Top News
28601 prikaza

CIA nudi posao: Milijun kuna godišnje ako znate hrvatski!

Ilustracija tajni CIA-e
screenshot/youtube
Najveća i najmoćnija svjetska špijunska agencija uvijek traži ambiciozne zaposlenike

Govorite hrvatski, bosanski ili srpski? E pa možda ste upravo Vi savršen kandidat, ili kandidatkinja, za rad u najvećoj špijunskoj agenciji na svijetu. CIA, naime, traži baš ljude s odličnim poznavanjem tih jezika. Osim "mogućnosti da brane Sjedinjene Američke Države", potencijalni novi zaposlenici dobivaju novčane bonuse do 35.000 dolara, ovisno o poznavanju jezika i funkciji koju će preuzeti. I to odmah po zaposlenju.

Ilustracija tajni CIA-e Dosjei X Life Tajni dosje CIA-e: Ljudi s nadnaravnim moćima

Vjerojatno najprimamljivije radno mjesto je ono instruktora za strane jezike u CIA-inom sjedištu u Washingtonu s plaćom do 161.900 dolara, bez raznih bonusa, što je oko milijun kuna. "CIA pruža vrhunsku obuku energičnim, kreativnim i upornim obavještajnim profesionalcima. Instruktori jezika izvršavaju programe koji pružaju studentima sva potrebna kulturološka i jezična znanja potrebna za rad i boravak u inozemstvu", stoji, između ostaloga, u oglasu za posao.

Naravno, ako Vas pak zanima nešto malo operativnije, CIA traži kandidate za prikupljanje i obradu, ali i iskorištavanje, otvorenih izvora informacija gdje je plaća nešto niža, rad vjerojatno malo uzbudljiviji.

"Kao časnik za iskorištavanje otvorenih izvora informacija (OSEO) za CIA, otkrivat ćete, prikupljati i procjenjivati javno dostupne informacije, poznate pod imenom Open Source Intelligence (OSINT), u dinamičnom, sve širem digitalnom okruženju. OSINT obuhvaća tradicionalne medije, akademske radove, geoprostorne podatke i tehnologiju, skupove podataka, društvene medije i igra važnu ulogu u svim aspektima rada Agencije. Kao OSEO, razviti ćete planove koji koriste učinkovite alate i metodologije za istraživanje i prikupljanje informacija o otvorenim izvorima informacima. Upotrebom vašeg znanja o zemljopisnom ili tematskom području, informacijskom okruženju otvorenog koda i poznavanju jezika, prenijet ćete svoje otkriće u pisanim proizvodima i informacijama", stoji u tom oglasu, uz napomenu "Otvorene su mogućnosti domaćih i stranih putovanja."

Digital Targeters (DT) još jedana je operativna pozicija za obavještajce unutar CIA-e. Ili, kako to stoji u oglasu za posao: "kreativni su arhitekti i omogućuju napredne operacije usredotočene na širok raspon prioriteta. Primjenjuju tehničku ekspertizu za iskorištavanje tajno i javno dostupnih informacija (poznatih i kao open source data) pomoću specijaliziranih metodologija i digitalnih alata za planiranje, pokretanje i podršku tehničkih poslova ili zadataka za podatke o ljudima (HUMINT), ali i mješanih poslova. DT-ovi su istraživački nastrojeni pojedinci, pragmatični i skloni razvoju inovativnih digitalnih rješenja za složene probleme i učinkovito komuniciraju ova rješenja s ne-tehničkim partnerima. Imaju snažnu podršku u kontinuiranom napretku i poboljšavanju svojih tehničkih, analitičkih i eksploatacijskih vještina. Istodobno, DT služe kao primarni digitalni sugovornici s ključnim partnerima."

Svi prijavljeni moraju proći rigorozna testiranja, a jedan od uvjeta je da nisu koristili droge u posljednjih godinu dana što će CIA provjeravati vlastitom metodologijom.

Osama Bin Laden Obami omiljen Life Kako sam okončao mučnu potjeru za najvećim zlikovcem

"Prijatelji, obitelji, pojedinci ili organizacije mogu pokazati zanimanje da ste se prijavili za posao ili ga dobili u CIA-i. Njihovo zanimanje, međutim, ne mora biti benigno ili u vašem interesu. Ne možete kontrolirati kome su oni to rekli. Stoga Vas molimo da ostanete diskretni kod razgovora o Vašem zanimanju za zaposlenjem u Agenciji", stoji u upozorenju koje prati sve oglase za posao.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • CICA 18:17 22.Prosinac 2017.

  hehheheh CIA nidi posao od milion kuna ako znate balkanski hihiihi, da da i deda mraz ce doci tebi i izgledace kao Kim Karsashian, gluposti clanka. Druga stvar kako je neko vec rekao - mora da budes gradanin SAD, itd itd

 • Tracert 22:11 20.Prosinac 2017.

  Čista izmišljotina, Cia ima officialnu stranicu i na njoj imaju oglasi za posao, nigdje od stotina ponuđenih poslova se NE POMINJE HRVATSKA-HRVATSKI ili Balkan. Sami se uvjerite. Koja glupost!

 • Avatar Nikola Perić
  Neron 16:10 20.Prosinac 2017.

  Da je to tako jednostavno,dobiti posao u CIA-ji HADEZENJARA bi se naviše javilo,iako im je IQ"previsok".