Top News
626 prikaza

Cijela Hrvatska je na nogama zbog nasilja

Prosvjed spasime u Zagrebu
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Od Dubrovnika do Zagreba, stotine prosvjednika izišli su na ulice i trgove kako bi upozorili na sve gore nasilje u našem društvu

Na Trgu kralja Tomislava okupilo se više stotina prosvjednika u "pet do 12", od kojih su mnogi nosili transparente, s porukama protiv obiteljskog nasilja: "Ljubav ne boli",  "Nasilje nije obiteljska stvar",  "Nemojmo popuštati",  "Svi smo odgovorni",  "Zločin, a ne prekšaj",  "Nulta stopa tolerancije", "I ja sam žrtva nasilja",  "Žrtva nikad nije kriva",  "Hrabri ljudi", "Djela, a ne riječ" i drugi. 

Prosvjed je počeo čitanjem imena žrtava nasilja, nakon čega je uslijedila minuta šutnje. Desetak građana pridužilo se glumcima na pozornici te su istaknuli podatke o obiteljskom nasilju. 

Posebno su istaknuli da postoji porast kaznenog djela nasilja u obitelji. Izmjenama Kaznenog zakona 2015. godine ponovno je uvedeno kazneno djelo nasilja u obitelji te je do kraja 2015. zabilježeno 145 kaznenih djela, 2016. godine 330 kaznenih djela, od čega 279 nad ženama, dok je 2017. broj kaznenih djela iznosio 552, od čega 464 nad ženama, prenosi Hina.

Organizatori su istaknuli kako se 90 posto slučajeva nasilja u obitelji procesuira kao prekršaj. Broj prekršaja nasilja u obitelji pada, ali se bilježi velik broj te je tako 2015. bilo 16 tisuća prekršaja, iduće godine 13 tisuća, a 2017. godine 12 tisuća prekršaja. 

Naglasili su kako je u proteklih pet godina ubijena 91 žena u Hrvatskoj, što čini 47 posto svih ubojstava, a u 70 posto tih ubojstava, počinitelji su ženama bliske osobe te u više od polovice slučajeva njihovi intimni partneri. 

Zajedno su, zatim odgovornima uputili 56 pitanja koja se tiču oblika nasilja, kazni, prava žrtava i zaštite djece, koja su nagrađena pljeskom i zvižducima okupljenih. 

Prosvjed je održan diljem Hrvatske, od Dubrovnika do Zagreba. Sve su to zabilježili fotografi Pixsella, a kako su prosvjedi izgledali, pogledajte u galeriji u nastavku.

1/21
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.