Top News
331 prikaza

Ćaća se vratio nasmiješen - ne prijeti mu više odlazak u zatvor

Ivo Sanader
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Sudski postupci protiv Sanadera trajat će godinama, a suoptuženici koji su ga prije teretili mijenjaju taktiku

Unatoč tome što je protiv njega i dalje na snazi pet optužnica, ponovno je nasmijan. Na licu mu više nema grča koji je stvarala neizvjesnost od ishoda sudskih postupaka, a i cijelo držanje mu odaje optimizam, energičnost i svojevrstan polet. Krila mu je dala i nova taktika troje suoptuženih u Fimi mediji koji su na prvom suđenju rekli da su krivi.

Vrhovni sud vratio je taj postupak na ponovno suđenje, a Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević, koji su unatoč priznanju kažnjeni zakonskim kaznama, promijenili su taktiku i sad tvrde – nismo krivi. Upravo je Barišić, rizničar HDZ-a i dugogodišnji Sanaderov intimus, koji je nosio odijela Brioni i gotovo svakodnevno ručao u restoranu gdje ručak stoji više stotina kuna, na prvom suđenju “bombardirao” Sanadera ustvrdivši da mu je u vilu u Kozarčevu odnio 15,27 milijuna kuna. Bivši ravnatelj Carine Barišić ustvrdio je kako je za Sanadera kupovao odijela Brioni, blindirani BMW, te mu dostavljao novac izvučen fiktivnim ugovorima sklopljenim između javnih i državnih poduzeća i tvrtke Navenke Jurak Fimi medije.

Ponovljeno suđenje u ovom postupku, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora i povrat 15,27 milijuna kuna nezakonito stečenog novca, trebalo bi početi već u lipnju. No samo prije mjesec dana, neposredno prije nego što je sud trebao objaviti presudu u Planinskoj, na Sanaderovu licu očitovala se zabrinutost. Da je bio osuđen na više od pet godina po automatizmu bi ponovno završio u Remetincu. U ovom postupku Uskok ga tereti da je za mito od 17 milijuna kuna sredio da Ministarstvo regionalnog razvitka po napuhanoj cijeni kupi zgradu bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i vlasnika lanca mesnica Stjepana Fiolića. Osim optužbi bivšeg ministra Petra Čobankovića, Stjepana Fiolića, i audiosnimka sjednice vlade iz travnja 2009. nije išla na ruku Sanaderu.

- To je ovo što je premijer malo prije objasnio. Tko je za? Hvala - rekla je tadašnja potpredsjednica vlade Jadranka Kosor iznijevši kao dopunsku točku na zatvorenom dijelu sjednice vlade kupnju zgrade u Planinskoj. Nervoza i napetost ga je napustila kad je sutkinja Jasna Smiljanić, umjesto objave presude, naložila novo kombinirano financijsko-građevinsko vještačenje. Kako jedna sutkinja iz tročlanog vijeća odlazi u mirovinu, postupak će, nakon što vještaci odrade svoj dio posla, krenuti ispočetka - najvjerojatnije krajem jeseni. Dan nakon obrata u suđenju u Planinskoj Sanader je već bio u Londonu.

- Nisam svjedok MOL-a, nego istine. Pozvao me predsjednik Arbitražnog suda, a arbitraža se vodi na prijedlog vlade Zorana Milanovića. Optužili su me da sam primio mito i MOL da je meni dao mito. To nije točno i nije dokazano na hrvatskom sudu. Milanović i njegova vlada su podizanjem tužbe prije nego što je proces gotov poručili Vrhovnom sudu da ako prihvate našu žalbu da su izdajnici. Drugo, mita nije bilo. To tvrdim danas, tvrdio sam jučer i tvrdit ću sutra - izjavio je tada Sanader za HRT. U međuvremenu suđenje protiv Sanadera u predmetu Ina- MOL na domaćem sudu je na čekanju. Ina-MOL i Hypo su spojeni s postupkom protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija te oni sigurno neće brzo završiti. Podsjećamo, Sanadera se u slučaju Hypo i Ina-MOL tereti za ratno profiterstvo i primanje mita MOL-a, dok je Hernadiju još u veljači, u odsutnosti, trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera.

No suđenje je odgođeno jer Vrhovni sud još nije odlučio hoće li se cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju ili samo dio nje prevesti na mađarski. A kad suci odluče, treba papire i prevesti što će potrajati. Sanader je optužen i u predmetu HEP-Dioki. terete ga da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi lani u studenome, no zbog teške bolesti Ivana Mravka sutkinja ga je odgodila za 8. lipnja. Doznajemo da je Mravak i dalje teško bolestan pa suđenje u ovom postupka neće početi u lipnju. Sanader sad ne treba bronhi bombon da bi lakše disao. Suđenja u Planinskoj i Fimi mediji neće biti dovršeni ove godine, a pitanje je kada će početi ostala dva suđenja. Sanader često, braneći se, ističe kako su ga sudovi oslobodili.

No Ustavni sud Sanadera nije oslobodio nego je te predmete vratio na ponovno suđenje. Presude su ukinute, rekao je Ustavni sud, ne zato što je Sanader nevin, nego jer mu nisu osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni zakonom. Isto je i s presudom Vrhovnog suda u Fimi mediji. Sud je zbog bitnih povreda kaznenog postupka ukinuo cijelu presudu te je zaključio da je Sanaderu i ostalima bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje koje je zajamčeno Ustavom i međunarodnim konvencijama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.