Kultura
1309 prikaza

"Zbog Olimpijade naša je povijest nestala u plamenu"

Muzej u Rio de Janeiru
1/17
REUTERS
U Rio de Janeiru do temelja je izgorio vjerojatno najvažniji muzej u Latinskoj Americi koji je, neprestano bio ignoriran od strane vlasti

Plamen je progutao brazilski Nacionalni muzej u Rio de Janeiru i skupa s njime barem 11.000 godina povijesti, kao i samu palaču koja je nekada bila dom portugalskog plemstva i kraljevske obitelji, a proteklih 200 godina najvažniji muzej u državi, piše CNN.

Čim je požar stavljen pod kontrolu (iako gotovo ništa nije spašeno), na ulice su izašle stotine prosvjednika koje su se pokušale probiti do ruševine. Policija ih je zaustavljala suzavcima, a tek kada je požar ugašen pustili su ih u dvorište da se simbolički oproste od muzeja, i nekih od najvažnijih artefakata njihove kolektivne povijesti.

Požar u Nacionalnom muzeju u Brazilu, Rio de Janeiro | Author: FABIO TEIXEIRA/DPA/PIXSELL FABIO TEIXEIRA/DPA/PIXSELL
Vatrogasci u zgradu i dalje ne puštaju nikoga jer se boje kolapsa zidova.

Većina je kolekcija uništena zauvijek, uključujući i neprocjenjive artefakte iz doba prije kolonizacije. Dio koji se čuva u pokrajnjim zgradama, poput knjižnice s 500.000 dokumenata, je spašen, a neoštećen je i meteorit iz 1784. godine.

Odsjeke za biološku antropologiju, arheologiju, etnologiju, geologiju, paleontologiju i zoologiju progutao je plamen. Među tisućama izložbenih primjeraka nestala je i "Luzia", lubanja i kosti više od 11.000 godina stare žene (najstariji ljudski ostaci pronađeni u Brazilu), mumije iz Andi i starine iz Egipta.

Tijekom vatrenog inferna ispred zgrade su dojurili i zaposlenici, akademici i studenti. Plakali su dok su davali izjave. 

"Luzia" | Author: National Museum of Brasil National Museum of Brasil
"Ovo je najvažnija institucija ove vrste u Latinskoj Americi, ovdje je 200 godina rada i naši životni projekti", rekao je Marco Aurélio Caldas, koji je u muzeju radio devet godina.

Gnjev je građana velik jer već godinama krive vlast da potpuno ignorira kulturu i muzeje u državi.

Nacionalni muzej u Brazilu, Rio de Janeiro | Author: Wikipedia Wikipedia
"Godine ignoriranja su uzrok ovoj vatri. Samo je odsjek antropologije prošao kroz apsurdne rezove u protekle dvije godine, uzeli su nam 70 posto financija", rekao je student antropologije Caio za AFP. On je u muzeju provodio dane učeći i prateći rad mentora.

Samo su dva hidranta imala dovoljan pritisak pa su vatrogasci vodu morali vući iz obližnje bare, a sustav prskalica je bio tako zastario da ne bi "ugasio niti upaljeni čik".

Požar u Nacionalnom muzeju u Brazilu, Rio de Janeiro | Author: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL
Da je sve neadekvatno potvrdio je i brazilski Ministar kulture Serguio Sá Leitao. Mnogi idu tako daleko da prstom pokazuju i prema brazilskom predsjedniku Michel Temeru i njegovoj prethodnici, Dilmi Rousseff, koje optužuju za novčane malverzacije prije, tijekom i nakon Olimpijskih igara u Riju te nogometnog prvenstva dvije godine ranije, 2014 . - sportskih događanja koja su ispraznila nacionalnu blagajnu, raselila tisuće u favelama, a služila su tome da "podignu" popularnost onih na vlasti.

To je porezne obveznike koštalo milijune dolara, dok se na stranu stavljalo sve ostalo - posebice kulturu i znanost. 

Požar u Nacionalnom muzeju u Brazilu, Rio de Janeiro | Author: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL
Ipak, neki prvi veći "komad" novca čekao se u listopadu, nakon niza natječaja, no sada će se to morati preusmjeriti u spašavanje onog što se spasiti da.

Predsjednik Temer gubitak je nazvao "nenadoknadivim", dok je njegova konkurencija, političarka Marina Silva požar nazvala "lobotomijom brazilske memorije" i kaže da se to "dalo naslutiti s obzirom na rezove u visokom obrazovanju i institucijama ovakve vrste".

Požar u Nacionalnom muzeju u Brazilu, Rio de Janeiro | Author: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL
Vatrogasce kao i, kasnije, ekipu zaposlenih, čeka čišćenje ostatak iz kojih se, možda, nešto može spasiti. 

"Malo toga će ostati. Morati ćemo čekati da vatrogasci sve završe da uopće vidimo što eventualno nije prah i pepeo. Nadam se da ćemo gotovo odmah započeti internacionalnu kampanju i mobilizirati kolekcionare koji su voljni donirati ili prodati svoje kolekcije", kaže jedan od direktora João Carlos Nara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:28 05.Rujan 2018.

    spaljeno do temelja