Life
1527 prikaza

Heroj američkog rata ipak je bio žena

George Washington
Wikipedia
Analizom DNK dokazano je da je heroj američkog rata za neovisnost Casimir Pulaski po rođenju bio žena ili interseksualna osoba

General, rođen u Poljskoj za kojeg se smatra da je spasio život Georgeu Washingtonu tijekom rata protiv Britanije 1775. do 1783. godine, poznat je i kao "otac" američke konjice. U SAD se dobrovoljno otišao boriti te je bio poznat po iznimnoj hrabrosti u bitkama kao i po tome što je bio vrlo privatna i teška osoba, te nije bio zainteresiran za žene i opijanje.

Tijekom bitke za Savannah 1779.  teško je ozlijeđen te je umro nekoliko dana kasnije. Predsjednik Donald Trump prošle je godine 11. listopad proglasio Danom sjećanja na generala Pulaskog.

Istraživači su prvi put otkrili Pulaskijev pravi spol prije 20 godina kada je spomenik generalu u Savannahu u saveznoj državi Georgiji razmontiran te su njegove kosti ekshumirane. Charles Merbs, tadašnji forenzički antropolog na Sveučilištu u Arizoni, proučavao je kosti zajedno s antropologinjom Karen Burns.

Rudolf Hess Konačno Life Srušena najveća teorija zavjere o Rudolfu Hessu

"Dr. Burns mi je prije ulaska rekla 'idi i nemoj izaći van vrišteći'", izvijestio je sveučilište u tekstu objavljenom ovaj tjedan. "Rekla je da ih proučim vrlo pažljivo i detaljno i da onda sjednemo i razgovaramo o tome. Ušao sam unutra i odmah shvatio o čemu je pričala".

"Kostur je posve jasno bio ženski".

Međutim, druge značajke kostura, uključujući stas, dob i općenitu građu tijela slagale su se s onim što su istraživači do tada znali o Pulaskom. Jedini portret Pulaskog naslikan za njegova života prikazuje ga s crnom mrljom ispod lijevog oka. "Na lubanji se upravo tamo nalazi oštećenje na kosti", rekao je Merbs.

Poznato je i kako je general ozlijedio desnu ruku u bitci u Rusiji - kostur je isto tako imao zacijeljeni prijelom na desnoj ruci.

Također su postojale jasne naznake kako je kostur bio jahač, što može utjecati na zdjelicu, te da je vrlo vjerojatno držao ruke kao što pripadnici konjice čine u bitkama. No, prije 20 godina, usprkos tome što su pronašli kosti njegove pranećakinje, istraživači nisu imali tehnologiju kako bi pomoću DNK utvrdili pripadaju li kosti u spomeniku zbilja Pulaskom.

Prošle su godine tri znanstvenika sa Sveučilišta u Arizoni ponovno počela s istraživanjem njegova slučaja te su uspjeli utvrditi kako se DNK kostiju generala i njegove nećakinje podudaraju.

"Sada znamo da su kosti u spomeniku zbilja kosti generala Pulaskog, no ipak imamo problem činjenice da su kosti ženske", izjavio je Merbs.

"Vidite, ako pobliže proučimo njegov život, i sve što znamo o njemu, postoje zanimljivi mali tragovi".

Billy the Kid LEGENDA Life Misterij: Kako je umro najgori odmetnik Divljeg zapada

Merbs vjeruje kako Pulaskijeva aristokratska, vojna poljska obitelj nije bila posve sigurna kojeg je spola bio pri rođenju te su odlučili da je dječak kako su ga potom i odgajali.Takve stvari u povijesti nisu nepoznanica - njemačka sportašica Dora Ratjen, koja se natjecala na Olimpijskim igrama 1936., pri rođenju je krivo identificirana kao djevojčica te su njezini roditelji unatoč sumnjama odlučili složiti se s tim, izvijestio je magazin Spiegel 2009. godine.

Merbs ističe kako su brojni poljski aristokrati imali javna krštenja, no u slučaju Pulaskog rekli su kako "boluje od neke vrste 'defekta' zbog čega su krštenje održali privatno u vlastitom domu".

Pogreška bi objasnila Pulaskijevu vrlo privatnu osobnost, rezerviranost i ambiciju, smatra Merbs.

"Ne vjerujem da je ikada u svom životu mislio da je žena", smatra Merbs. "Mislim da je samo smatrao da je muškarac i da nešto nije u redu. Imao je nekakav defekt, a tada se o tome nije puno znalo."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:40 07.Travanj 2019.

    transvestit