čeka na odluku nadležnog lokalnog prizivnog suda da odluči o njegovom izručenju Srbiji, koja mu na dušu stavlja određene ratne zločine tijekom rata na Kosovu. 2015. Srbija je to isto tražila i od Slovenije, no tamo su ga nakon nekoliko dana zadržavanja pustili na slobodu. Mesić je, piše Blic, prošlog tjedna posjetio Prištinu, što povezuje s odlukom prizivnog suda koja se očekuje u četvrtak.

"Upoznat sam sa svim detaljima nakon uhićenja mog prijateja Ramusha Haradinaja, za kojega se nadam da se uskoro naći na slobodi", citirao je "Blic" Mesićevu izjavu koju je dao novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom Isom Mustafom i vodstvom stranke Alijansa za budućnost Kosova, čiji je Haradinaj predsjednik. "Blic" je već nekoliko puta pisao da Pacolli "ne žali novca kako bi oslobodio Haradinaja".

Ovaj put pronašli su političkog analitičara Branka Raduna koji je potvrdio tezu u članku: "Mesić je bio poznat po proalbanskim izjavama još početkom devedesetih godina, za vrijeme vladavine Franje Tuđmana, ali i kasnije." Haradinaj konačnu odluku čeka na slobodi, ali uz oduzimanje putovnice i zabranu izlaska iz Francuske kao zaštitne mjere.

Što se hrvatskih medija tiče, o Pacolliju su u nekoliko navrata pisali kao o "najbogatijem Albancu na svijetu", te o tome da je, kao građevinski biznismen, svoje prve velike novce zaradio restauriranjem Kremlja. Od 1999. do 2002. bio je u braku s talijansko albanskom pjevačicom Annom Oxom.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Thaicoom 12:00 28.Veljača 2017.

    Gdje su soldi tam je meske.. stari lisac.

  • Jugoivo 11:11 28.Veljača 2017.

    Dali je večeru možda spremila bivša miljarderkova žena Ana Oxa, koja je uskrsnula kao albanka i lila toliko "krokodilskih suza" za albansku djecu, da nije došla ni na humanitarni koncert za pomoć toj djeci, u Areni u Puli (u aranžmanu ... prikaži još!nu ondašnjeg albanskog referenta za kulturne dogadjaje u tom gradu)! P.s. I taj milijarder otišo jugoslavenskim pasošem, i obogatio se (zar nije bio pod istragom!?) u Švicarskoj.