Top News
533 prikaza

Izgura li Planinsku s manje od pet godina, Sanader je na konju

Čedo Prodanović, Ivo Sanader i Jadranka Sloković
Željko Lukunić (PIXSELL)
U najtežem procesu, za Planinsku, Sanader ne stoji loše, kažu naši izvori i dodaju kako se to vidi i po ležernom ponašanju njegovih odvjetnika, koji su se pozabavili Crnojom...

Upućeni izvor iz vrha pravosudne vlasti vjeruje da Ivo Sanader ima veće šanse no što se to dosad činilo.... - Njemu je već i neriješen rezultat u tom predmetu svojevrsna pobjeda - objašnjava nam sugovornik, dodajući odmah detalje:

- Naime, ako mu prvostupanjska presuda za Planinsku bude manja od pet godina, on ostaje na slobodi, a tad mu je sve puno lakše. Jedino ako dobije više od pet godina, ide u zatvor, a to bi mu onda zakompliciralo situaciju. 

Čini se da su i njegovi odvjetnici vrlo optimistični. U vrijeme kad se rasplet Planinske bliži kraju, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković preuzeli su, i to bona fide, dakle bez honorara, svojevrsno “vještačenje” slučaja Crnoja Tomislavu Karamarku i Tihomiru Oreškoviću.

Iz tog predmeta nisu mogli izvući nikakvu korist osim utvrđivanja reputacije vodećih hrvatskih odvjetnika, pa bi se moglo pretpostaviti kako su tvrdo uvjereni da im slavni klijent ne stoji loše... 

Neki su stručnjaci čak “iščitali” da će nakon ovoga Ivo Sanader biti oslobođen u postupcima koji se protiv njega vode na Županijskom sudu u Zagrebu.

Ivo Sanader izlazi iz svoje kuće u Kozarčevoj | Author: Bogdan Blotnej/24sata Bogdan Blotnej/24sata

Sanader je prošli tjedan završio s obranom u Planinskoj. Osim što je po tko zna koji put ponovio da je riječ o političkom progonu koji su protiv njega proveli Jadranka Kosor, njegova bivša desna ruka, te bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić (Tomislava Karamarka, koji je s njima bio na sastanku 4. siječnja 2010. u Vladi, nakon što je Sanader u središnjici stranke pokušao izvesti puč, Sanader nikad ne spominje), a nedugo nakon izlaska iz zatvora bivši premijer se, tvrde HDZ-ovci, slučajno sreo s Karamarkom u Sheratonu i samo su se pozdravili. 

Je li to bilo i nešto više od slučajnoga kontakta, tek treba vidjeti, no nije nemoguće da je riječ o pukom stjecaju okolnosti.

Sanaderov odvjetnik Goran Suić ima ured u blizini Sheratona, gdje često pije kavu, dok Karamarko stanuje u susjedstvu i Sheraton mu je drugi dom. 

Prilikom zadnjeg dolaska na sud Ivo Sanader za novu vladu je rekao “Dobra će biti”, a kad su ga pitali kako to misli, rekao je: “Ma ne poznajem ja te ljude” i više nije govorio o toj temi.

Braneći se u postupku Planinska, Sanader je sve svalio na Petra Čobankovića i Stjepana Fiolića, koji je rekao kako je Sanaderu donio 17 milijuna kuna mita u kutiji za hrenovke.

Navodno su u Uskoku išli provjeriti je li moguće da toliki iznos novca stane u kutiju. Naravno, nisu imali toliko svežnjeva novca, no utvrdili su, navodno, da u tim gabaritima stane toliko novca.

"Niti u pokušaju kupnje Planinske od strane Hrvatskih šuma, a ni kasnije kod kupnje zgrade od Ministarstva regionalnog razvoja, nisam kriv", rekao je Sanader i prebacio odgovornost na svoje suradnike.

"Istina je suprotna od onog što tvrdi Tužiteljstvo, a to je da sam ja zabranio kupnju Planinske kad sam prvi put čuo za tu ideju", rekao je Sanader.

"Na sjednici Vlade 2. travnja 2009. na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice bilo je 13 točaka, na zatvorenom 23 točke dnevnog reda i vidljivo je da točke o Planinskoj nema. Ja o tome nisam govorio ni na jednom dijelu sjednice. Nisam znao da Petar Čobanković, najvjerojatnije u dogovoru s Jadrankom Kosor, hoće staviti tu točku na dnevni red kad ja odem sa sjednice. Koji su njezini motivi bili da uvrsti tu točku, ne znam, ali je činjenica da ju je uvrstila bez prethodne rasprave i baš onda kad mene nije bilo. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću radi njegova prijateljstva s Fiolićem? Je li imala neke druge motive? Ne želim o tome špekulirati", branio se Sanader.

U svakom slučaju, Fiolić je, nakon što je Sanader u ponedjeljak završio s obranom, upitao novinare “Jeste li vidjeli to kino?” 

Najavio je da će u petak dati dopunu obrane, pa bi petak mogao biti i Dan D za Sanadera, dan koji će biti odlučujući za njegovu sudbinu ako Fiolić ima još nekog asa u rukavu kojim bi mogao dokazati da je Sanaderu donio milijune.

Što se tiče ostalih predmeta, Fimi medije te Ina-MOL i Hypa, s kojim je spojen i postupak protiv Zsolta Hernadija, oni sigurno neće brzo završiti. 

Naime, Fimi media počinje već ovaj mjesec ispočetka kod sutkinje Ivane Čalić, no u drugom postupku to će potrajati. 

Vrhovni sud, naime, već godinu dana nije odlučio niti hoće li se dokumentacija u postupku što je počeo protiv Hernadyja prevesti na mađarski.

Budu li tom brzinom donosile i druge odluke, godinama ćemo čekati sudski rasplet. Zanimljivo je i da je Sanader, braneći se, više puta istaknuo da je presude protiv njega ukinuo Vrhovni i Ustavni sud. 

No Ustavni sud Sanadera nije oslobodio nego je te predmete vratio na ponovno suđenje. Presude su ukinute, rekao je Ustavni sud, ne zato što je Sanader nevin nego jer mu nisu osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni zakonom. 

Vrhovni sud nije oslobodio Sanadera u Fimi mediji nego je presudu vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

Sanader je do sada u zatvorima proveo četiri godine. Zdravlje mu je nešto narušeno, no koncentriran je i lavovski se bori da se ne vrati u Remetinec. 

Bijes javnosti protiv njega pomalo je otupio, osobito u svjetlu činjenice da je njegova era, u nekim elementima, izgledala kao Periklovo razdoblje naspram čemerne današnjice.

Sanader je radikalnu, ognjištarsku desnicu pospremio pod tepih, činilo se zauvijek, no danas se vidi da je to bilo tek privremeno...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.