Top News
3521 prikaza

Cilj Iran: Ameri nisu ništa naučili iz krvoprolića u Iraku

Američki vojnici u Falluji
Public Domain
Jedni i drugi prijete, a tisuće mladih vojnika bi mogli poginuti za nepoznate ciljeve

SAD je prije samo nekoliko dana objavio da su u Perzijski zaljev poslali nekoliko bombardera B-52 kao odgovor na eventualni iranski "napad". Slanje bombardera temelji se na "jasnim nedavnim znacima koji pokazuju da se iranske snage i njezini pristaše pripremaju za mogući napad na američke snage", istaknuo je Pentagon, a prenosi Hina.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je još u nedjelju najavio slanje nosača zrakoplova s flotom i bombardera. Američki ministar obrane Patrick Shanahan rekao je u ponedjeljak da je odobrio slanje skupine nosača zrakoplova i bombardera na Bliski istok zbog "uvjerljive prijetnje snaga iranskoga režima", ali nije iznio pojedinosti o tome na kojim se obavještajnim podacima temelji njegova odluka.

Abu Bakr al Baghdadi Zločinac ISIL-a Top News Otkrili zašto se al Bagdadija nikako ne može uhvatiti

Bolton je tu vjerojatno i najopasniji čovjek zato što će ga Donald Trump gotovo uvijek poslušati. Boltonu se mora dati za pravo nekoliko stvari. Prvo, ima vrhunsko obrazovanje i diplomirao je kao najbolji u generaciji na Yaleu. Proveo je jedno vrijeme zaposlen za najbolju odvjetničku tvrtku u Washingtonu. Nešto više od godinu dana radio je kao veleposlanik SAD-a u Ujedinjenim narodima, a posebno se isticao radom po raznim institutima i analitičkim kompanijama fokusiranima na vanjsku politiku. Problem koji mu čak i okorjeli konzervativci poput autora Jona Utleya predbacuju je činjenica da se nije obrazovao niti je živio igdje izvan SAD-a.

Osoba koja ima tako malo iskustva s drugima i drugačijima teško može razvijati diplomatske odnose. Čak i onda kad uspije ostaviti dojam, često je taj dojam negativan. Primjerice, iransko ministarstvo vanjskih poslova u nekoliko navrata ga je opisalo kao iznimno grubog i "nediplomatskog". Proveo je nekoliko godina u američkoj diplomaciji i gotovo je šokantno što je sve uspio uraditi kako bi uništio američki ugled u svijetu. Boltona predstavljaju kao glavnog i odgovornog za propadanje jedne ženevske konferencije o biološkom naoružanju početkom milenija.

Fort Knox NEPROBOJNA TVRĐAVA Life Najsigurnije mjesto na svijetu - evo kako ga čuvaju

Ujedinjeni narodi tražili su da se napokon počne provoditi konvencija o biološkom oružju iz 1972. godine i nad SAD-om. Amerikanci su uporno tvrdili, a Bolton je bio najglasniji, da bi inspektori UN-a u nenajavljenim inspekcijama mogli ugroziti nacionalnu sigurnost. UN je tražio mogućnost pregledavanja lokacija za koje sumnjaju da kriju biološke agense, ali Bolton to nije htio dopustiti.

Unatoč činjenici da Amerikanci dosta glasno kažu da od 1969. godine ne istražuju biološka oružja za ofenzivne svrhe, Bolton je bio uvjeren da je bolje ignorirati UN. Gotovo jednako kontroverzno je i sklapanje bilateralnih ugovora kojima se jamči da američkim vojnicima neće biti suđeno pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Rimski statut, kojim se uspostavlja tribunal za progon ratnih zločinaca, SAD je prvotno potpisao. Međutim, Boltonovim dolaskom na poziciju moći taj potpis su brzinom munje i povukli. Kasnije se prisjećao i govorio da je najsretniji trenutak njegova života bio kad je SAD povukao svoj potpis s Rimskog statuta. Brojne glasine o njemu su se pojavile i nakon njegova odlaska iz američke diplomacije. Najgora je da je namjerno skrivao informacije koje mu se nisu sviđale od Colina Powella i Condoleeze Rice. Nije ni čudno da se čitavo desetljeće nije ni primakao američkoj diplomaciji.

Kad jedan takav čovjek otvoreno prijeti Iranu, pitanje je koliko ozbiljno oni shvaćaju njegove prijetnje. Ako ih shvate dovoljno ozbiljno, mogli bismo svjedočiti još jednom krvavom ratu na Bliskom istoku. 

Talibani slave na motoru u Afganistanu Sporazum Top News Ameri shvatili: Vrijeme je za mir s talibanima

A sudeći prema nekim prijašnjim iskustvima, bilo bi tisuće američkih žrtava. Millennium Challenge 2002 bila je najveća i najskuplja vježba američke vojske gdje su oni trebali napasti neimenovanu zemlju Perzijskog zaljeva uz zahtjeve za promjenu režima. 250 milijuna dolara je koštala vježba, a vođa protivničke vojske, general Paul van Riper pokazao je koliki utjecaj ima odlučan zapovjednik. Ubio je 20.000 američkih vojnika, uništio nosač zrakoplova, deset krstarica i nekoliko amfibijskih brodova. U simulaciji. 

Istini za volju, bilo je nekoliko računalnih grešaka koje su vjerojatno doprinijele čitavom fijasku, ali ne smijemo zanemariti da su i Iranci promatrali kako se ponaša američka vojska. Nakon više od desetljeća rata u Iraku, Iranci su odlično upoznati s američkom vojnom tehnologijom. Znaju sve o letjelicama, kopnenim vozilima, a vjerojatno i jako puno o brodovima svih veličina i namjena. 

Kad vidimo koliko su Kinezi napredovali u razvoju raketa zemlja-more moramo se zapitati imaju li Amerikanci nekog asa u rukavu da spase tisuće života. Relativno nedavna analiza Pentagona pokazala je da brodovi nemaju adekvatnu zaštitu od balističkih projektila, a Irancima toga nikako ne nedostaje. 

Nadajmo se da će hladnije glave prevladati, ali Bolton nije hladna glava. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 15:25 09.Svibanj 2019.

    napast će ih prije ili kasnije..ionako su im trn u oku već dugo...